Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Računovotkinje iz Kancelarije: Tehnologija preuzima papirologiju, a raste uloga poreznog savjetovanja

06. Prosinac 2023.
Zoja Stevović i Dora Tripalo Čikeš

Tko kaže da računovodstvo mora biti dosadno i puno papirologije? Da ono itekako može ići u korak s modernim tehnologijama i biti digitalizirano dokazuje sedam žena iz splitske tvrtke Kancelarija, čija se priča izdvaja po konceptu 007 – 0 papira, 0 problema i 7 žena. Naime, njihov je način vođenja poslovanja temeljen na tehnologiji u oblaku, čime su probleme s papirologijom i registratorima svele na minimum.

Vlasnice Kancelarije su dvije poduzetnice, Dora Tripalo Čikeš, jedna od rijetkih poreznih savjetnica s dozvolom u Hrvatskoj, te Zoja Stevović. Znanje i iskustvo stjecale su kroz zajednički rad u tvrtki Zojinog oca koja je prodavala i implementirala računovodstvene sofvere. Tako su 2015. godine došle na ideju pokretanja vlastitog biznisa utemeljenog na ideji modernog pristupa računovodstvenim uslugama.

– Dok smo se obje razvijale u smjeru samostalnih računovotkinja, Zoju su zaintrigirale financijske analize, a mene porezi i sve zavrzlame koje oni za sobom nose. Od samog početka, zahvaljujući tom spoju informatike i računovodstva kao i svjesnosti o tome koliko je bitno da klijenti imaju uvid u izvještaje u realnom vremenu, krenule smo s malo modernijim pristupom računovodstvu. Ponudi računovodstvenih usluga na ovom području trebale su promjene, a mi smo željele razbiti predrasude o računovodstvu i mitove o računovotkinjama – priča Tripalo Čikeš, a priznaje i da ih je na pokretanje zajedničke poduzetničke priče dodatno ih je potaknuo dobar balans između poslovnog i privatnog života.

image

Zoja Stevović

Nedovoljna zastupljenost tehnologija

Bolja povezanost s klijentima, brz pristup informacija i automatizacija procesa prednosti su rada u oblaku. Također, greške kod unosa podataka svedene su na minimum, što stručnjakinjama daje vrijeme za analize, projekcije i savjetovanja. Klijenti, pak, imaju pristup informacijama u svakom trenutku, bez da moraju čekati završni obračun.

– Bez potrebe za dolaskom u naš ured, klijent putem aplikacije dostavlja izvode i ulazne račune. Nama su ti dokumenti odmah vidljivi, budući da imamo pristup do istih podataka kao i klijent. Nakon što dokumente obradimo, klijent ima mogućnost pregleda svojih izvještaja u realnom vremenu. Na taj način, bez potrebe da vodi svoje evidencije ili nas kontaktira, klijent može pregledati otvorene stavke ili imati uvid u mjesečni račun dobiti i gubitka. Tko ne bi želio imati potpuni uvid u svoje poslovne knjige, odnosno imati mogućnost da vas samo internetska veza dijeli od uvida u financijske izvještaje? – kaže Tripalo Čikeš.

Iako digitalno računovodstvo nije nešto osobito inovativno, žene iza tvrtke Kancelarija pronašle su softverska rješenja za to, koja među drugim računovodstvenim servisima nisu toliko zastupljena koliko bi mogla biti. Tripalo Čikeš smatra da razvojem tehnologije, osobito umjetne inteligencije, dolazi ‘novo razdoblje računovodstva‘ u obliku outsourcinga. A upravo zbog toga svoje klijente, osim računovodstva, savjetuju i o poreznim pitanjima.

– Potreba za izdvajanjem usluge kompletnog ili samo dijela računovodstva biti će sve veća, a javit će se i svijest računovođa za specijalizacijom u struci. Neminovno je da će tehnologija preuzeti jedan dio posla računovođa, ali time će porasti i savjetodavna uloga računovođe. Tehnološki trendovi sigurno će olakšati još više i unos podataka i izradu financijskih izvještaja, ali neizostavan je ljudski faktor, stručnjak koji će vam pomoći s interpretacijom financijskih izvještaja i analizom poslovanja. Kada vam umjetna inteligencija ne može u potpunosti zamijeniti računovođu ili poreznog savjetnika, a može mnogo drugih djelatnosti, zapitate se koliko vam je on važan – zaključuje Tripalo Čikeš.

image

Dora Tripalo Čikeš

Zašto svaki poduzetnik u prosincu mora imati na umu poreze?

Kao i na svakom poduzetničkom putu, izazovi su sastavni dio poslovanja. Kancelariji je u početku probleme stvarao pronalazak softverskog rješenja za digitalno povezivanje s poduzetnicima. No Tripalo Čikeš ističe da sve izazove s užitkom savladavaju. Nije bilo lako niti istaknuti se na konkurentnom tržištu na kojemu djeluje velik broj računovodstvenih servisa. Međutim, osim inovativnog pristupa računovodstvu i porezima, Kancelarija se nastoji izdvojiti od konkurencije i po tome što ove godine tijekom prosinca pokreće ‘Mjesec svjesnosti o porezima‘ pod nazivom ‘Nemoj da te POREŽe‘. Zašto baš prosinac?

– Danas se puno toga obilježava, od svjetskog dana zagrljaja do mjeseca knjige, a u moru svega, nigdje poreza. A porezi su zapravo svugdje oko nas. Razdoblje mjeseca prosinca je upravo vrijeme u kojemu poduzetnici trebaju sagledati svoje financijske izvještaje, razmisliti o poreznim korekcijama koje bi trebali napraviti, ali i poreznom rasterećenju koje još stignu napraviti. Svjesnost o porezima kao i uvid u svoje financijske izvještaje, poduzetnik bi trebao imati svakodnevno, međutim, često poduzetnike ‘odnese posao‘ pa ih ovim mjesecom svjesnosti o porezima pokušavamo malo zaustaviti, da dobro razmotre svoje poslovanje – odgovara Tripalo Čikeš.

Osim educiranja javnosti, kampanjom također žele poduzetnicima približiti rokove i važnost donošenja odluka u zadnjem mjesecu godine, ali ih i uputiti u poreznu reformu koja na snagu stupa s prvim danom 2024. godine.

– Od 1. siječnja na snagu stupa porezna reforma s kojom su obuhvaćene promjene devet zakonskih propisa. Najveće promjene nastaju u oporezivanju dohotka, i to u dijelu obračuna poreza i doprinosa na plaće zaposlenika. Osim što se smanjuje opterećenje najnižih plaća, mijenja se i obračun plaće što će računovođama zakomplicirati posao. Kakav će krajnji učinak to imati, vidjet ćemo. Zato poručujem svima da svoje porezne nedoumice iskomuniciraju na vrijeme da ih ne bi POREZalo – savjetuje Tripalo Čikeš.

24. travanj 2024 00:50