Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Eko Međimurje osigurava smještaj za zavarivače i strojobravare iz drugih krajeva

23. Lipanj 2022.
Saša Novaković

Eko Međimurje prošle jeseni preuzelo je većinski udio u obiteljskoj tvrtki Hittner sa sjedištem u Bjelovaru, čime je proizvodnju proširilo i na portfelj šumskih i poljoprivrednih zglobnih traktora te ostalih poljoprivrednih priključaka, a planiraju i nove projekte.

Predsjednik Uprave Saša Novaković kaže da planiraju znatna ulaganja u razvoj tvrtke Hittner s ciljem da unaprijede poslovanje ovog posljednjeg proizvođača traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. U toj je bjelovarskoj tvrtki 90 zaposlenih, a kako je rečeno prilikom objave o preuzimanju, u Hittneru planiraju udvostručiti poslovanje u idućih pet godina uz značajna ulaganja u proizvodne procese, razvoj novih tipova proizvoda te nova zapošljavanja.

Eko Međimurje posljednjih 25 godina uspješno surađuje sa renomiranim svjetskim proizvođačima građevinskih strojeva. Ta tvrtka iz Šenkovca pokraj Čakovca izrađuje metalne i polimerne konstrukcije, naročito kabine i rezervoare, kao i uređaje za prehrambenu industriju. Novaković kaže da je unatoč izazovnim zadnjim dvjema godinama nastavljeno investiranje. Upravo prošle i ove godine je između ostalog uloženo tri milijuna eura u projekt povećanja energetske učinkovitosti koji je bio sufinanciran sredstvima Europske unije.

- Navedenim sredstvima izgradili smo između ostalog i solarnu elektranu snage 1,25 megavata koja će nam u trenutno vrlo izazovnoj situaciji sa energentima omogućiti zadržavanje konkurentnosti na tržištu – kaže Novaković.

Strojogradnju, strojnu obradu, i montažu organizirali smo na 20 tisuća kvadrata suvremeno opremljenog proizvodnog prostora, a 2012. u pogon su pustili novu lakirnicu od 1700 kvadrata sa dvije linije za lakiranje i komorom za odmašćivanje. Maksimalna težina proizvoda koji mogu lakirati je 20 tona. Novaković dodaje da uz investicije i povećanje vlastitih proizvodnih kapaciteta, a samim time i povećanja suradnje sa postojećim i novim kupcima, stalno ulažu znatna sredstva u modernizaciju strojnog parka. I žali se, kao i svi poduzetnici uostalom, na posljedice ukrajinske krize. Dostupnost sirovina je otežana, energija poskupljuje, kao i drugi ulazni troškovi, a cijena čelika kao vrlo važne sirovine za tu tvrtku počela je rasti i za vrijeme pandemije (tri puta su veće nego one iz 2019.). Kaže da inflacija pritišće njih kao proizvođače, a ne mogu je u potpunosti kompenzirati izlaznim cijenama, što će u konačnici imati negativan utjecaj na profitabilnost tvrtke. Osim toga, puno više novca sada je potrebno izdvojiti za nabavku zaliha materijala kako bi osigurali kontinuitet proizvodnje, s čime se i sad bave. Kaže da su nabavili znatno veće količine materijala u odnosu na ranija razdoblja.

- Posljednje dvije godine bile su vrlo izazovne obzirom na pojavu COVID-19 pandemije. Tijekom 2020. s pojavom pandemije imali smo dosta zastoja u proizvodnji i isporuka prema kupcima, što je rezultiralo nešto lošijim poslovnim rezultatom, no 2021. godina bila je jedna od najuspješnijih u povijesti tvrtke. Poslovanje u ovoj godini se odvija prema planu. Ipak, s obzirom na globalnu gospodarsku situaciju, za očekivati je značajnije usporavanje gospodarskog rasta krajem ove i početkom sljedeće godine. No srednje-ročno smo vrlo optimistični jer očekujemo da je pokrenut trajan proces deglobalizacije gospodarstva – kaže Novaković.

Pitamo ga imaju li problema s radnom snagom. Veli da je u protekle dvije godine Eko Međimurje povećalo plaće radnicima za 24 posto. Zaposlenih je preko 400 njih i priča kako je metalna industrija bila jedna od prvih koja je bila suočena sa problematikom odljeva radne snage u inozemstvo još sredinom 2015. To je i za Eko Međimurje postao svakodnevan izazov.

- Uz stalno investiranje u primanja zaposlenika, kontinuirano radimo na privlačenju i internim prekvalifikacijama novih zaposlenika za deficitarna zanimanja te radimo na zapošljavanju zaposlenika iz drugih regija Hrvatske. Upravo smo završili investiciju u smještajne kapacitete koje ćemo ponuditi zaposlenicima koji dolaze na rad u Eko Međimurje iz drugih dijelova Hrvatske. Prvenstveno se radi o strojobravarima i zavarivačima - kaže.

*Sutra: Alojzije Šestan tvrdi da je rat u Ukrajini povećao potražnju za zaštitnom opremom u EU.

20. travanj 2024 11:10