Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Potvrđen predstečajni sporazum za Elektrocentar Petek, pogledajte tko je izglasao 60 posto otpisa dugova

24. Srpanj 2024.
Krešo Petek

Potvrđen je predstečajni sporazum za tvrtku Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada težak 25,3 milijuna eura, uz još 3,7 milijuna eura tražbina razlučnih vjerovnika (osiguranih založenom imovinom tvrtke) i 7,8 milijuna eura osporenih tražbina.

Račun je u listopadu 2022. blokiran ‘zbog nemogućnosti podmirenja redovnih obveza, prvenstveno obveza prema radnicima‘, stoji u Predstečajnom sporazumu, a poteškoće u poslovanju objašnjavaju se pandemijom, nekontroliranim rastom cijena i otežanom nabavom materijala.

No, pravi razlog koji je doveo do blokade računa bilo je uhićenje tadašnjeg vlasnika i direktora Kreše Peteka, optuženog za davanje mita u aferi Janaf.

Vjerovnici imaju 17 milijuna eura neosiguranih tražbina, od čega će otpisati 60 posto, a ostatak bi im trebao biti isplaćen, nakon godine počeka, u sedam godina, s tim da rate rastu iz godine u godinu – prve godine naplatit će se šest posto, a sedme 24 posto.

Ovaj slučaj jedan je od onih zbog čega su predstečajne nagodbe dvojbene. Naime, najveći neosigurani vjerovnici članovi su vlasničke obitelji Petek. Mirjana i Miroslav Petek potražuju po 2,76 milijuna eura, tvrtka Mipek Marija Peteka 2,14 milijuna, a Krešo Petek i njegov Petek tours 1,81 milijun. Oni zajedno potražuju 9,5 milijuna eura, što je 37,37 posto ukupnih potraživanja, pa su u izglasavanju predstečajne nagodbe imali upravo toliki udjel. Oni su otpisali 5,7 milijuna eura, a ostatak od 239 neosiguranih vjerovnika otpisao je još 4,5 milijuna. Najveći među njima je Hrvatsko kreditno osiguranje, s potraživanjem od 488 tisuća eura (1,93 posto udjela u ukupnim potraživanjima, odnosno glasačkih prava).  

Vjerovnici s osiguranim tražbinama (4,3 milijuna eura) trebali bi naplatiti cijeli iznos, ali tek nakon devet godina, a četiri milijuna eura nenaplaćenih jamstava u slučaju potrebe aktivirat će se odmah.

08. rujan 2024 01:47