Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rast europskih burzi uoči sutrašnjeg zasjedanja ECB-a, blagi rast Wall Streeta

05. Lipanj 2024.
Europska središnja banka, ECBfoto Shutterstock

Na europskim burzama u srijedu prijepodne vlada pozitivno raspoloženje, pod utjecajem ojačanih očekivanja da će Fed u rujnu sniziti kamatne stope nakon što su objavljeni slabi podaci s američkog tržišta rada, kao i očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) sutra sniziti kamatne stope u eurozoni.

Paneuropski STOXX 600 bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 posto, oporavivši se od jučerašnjeg gubitka. Svi glavni europski sektorski indeksi bilježe rast, predvođeni rastom maloprodajnog sektora od 1,7 posto, pošto je dionica Inditexa, vlasnika Zare, poskupjela 4,7 posto na krilima boljih od očekivanih podataka o prodaji u prvom tromjesečju.

Istodobno, frankfurtski DAX na dobitku je 0,59 posto, na 18.515 bodova, londonski Ftse indeks za 0,29 posto, na 8.255 bodova, a pariški CAC za 0,52 posto, na 7.979 bodova.

Zahvaljujući dionici Indetexa, španjolski burzovni indeks IBEX nadmašio je rastom burze u regiji, porastavši za 0,76 posto.

Na Wall Streetu su dan ranije najvažniji indeksi blago porasli, a i na azijskim burzama je većina regionalnih indeksa bila u plusu, nakon što su podaci pokazali da je broj otvorenih radnih mjesta u SAD-u smanjen u travnju, signalizirajući slabost na tržištu rada. To je učvrstilo uvjerenje investitora da će Fed u rujnu početi sa ciklusom popuštanja monetarne politike.

U međuvremenu, fokus ulagača je na odluci ECB-a o ključnoj kamatnoj stopi u četvrtak, a očekuje se smanjenje troškova zaduživanja za 25 baznih bodova, sa sadašnje rekordne razine od 4 posto.

Podaci s američkog tržišta rada podupri rast na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi završili trgovanje u blagom plusu, zahvaljujući slabijem od očekivanja podatku o s tržišta rada u najvećem svjetskom gospodarstvu, što je ojačalo očekivanja investitora da će Fed sniziti kamatne stope.

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je ojačao 140,26 bodova ili 0,36 posto, na 38.711 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,15 posto, na 5.291 bod, a Nasdaq 0,17 posto, na 16.857 bodova.

Jučerašnji dan donio je investitorima prvi uvid u situaciju na tržištu rada u SAD-u, s objavom podatka o otvaranju radnih mjesta i fluktuaciji radne snage, poznatog kao JOLTS, a koji je pokazao da je u travnju bilo 8,06 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je najniža brojka u više od tri godine, i gotovo 400.000 niže od predviđanja ekonomista.

Taj podatak tržišnim sudionicima signalizira popuštanje potražnje na tržištu rada, što ide u prilog očekivanju da bi Fed ove godine mogao početi snižavati kamatne stope, a to je poduprlo rast cijena dionica, nakon što je početkom tjedna objavljeno da je i industrijska aktivnost oslabila drugi mjesec zaredom.

Sljedeći značajan skup statistike o zapošljavanju stiže u srijedu s objavom podataka agencije za zapošljavanje ADP, a ekonomisti predviđaju da će pokazati da su privatni poslodavci u svibnju otvorili 175.000 radnih mjesta, dok se u petak očekuje i objava podatka o zapošljavanju američkog ministarstva trgovine.

- Predstojeće objave podataka s tržišta rada u jasnom su fokusu tržišta, jer su to sve važni podaci sa stajališta monetarne politike - istaknuo je Bill Northey, direktor ulaganja u U.S. Bank Wealth Management.

Oprezno trgovanje na azijskim burzama

Na azijskim burzama najvažniji indeksi imali su u srijedu različite predznake, dok se tečaj dolara ponešto oporavio nakon što je dan ranije oslabio budući su najnoviji podaci s američkog tržišta rada ukazuju na slabljenje potražnje za radnicima, što podupire očekivanja da bi Fed u rujnu mogao početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanski oko 6,00 sati bio je u plusu 0,24 posto. Japanski Nikkei pritom je oslabio 1,14 posto, spustivši se s najviše razine u zadnja dva tjedna, a pao je i indeks šangajske burze za 0,36 posto, dok je južnokorejski Kospi porastao 1,12 posto, a indeks hongkonške burze za 0,35 posto.

Najnoviji podaci s američkog tržišta rada o najmanjem broju slobodnih radnih mjesta u travnju u zadnjih više od tri godine, tj. 8,06 milijuna, ponešto su smanjili sklonost investitora rizičnom ulaganju u dionice, a u fokusu je i indijska burza, gdje su pale cijene dionica i tečaj rupije budući su izborni rezultati u toj zemlji pokazali ‘tanju‘ pobjedu stranke premijera Narendre Modija od očekivane.

Njegova stranka Bharatiya Janata, naime, izgubila je potpunu većinu u donjem domu parlamenta. Ipak, Modi je spreman za treći mandat na vlasti nakon što je Nacionalni demokratski savez predvođen BJP-om osigurao 294 mjesta, više od 272 koliko je potrebno koaliciji za formiranje vlade. Investitori su zasad na oprezu dok ne vide kakve će ekonomske politike provodi Modi u novom mandatu.

Dolarov indeks, koji mjeri tečaj dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 104,14 bodova, nakon što je u utorak oslabio nadomak najniže razine u gotovo dva mjeseca od 103,99 bodova.

Nedavna snaga dolara u idućih 12 mjeseci mogla bi se poljuljati, ističu valutni stratezi u anketi Reutersa, koji su se općenito složili da je dolar precijenjen.

- Ako se inflacija zadrži, to možda neće potaknuti Fed na povećanje kamatne stope, ali će prisiliti tržište da preispita svoja očekivanja o tome koliko će općenito strpljivi Fed zaista ove godine sniziti kamatne stope, a vrijeme polako istječe. Uz podatke o inflaciji, loše vijesti o gospodarskom rastu vjerojatno će izravno loše utjecati na dolar, osim ako se ne intenzivira zabrinutost zbog recesije -  navodi Daragh Maher iz HSBC-a.

Tečaj jena u utorak je dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva tjedna od 154,55 jena, a jutros je ponešto oslabio, pa se dolarom trguje po 155,48 jena. Tečaj eura, pak, oslabio je 0,32 posto prema dolaru, na 1,0877 dolara.

Na naftnim tržištima cijene barela blago su oslabile, i to Brenta za 0,1 posto, na 77,47 dolara, a WTI-ja za 0,2 posto, na 73,16 dolara.

28. lipanj 2024 13:51