Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Uređaji Feromihina iz Novoselca sprečavaju havarije na plinovodima i naftovodima

24. Srpanj 2022.
Mario Matanić, Feromihinfoto Ratko Mavar

S obzirom na to da je plinsko-naftno poslovanje vezano uz konferencije i sajmove koji se održavaju po cijelom svijetu i da se struka tako najčešće okuplja razmjenjujući znanja i iskustva, i tvrtka Feromihin iz Novoselca u svojim počecima krenula je tim putem. Doduše, vrlo skromno i uz pomoć vlastitih sredstava, prisjeća se Mario Matanić, direktor Feromihina, kako bi na europskom tržištu ostvarili prve kontakte i agenture. Uz pomoć fondova Europske unije za internacionalizaciju dobili su mogućnost nastupa na velikim svjetskim sajmovima u plinsko-naftnoj industriji, rekao je, što im je otvaralo vrata prema većim svjetskim tvrtkama i agentima.

Vlastita rješenja

Feromihin je osnovan je 1992. godine na obiteljskom gospodarstvu Martinac u Obedišću od kada je i usmjeren na održavanje sigurnosno-blokadnih stanica i  strojnu obradu, a kada su ostvarili važnu suradnju su s njemačkom tvrtkom Fahlke, vodećim proizvođačem opreme za blokadne stanice, postali su njihov ovlašteni distributer i serviser za Hrvatsku. To je bio, istaknuo je Matanić, presudan iskorak u provođenju zahtjevnih zadaća inspekcije, održavanja, servisiranja, kalibriranja i opremanja sustava praćenja i upravljanja sigurnosnim blokadnim stanicama na plinovodima, naftovodima i produktovodima.

- Osim višegodišnjeg rada na usavršavanju poslovanja, proizveli smo i elektronički LBC uređaj (eng. line brak control) koji omogućava automatsko zatvaranje ventila u slučaju puknuća cjevovoda, daljinsko upravljanje ventilima te  komunikaciju s dispečerskim centrom. Riječ je o prvom eLBC uređaju proizvedenom u Hrvatskoj. Sredinom 2016. prijašnji vlasnik povlači se iz posla, prodaje Feromihin tvrtki Pico Flow Controls, nakon čega Feromihin seli u Novoselec. Otada tvrtka bilježi stalan rast, povećava broj zaposlenika te ih sada ima 40, gradi nove poslovne prostore, a osmislili smo i izgradili industrijsku halu opremljenu podnim grijanjem kako bi smanjili ispuštanje štetnih tvari u okoliš. Postali smo ovlašteni distributeri i serviseri za područje jugoistočne Europe za poznate proizvođače materijala i opreme kao što su Seal for life (Stopaq), 3X Engeeniring, Bernard Controls, Quam i drugi. Prateći trendove u naftnoj i plinskoj industriji, tvrtka je krenula u razvoj vlastitog eLBC uređaja u 'Ex' izvedbi te softvera za praćenje integriteta plinovoda PIMS-AYMO i  za upravljanje imovinom AMS s kojima nastupamo na raznim sajmovima  i za koje postoji interes na svjetskom tržištu – iznosi Matanić.

Softverski proizvodi

Najvažnije tržište za Feromihin je Hrvatska, no razvojem novih proizvoda i ulaganjem u proizvodnju i komercijalizaciju proizvoda, Matanić kaže da šire tržište na Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Tursku, Kazahstan, Ujedinjene Arapske Emirate, Alžir i Nigeriju. Tvrdi da je zanimanje za njihove proizvode  veliko, pa su u stalnom kontaktu sa svojim agentima diljem svijeta. Prihodi od prodaje su tako u 2021. iznosili 49,97 milijuna kuna, a u ovoj godini očekuje prihode na razini prošle godine.

- U svojoj ponudi imamo dakle vlastite proizvode, proizvode vezane uz distributivne ugovore s renomiranim svjetskim proizvođačima te usluge i rješenja. Naše softversko rješenje AYMO omogućava digitalizaciju održavanja transportnih i distribucijskih sustava cjevovoda bez obzira koji se medij transportira. Ova moderna aplikacija omogućuje uvid u stanje cjevovoda u stvarnom vremenu, digitalno praćenje svih informacija i promjena na cjevovodu kako bi se omogućio transport na siguran i ekološki prihvatljiv način te povećao životni vijek cjevovoda. AYMO sustav osigurava pohranu svih tehničkih podataka prikupljenih raznim inspekcijama (MFL In-Line, UZV, PCM, Pearson, DCVG, CIPS itd.) kao i zahvatima na cjevovodu poput popravaka, rekonstrukcije, ili izmještanja te obavlja pozicioniranje i uparivanje podataka dostupnih iz različitih izvora ('data alignment').  Naše drugo softversko rješenje AMS omogućuje korisniku aktivno upravljanje imovinom. To je sustav za praćenje i nadzor svih resursa tvrtke, bilo fiksnih ili mobilnih, radi boljeg bilježenja trenutačnog stanja, povijesti svakog resursa i boljeg planiranja održavanja. Osim toga AMS softver korisniku daje informacije o stanju resursa, trenutnoj lokaciji, povijesti korištenja, omogućuje točno planiranje propisanog održavanja i nabavu potrebnih rezervnih dijelova ili materijala, bez nepotrebnog gomilanja zaliha. Glavne funkcionalnosti su svrhovito upravljanje svim vrstama imovine, upravljanje timovima i izvođačima, izrada radnih naloga, evidencija svih događaja na svakom pojedinom dijelu imovine, mogućnost izrade izvješća i statističke obrade podataka – opisuje Matanić.

