Tvrtke i tržišta
StoryEditor

PwC ulaže milijardu dolara u umjetnu inteligenciju

28. Travanj 2023.
foto Shutterstock

PricewaterhouseCoopers pridružio se brojnim tvrtkama koje ulažu u tehnološke alate temeljene na umjetnoj inteligenciji i najavio da u takve projekte planira u sljedeće tri godine uložiti čak milijardu dolara. Globalna konzultantska tvrtka koja se bavi revizijom, porezima i računovodstvenim savjetovanjem planira se tako udružiti sa OpenAI-jem, tvorcem ChatGPT-a i Microsoftom, kako bi automatizirala dijelove svog poslovanja, a pogotovo kad je konzultantski posao u pitanju. 

Trogodišnja investicija uključuje financiranje zapošljavanja više radnika specijaliziranih za razvoj i implemetaciju umjetne inteligencije, ali i obučavanje postojećeg osoblja o sposobnostima i mogućnostima umjetne inteligencije, a u planu su i potencijalne akvizicije usmjerene na proizvođače softvera za umjetnu inteligenciju. Dakle, na stolu je sve!

Ono što je u planu za prvu ruku jest razviti generativni AI alat, baziran na ChatGPT-4 tehnologiji, koji može donekle samostalno pisati izvješća, pripremati dokumente o usklađenosti, izraditi analizu i procjenu poslovnih izvješća, ekstrahirati podatke o operacijama u razumljive informacije ili pak stvarati marketinške materijale na temelju podataka o kupcima.

- Naš cilj nije samo razviti i ugraditi generativnu umjetnu inteligenciju u vlastitu tehnologiju i platforme za usluge koje nudimo svojim klijentima, već i savjetovati druge tvrtke o tome kako najbolje koristiti generativnu umjetnu inteligenciju dok im pomažemo u izgradnji tih alata - rekao je Mohamed Kande, potpredsjednik PwC-a i suvoditelj konzultantskih rješenja u SAD-u i globalni savjetodavni voditelj. Prema njegovim riječima, generativni AI modeli već su toj organizaciji već pomogli u smanjenju troškova i jačanju operacija.

Osim toga, već su implementirali tu tehnologiju za svoje klijente iz raznih industrija, od zrakoplovstva do zdravstva i farmacije sve do industrije osiguranja smanjivši i njihove troškove i ubrzavši pojedine poslovne opercije.

- Korištenje generativne umjetne inteligencije za učinkovitije vođenje tvrtke bit će presudno - rekao je Kande.

Eric Boyd, korporativni potpredsjednik Microsoftove AI platforme s kojom će PwC-ovci raditi, rekao je da će ovaj potez omogućiti PwC-u pristup OpenAI-jevim generativnim AI alatima uz dodatnu usklađenost i sigurnost podataka njegove usluge računalstva u oblaku Azure.

- Već više od 1000 organizacija, uključujući startupe i multinacionalne korporacije, koristi OpenAI alate u Microsoftovom oblaku u područjima kao što su korisnička podrška, razgovorna umjetna inteligencija, sažimanje, pomoć pri pisanju i prilagodba podataka  - zaključio je Boyd.

20. travanj 2024 08:58