Tvrtke i tržišta
StoryEditor

PPD u Mađarskoj mora platiti 1,35 milijuna eura zbog manipulacije na tržištu energenata

09. Lipanj 2023.
Pavao Vujnovacfoto Ratko Mavar

Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu Pavla Vujnovca mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, objavio je prije dva dana Mađarski energetski regulator MEKH. Razlog tome je manipulacija na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana prije ruske agresije na Ukrajinu, doznaje N1. 

MEKH na teret PPD-u stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku same aukcije bio gotovo dva i pol puta veći od maksimuma. 

Odluka Mađarskog energetskog regulatora detaljno opisuje 37 krugova aukcije u kojima je PPD svojom ponudom istiskivao druge sudionike, a cijena transporta je dramatično rasla. Nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50 posto raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćala ova aukcija Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina iz Austrije, objavio je N1.

MEKH je čak izračunao da bi bez PPD-a aukcija završila već u 10. krugu, uz tri puta manju cijenu transporta. 

Vujnovčeva kompanija u posljednjih je godinu dana više puta pokušavala braniti svoj potez, tvrdeći da su postupali u skladu s uobičajenom trgovačkom praksom. Nastojali su uvjeriti regulatora da nisu za cilj imali niti povećanje cijene transporta plina iz Austrije, niti smanjenje količine tog plina. Sami su se našli u problemu jer im je u posljednji trenutak propao ugovor s austrijskim partnerima, stoji u njihovim podnescima. Da se taj ugovor realizirao, trebao bi im ovaj ogroman kapacitet, tvrdio je PPD.

Mađarski regulator u ovu argumentaciju očito nije povjerovao. U odluci opsežno citira smjernice ACER-a, europske koordinacije energetskih regulatora, po kojima tržišni sudionik čini nezakonitost čak i ako postoji samo mogućnost da je signal varljiv za tržište, odnosno da je ponašanje vjerojatno dalo takve lažne ili obmanjujuće signale. Drugim riječima, Mađari nisu smatrali potrebnim uopće analizirati što su bili eventualni motivi PPD-ovog ponašanja koje su okarakterizirali kao manipulaciju tržištem.

PPD može protiv ove odluke pokrenuti upravni spor, ali on ne odgađa njihovu obavezu plaćanja kazne. 

18. travanj 2024 03:18