Primjenjivo i u vodovodnim sustavima

Uređaj eLBC, nastavio je, prvenstveno je namijenjen praćenju tlaka na cjevovodima i slanju naredbe za zatvaranje ventila: svake sekunde mjeri tlak i u slučaju da je gradijent pada tlaka veći od podešenog, uređaj šalje naredbu aktuatoru da zatvori ventil nakon isteka vremena zadrške (do tri minute, podesivo po jednu sekundu). Matanić naglašava da je primjenjiv i na vodovodnim sustavima na kojima bi spriječio ogromne gubitke vode i materijalne štete kod puknuća te se nada kako će odgovorne osobe u vodnom gospodarstvu prepoznati domaći proizvod koji može donijeti značajne uštede vode pogotovo u sušnim razdobljima. Rješenje je po Mataniću vrlo jednostavno: na glavne vodovodne ventile potrebno je ugraditi eLBC uređaj koji mjerenjem gradijenta (pada) tlaka automatski prepozna da je došlo do puknuća cijevi te zatvori dionicu vodovoda na kojoj je došlo do puknuća. Tvrdi da se na taj način štede ogromne količine vode i sprječava materijalna šteta koja nastaje poplavom ulica, podruma, zgrada i kuća.

- Naš najnoviji proizvod je uređaj RIKI za kalibraciju gradijenta, jedinstven na tržištu, s kojim tek krećemo u komercijalizaciju na domaće i inozemno tržište. U ponudi imamo i automatiziranu proizvodnju elektroničkih komponenti za vlastite potrebe kao i za izradu komponenti prema nacrtu kupaca. Izrađujemo također i softverska rješenja prema zahtjevima kupaca. U sklopu programa antikorozivne zaštite sustav 'Seal for life – Stopaq' nakon aplikacije pruža zaštitu čeličnih površina s jamstvom do 30 godina. Istovjetan proizvod 'Casing filler' pruža antikorozivnu zaštitu u zaštitnim kolonama cjevovoda.  Program kompozitnih obujmica branda 3X engineering omogućuje revitalizaciju tlačnih cjevovoda bez potrebe zaustavljanja protoka. U sklopu tog programa nudimo ekstremno brza rješenja za sanaciju propuštanja pod tlakom. U roku od 10 minuta moguće je zaustaviti propuštanja na tlakovima do 70 bara. Dizajniramo, proizvodimo, postavljamo, puštamo u rad i održavamo kotlovnice i dehidracijske jedinice te postavljamo i puštamo u rad blokadne stanice,  održavamo ih, kalibriramo i nadziremo kontrolne sustave. Proizvodimo također strojne dijelove i osiguravamo strojnu obradu za sidrene prirubnice, trnove, razdjelnike, kaleme, hidraulička crijeva i ostalo prema zahtjevima kupaca – nabrojao je Matanić.

Pomoć EU fondova

Ulaskom u Europsku uniju i pristupom europskim fondovima olakšano im je ulaganje u razvoj proizvoda i rješenja, izgradnju industrijskih pogona, omogućeni nastupi na svjetskom tržištu i komercijalizacija proizvoda. Prema Mataniću širenje posla temelje i na razvojnom timu koji ideje i iskustva stečena dugogodišnjim radom u području nafte i prirodnog plina pretaču u vlastite proizvode s kojima nastupaju na domaćem i svjetskom tržištu.

- Naravno, poteškoće na tom putu sastavni su dio posla te se i mi kao i ostali poduzetnici u Hrvatskoj susrećemo sa istim problemima kao što su poremećaj cijena na tržištu, dostupnost materijala i opreme, inflacija, fluktuacija djelatnika, naplata potraživanja i cijene energenata. Korona kriza nas je pogodila kao i većinu tvrtki u Hrvatskoj i svijetu, radilo se od kuće, imali smo nekoliko koronakriza koje smo uspješno prebrodili. Mnogi projekti u tom vremenu su otkazani ili odgođeni, pa smo to razdoblje iskoristili za internu organizaciju i poboljšanje poslovnih procesa. Ipak dobili smo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj za inovacije te za internacionalizaciju poslovanja. Zahvaljujući tim sredstvima uspjeli smo završiti također razvoj nove generacije eLBC uređaja koja je upravo stavljena na tržište te smo izgradili vlastitu liniju za proizvodnju elektroničkih sklopova. U  tijeku je i projekt izgradnje proizvodne hale te nabave postrojenja i opreme na temelju Zakona o poticanju ulaganja, koji traje od studenog 2019. do kraja ovogodišnjeg listopada. Nadamo se postati kompanija koja će biti poznata po kvaliteti i inovativnom razvoju, zadržavajući vodeću poziciju dobavljača cjelovitih rješenja u energetskom sektoru za čitavo razdoblje trajanja životnog vijeka projekta od analize tehničkog dizajna, projektiranja, nabave, izvedbe do održavanja – očekuje Matanić.

Sutra: Zašto je Tomislav Kolman odlučio da njegov obrt INO iz Strmca gotovo sve svoje industrijske noževe izvozi

26. travanj 2024 23:28