Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rat i nestašica poluvodiča prekinuli proizvodnju Porschea

10. Ožujak 2022.
Porsche Macan

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, BMW i Porsche, imaju teškoća s nabavom kablova za automobile, koje su dosada nabavljali u zapadnoj Ukrajini. Ti su pogoni sada zatvoreni zbog ruske invazije, pa su proizvođači automobila prisiljeni smanjiti proizvodnju.

Početkom mjeseca Volkswagen je zbog invazije na Ukrajinu obustavio poslovanje u Rusiji i izvoz vozila te je prekinuo proizvodnju u pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, podsjeća Reuters.

Index prenosi da je Volkswagen grupa zbog nestašice dijelova već krenula s obustavama u proizvodnji, a nije ostao pošteđen ni njihov Porsche koji će, naime, u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela, i to zbog eskalacije sukoba u Ukrajini koja je dodatno narušila već lošu opskrbu poluvodiča. Porsche je ujedno i prva automobilska kompanija koja se odlučila na ovaj radikalan potez.

Međutim, kako navodi Index, vjerojatno se radi o privremenom prekidu proizvodnje, no daljnja eskalacija sukoba može značiti i dulji prekid proizvodnje, jer se trenutno ne zna kako bi se riješili problemi s opskrbom iz ratom zahvaćenih područja.

Kako je potvrdio Porscheov glasnogovornik, prvo se zaustavila proizvodnja modela Macan i Panamera, i to već 2. ožujka. Dan kasnije prestao se proizvoditi i Taycan, a od 7. ožujka ne proizvodi se ni Cayenne, dok će se najjeftiniji Porsche, model 718, prestati proizvoditi 14. ožujka. Tri dana kasnije, 17. ožujka, obustavit će se i proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja ožujka.

Glavni izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess upozorio je da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti 'daleko gori' za europsko gospodarstvo nego pandemija koronavirusa, objavio je u četvrtak Financial Times. Prekid u globalnim nabavnim lancima 'mogao bi dovesti do velikog povećanja cijena, nestašice energije i inflacije', izjavio je Diess, a smatra i da bi dugotrajni sukob u Ukrajini Europu mogao sučeliti s ogromnom prijetnjom visoke inflacije.

20. travanj 2024 10:11