Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prodaja žestica spasila lanjske rezultate, ova godina opet počela loše

15. Svibanj 2022.
Krunoslav Alvir

Uprava Zvečeva veliki pad prihoda od prodaje u prvom kvartalu tumači time što je tvrtka ostala bez distributera i prešla na vlastitu prodaju. Rezultat je gubitak pojedinih kupaca na domaćem tržištu.

Nakon što je Zvečevo dostavilo Zagrebačkoj burzi izvješće o poslovanju u prošloj godini, napokon smo doznali po kojoj je cijeni prošle jeseni prodan segment proizvodnje alkoholnih pića JAP-u 1921, tvrtki koju je Alca Zagreb osnovala u svrhu preuzimanja tog segmenta požeške kompanije. Riječ je o oko 28,7 milijuna kuna, za koje su u Zvečevu rekli da će ih iskoristiti za dovršetak financijskog restrukturiranja.

Tih 29 milijuna kuna uvelike je pridonijelo tomu da Zvečevo prošlu godinu završi u financijskom plusu od 24,5 milijuna kuna, ali ova je godina ponovno počela s gubitkom. U prvom kvartalu tvrtka bilježi prihod od 14,6 milijuna kuna i gubitak od 2,3 milijuna kuna. Pad prihoda od prodaje, koji je u odnosu na prvi lanjski kvartal iznosio 34 posto, djelomično je logična posljedica prodaje segmenta žestica, ali to je samo dio objašnjenja jer su žestice u ukupnoj prodaji sudjelovale u prosjeku s 18 posto.

Drugi dio objašnjenja, kako prepisujemo iz izvješća poslovodstva, kaže: 'Značajno smanjenje prihoda od prodaje proizlazi isključivo iz promjene prodajnog modela na tržištu Hrvatske, gdje je Društvo s trenutnog distributera prešlo na vlastitu prodaju. Društvo je bilo primorano potpisivati nove ugovore te vršiti izmjene komercijalnih uvjeta, što je naposljetku dovelo do smanjene aktivnosti ili potpunog nedostatka iste s pojedinim kupcima na domaćem tržištu.'

U takvim okolnostima Zvečevo je ponovno promijenilo predsjednika Uprave. Tomislav Bujanović, koji je na toj poziciji bio od kraja studenoga prošle godine, podnio je ostavku, a zamijenio ga je Krunoslav Alvir, koji je predsjednik Uprave bio prije Bujanovića.

Letimičnim pregledom polica u pojedinim većim trgovačkim lancima ustanovili smo da slatkiši Zvečeva (još?) nisu nestali s njih pa nas je jako zanimalo što se to zapravo dogodilo s njihovom prodajom, zašto su raskinuli ugovor s distributerom i bez kojih su kupaca ostali. Odgovor od novog predsjednika Uprave čekali smo tjedan dana, ali nismo ga dočekali. (M. T.)

25. travanj 2024 13:51