Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Premifab sa zagrebačkim Geotehničkim fakultetom predstavio nove tehnologije za oporabu otapala i drugog opasnog otpada

29. Prosinac 2023.
Igor Podravacfoto Ratko Mavar

Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab koja se bavi regeneracijom otpadnih otapala, održali su završnu konferenciju IRI2 projekta ‘Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada‘, stoji u priopćenju te visokoškolske ustanove i tvrtke. Ukupna vrijednost projekta je više od 1,76 milijuna eura, od čega je polovica sredstava sufinancirana EU fondovima.

Tim se projektom, kako se navodi, razvija inovativna tehnologija dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje.

- Nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja dodatno će smanjiti ukupnu količinu industrijskog otpada koji se stvara. Iz otpada će se stvoriti novi proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom. U šest godina našeg poslovanja oporabili smo preko 10 tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od osam tisuća tona čistog proizvoda, a pritom omogućavamo da se izbjegnu značajne količine štetnih emisija CO2. Održivo poslovanje uz poštivanje okoliša nama je apsolutni prioritet i sad i u budućnosti - poručio je Igor Podravac, direktor razvoja poslovanja Premifaba i jedan od suosnivača kompanije istaknuvši kako se kompanija vodi načelom end of waste (kraj otpada) filozofijom u svemu što radi.

Kemijska industrija proizvodi značajnu količinu otpada te se u Europskoj uniji prema nekim procjenama proizvede više od 55 milijuna tona otpada, od čega 6 milijuna tona opasnog otpada. U Hrvatskoj, kemijska industrija proizvede oko 25 tisuća tona otpada, od čega tri tisuće opasnog otpada od kojeg se više od pola može oporabiti i ponovno iskoristiti.

Projekt ‘Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada‘ jedan je od 23 hrvatska projekta iz područja istraživanja, razvoja i inovacija koji su 2020. godine, usred pandemije, dobili ukupno gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Da je projekt zanimljiv potvrđuje i činjenica da je tvrtku krajem prošle godine posjetila i delegacija Europske komisije, koju su upoznali s ciljevima projekta i utjecaju koju će imati na različite industrije te okoliš u širem smislu.

28. travanj 2024 22:13