Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Raste indeks povjerenja fondova rizičnog kapitala, srednjoeruopski ulagači optimistični za 2024.

07. Veljača 2024.
Ante Salopek, Deloitte
Indeks povjerenja raste već tri uzastopna polugodišta, što je tek treći put u više od 20 godina koliko se Deloitteovo ispitivanje provodi. Prema najnovijem ispitivanju o povjerenju private equity fondova, pozitivan sentiment oko gospodarskih pokazatelja te povratak likvidnosti potiču vjeru u odličnu godinu pred nama

Najnoviji pokazatelji sentimenta u Srednjoj Europi upućuju na konstantno i rastuće povjerenje sa povećanim udjelom ispitanika koji smatraju da će se 2024. pokazati kao dobra godina za povrate (86 posto, u odnosu na tri četvrtine u prošloj godini) što rezultira u porastu indeksa povjerenja već treće polugodište za redom. Povećanje nije tako oštro kao u druga dva razdoblja takvog rasta obuhvaćena ispitivanjem nakon gospodarskog pada 2008. i 2012.

Ispitanici su optimističniji kada je riječ o gospodarstvu: konkretno, broj ispitanika koji očekuju poboljšanje rezultata utrostručio se i sada iznosi 42 posto. U Isto vrijeme, jednako dobar znak je to što se broj ispitanika koji očekuju pogoršanje situacije prepolovio (20 posto u odnosu na 40 posto u ljeto 2023.). Likvidnost će se vrlo vjerojatno popraviti, a skoro trećina ispitanika (29 posto) očekuje da će se poboljšati i dostupnost financiranja zaduživanjem, što je dvostruko više nego u prošlom ispitivanju.

Sve navedeno rezultira porastom očekivanja vezanim uz aktivnost na tržištu te polovica ispitanika (49 posto) očekuje povećanje broja transakcija u 2024., što je dvostruko više nego u proteklom polugodištu i znatno više od niskih 6 posto zabilježenih u ljeto 2022. Nadalje, samo 14 posto ispitanika očekuje pad aktivnosti, što je znatno manje od prošlog polugodišta kad je trećina ispitanika očekivala pad aktivnosti. Pipeline transakcija se čini zdravijim i skoro polovica ispitanika (45 posto) smatra da danas ima više ostvarivih prilika nego prije tri mjeseca.

- Sjajno je vidjeti da se povjerenje vratilo u velikom stilu nakon produljenog razdoblja iznimnih poteškoća. I dok je porast optimizma umjereniji nego u prethodnim razdobljima, stabilan rast svjedoči o iskustvu ulagača u Srednjoj Europi, koji su s obzirom na iskustvo u proteklim ciklusima pragmatičniji u današnjoj situaciji - izjavio je Ante Salopek, viši menadžer u Deloittevom odjelu financijskog savjetovanja.

- Oprezniji porast povjerenja ulijeva sigurnost i upućuje na to da će se ove godine transakcije promišljeno provoditi, pri čemu će izuzetnu važnost imati snažnija suradnja sa savjetnicima te kvalitetna priprema biznisa za prodaju uz potporu fleksibilnih financijskih sredstava usmjerenih na zadržavanje potrebne agilnosti u regionalnim brzorastućim kompanijama - dodao je Salopek.

ESG kriteriji sve su snažnije prihvaćeni u regiji, a tri petine ispitanika počele su definirati buduće obveze i ciljeve u području klimatske neutralnosti (42 posto) ili su već proveli s njima povezane politike (18 posto).

- Jasno je da private equity fondovi u Srednjoj Europi prihvaćaju ESG kriterije kao pokretače vrijednosti jer jučerašnji savjeti postaju današnje zakonodavstvo, a mjere u području održivosti i uključivosti utječu na valuacije. Iskusni private equity fondovi imaju dovoljno znanja za podijeliti u tom ključnom području i voditi primjerom ostale - istaknuo je Salopek.

27. travanj 2024 10:15