Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Poznata društvena mreža ‘ruskog Marka Zuckerberga‘ razmatra izlazak na burzu

12. Ožujak 2024.
Pavel Durov, Telegram

Telegram trenutno broji više od 900 milijuna korisnika i približava se profitabilnosti, riječi su vlasnika tajne aplikacije za razmjenu poruka, dok se tvrtka približava potencijalnom izlasku na burzu. 

Pavel Durov rekao je za Financial Times da je Telegram, čije je sjedište u Dubaiju, izrastao u jednu od najpopularnijih svjetskih aplikacija za društvene mreže koja je zaradila ‘stotine milijuna dolara‘ nakon uvođenja oglašavanja i premium usluga pretplate prije dvije godine. 

- Nadamo se da ćemo postati profitabilni sljedeće, ako ne i ove godine - rekao je ruski osnivač u svom prvom javnom intervjuu od 2017. Dodao je da platforma ima čak 900 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, u odnosu na znatno manjih 500 milijuna početkom 2021.

Durov, koji je stopostotni vlasnik Telegrama, rekao je da je tvrtki ‘ponuđena procjena od više od 30 milijardi dolara‘ od potencijalnih investitora, uključujući ‘globalne tehnološke fondove kasne faze‘, ali je isključio mogućnost prodaje platforme dok istražuje potencijalni izlazak na burzu. 

- Glavni razlog zašto smo počeli monetizirati jest to što smo željeli ostati neovisni. Općenito govoreći, vidimo vrijednost u IPO-u kao sredstvo za demokratizaciju pristupa vrijednosti Telegrama - rekao je. 

Prodaja pod prisilom

Zanimljivo je da Telegram, koji se proslavio kao utočište milijuna ulagača u kriptovalute, trenutno broji samo oko 50 stalno zaposlenih. Još je zanimljivija ta brojka zbog činjenice da je platforma u zadnjih nekoliko godina izrasla u vrlo važan komunikacijski alat za vlade i dužnosnike na globalnoj razini, kao i jedina platforma kojom se aktivno koriste građani ratom zahvaćenih zemalja. 

Ipak, brojni stručnjaci upozoravaju da je riječ o platformi koja je i dalje leglo kriminalnih aktivnosti, kao i ekstremističkih ili terorističkih sadržaja i dezinformacija. Zbog toga su neki sugerirali da bi Kremlj mogao imati veze, odnosno utjecaja na Telegram, ali te je tvrdnje Durov odbacio i rekao da su netočne. 

Durov je prozvan ‘Markom Zuckerbergom Rusije‘ nakon što je osnovao najpopularniju društvenu mrežu u zemlji, VKontakte (VK), u rodnom mu Sankt Petersburgu 2007. godine. 

Poznati zagovornik slobode govora, s bratom je 2013. osnovao Telegram i pobjegao iz Rusije godinu dana kasnije nakon što je odbio podijeliti podatke određenih ukrajinskih korisnika VK-a s ruskom sigurnosnom agencijom. Durov je rekao da je pod prisilom morao prodati svoje udjele u platformi oligarsima naklonjenim Kremlju za 300 milijuna dolara. 

Anonimni izvori s kojima je razgovarao FT rekli su da će Telegram vjerojatno težiti uvrštenju na američku burzu nakon što tvrtka postigne profitabilnost i tržišni uvjeti budu povoljni. Durov je odbio komentirati vremenski okvir ili moguće mjesto, ali je rekao da je Telegram ‘proučio nekoliko opcija‘. 

Podsjećamo, Telegram je prikupio oko dvije milijarde dolara u financiranju duga, iz ponude obveznica od jedne milijarde dolara 2021., kao i daljnjih izdanja od 750 milijuna dolara te godine i 270 milijuna dolara provedenih prošle godine.

Ti će vlasnici obveznica moći pretvoriti stariji neosigurani dug u vlasnički kapital uz diskont između 10 i 20 posto u odnosu na cijenu Telegramovog IPO-a ako se izlazak dogodi prije kraja ožujka 2026., što je poticaj za tvrtku da to napravi prije tog datuma. 

Durov je također rekao da će pri izlasku na burzu Telegram razmotriti prodaju dionicu vjernim korisnicima, nakon Reddita koji je nedavno objavio da će dodijeliti dio svojih dionica malim ulagačima prije izlaska na burzu u New Yorku već u ožujku. Dodao je da je bio zainteresiran za manje povećanje kapitala.

Ambiciozni planovi 

- To ostaje mogućnost ako bismo željeli prikupiti sredstva, na primjer, kako bismo potaknuli naše ambicije vezane uz umjetnu inteligenciju - rekao je, dodajući da tvrtka istražuje mogućnost uvođenja chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom.

Suparnik za razmjenu poruka WhatsApp, u vlasništvu Mete, ima 1,8 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, dok aplikacija za šifrirane komunikacije Signal ima 30 milijuna od veljače 2024., prema analizi Sensor Towera, iako ti podaci pokrivaju samo korištenje mobilnih aplikacija.

Godišnji troškovi iznosili su manje od 70 centi za svakog mjesečnog korisnika, rekao je Durov. Kao dio svojih nastojanja da ostvari prihode, Telegram je testirao oglašavanje u određenim regijama, nalažući minimalnu potrošnju između jednog i deset milijuna eura po trgovcu ili agenciji. Ove godine planira proširiti ponudu globalno i na manje oglašivače koji koriste automatizirane sustave.

Tvrtka će ovog mjeseca uvesti dijeljenje prihoda s kreatorima koji vode njezine kanale, obećavajući im 50 posto prihoda od marketinga. Osim toga, također uvodi poslovne račune i značajku ‘društvenog otkrivanja‘, koja će pomoći korisnicima da upoznaju ili izlaze s ljudima u njihovoj blizini, rekao je Durov.

Telegramova ponuda za dolare za oglašavanje u suprotnosti je s njegovom reputacijom odmetničke platforme s hands free pristupom moderiranja, koja je nedavno privukla pozornost jer je dopustila da neki sadržaji povezani s Hamasom ostanu na platformi.

Durov je rekao da Telegram planira poboljšati svoje procese moderiranja ove godine kako se odvijaju brojni globalni izbori i ‘uvesti mehanizme povezane s umjetnom inteligencijom za rješavanje potencijalnih problema‘.

Ali ‘osim ako ne prijeđu crvene linije, ne mislim da bismo trebali kontrolirati ljude na način na koji se izražavaju‘, rekao je Durov. - Vjerujem u natjecanje ideja. Vjerujem da svaku ideju treba osporiti ... U protivnom možemo brzo degradirati u autoritarizam - zaključio je. 

23. travanj 2024 10:57