Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Frane Šesnić: ZICER je vodeći centar podrške razvoju poduzetništva u Zagrebu

30. Srpanj 2022.
Frane Šesnić

ZICER, odnosno Zagrebački inovacijski centar, premetnuo se, prema direktoru Frani Šesniću, u vodeći centar podrške razvoju poduzetništva u Zagrebu i šire zbog značajne pomoći startupovima. Radi se o ciljanoj edukaciji, mentoriranju, promocijskoj i infrastrukturnoj podršci, korištenju laboratorija za razvoj, povezivanju s korporacijama i ostalim mogućom poslovnim partnerima. Startupovi koji se razvijaju kroz inkubator i akceleracijske programe ovog najvećeg startup huba u Hrvatskoj, rade na rješenjima iz visoke tehnologije, elektronike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, zelenih tehnologija, energetike i održivog razvoja, logistike i digitalizacije transporta, umjetne inteligencije, robotike, zdravstva te turizma.

Uspješni alumniji

Budući se startupovi brzo prilagođavaju tržišnim izazovima, Šesnić primjećuje u posljednje dvije godine trend velikog broja rješenja iz medicine i edukacije. Siguran je da će se proširiti i na rješenja iz održive energije.

- Broj inkubiranih tvrtki u ZICER-u kreće se stalno oko broja 100. Naša misija je pružiti pomoć u počecima poslovanja kada je tanka linija između uspjeha i neuspjeha. Iz našeg prostora izlaze startupovi koji su nam prije koju godinu došli s idejom i možda dva člana tima, a danas kreću u poslovanje samostalno, s čak i više desetaka zaposlenih, međunarodnim klijentima i stabilnim prihodima. U prvoj polovini ove godine tako je sedam tvrtki postalo našim alumnijima i svi uspješno posluju. Upravo smo otvorili i prijave za novu Startup Factory generaciju, za naš nagrađivani akceleracijski program. Pokrenuli smo ga prije sedam godina te ga je do sada uspješno prošlo 88 razvojnih timova, a 32 startupa su ostvarila bespovratna financijska sredstva u iznosu većem od 4,3 milijuna kuna –  iznosi Šesnić.

Najboljima novčane nagrade

Prijaviti se mogu timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih znanja. Šesnić je primijetio da najveće uspjehe uvijek postižu homogeno-heterogeni timovi koji teže istome cilju, ali s različitim kompetencijama.

- Za prijavu su prihvatljiva sva inovativna i disruptivna tehnološka rješenja, a glavna područja su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost i kibernetička sigurnost, hrana i bio-ekonomija, edukacija, robotika, fintech, turizam te umjetna inteligencija. Na intenzivnu edukaciju i mentoriranje primamo 13 timova. Za pet najboljih timova ove godine je osigurano 800.000 kuna za razvoj, i to dva puta po 250.000 kuna za drugu razvojnu fazu i tri puta po 100.000 kuna za prvu razvojnu fazu. Prijave su otvorene do 4. rujna putem web stranice – rekao je Šesnić.

Sutra: Kakva je struktura malog gospodarstva u Zagrebu? Jedna djelatnost posebno odskače

23. travanj 2024 10:14