Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rekordni rezultati naftnih kompanija u 2022.: Shell ostvario najbolji rezultat u više od sto godina

04. Svibanj 2023.
nafta barel

Nekima bolja, a nekima lošija – prošla je godina bila turbulentna za brojne tvrtke, no kada su u pitanju naftne kompanije, izgleda da je 2022. bila sjajna. Cijene sirove nafte na globalnoj razini već su neko vrijeme visoke jer su se gospodarstva počela oporavljati i potražnja je porasla nakon početka pandemije, a dodatan skok se dogodio nakon početka rata u Ukrajini.

Sve to je utjecalo na to da, prema podacima Visual Capitalista, pet vodećih kompanija ove industrije zajedno ostvare dobit od preko 200 milijardi dolara u 2022. godini te udvostruče svoju pojedinačnu dobit.

image
foto Visual Capitalist

Unutar godinu dana, pet velikih naftnih kompanija ⁠— ExxonMobil, Chevron, Shell, BP i TotalEnergies ⁠— uspjelo je više je nego udvostručiti svoju dobit. Osiguravši ukupnu dobit od 59,2 milijarde dolara, američki naftni div ExxonMobil, zauzeo je prvo mjesto na ljestvici. Tvrtka je u 2021. ostvarila dobit od 23 milijarde dolara, odnosno manje od polovice prihoda iz 2022. godine.

Rekordna godina za Shell

Tvrtka Shell, čija je dobit u 2022. iznosila 39,9 milijardi dolara, prošle je godine ostvarila najveću dobit u 115 godina postojanja tvrtke. Tvrtka je također danas izvijestila da je prva tri mjeseca ove godine ostvarila dobiti veću od očekivane - ukupno od 9,6 milijardi dolara, prenosi BBC. Ova brojka je veća nego u istom razdoblju prošle godine unatoč padu cijena energije, a unatoč padu cijena nafte posljednjih mjeseci, iz Shella navode da je njegova dobit povećana snažnim trgovanjem u poslovanju s kemikalijama i rafiniranim proizvodima.

Prošlogodišnje rezultate Shella prati i Chevron, koji se može pohvaliti sa rastom dobiti za više od 134 posto, odnosno na 36,5 milijardi dolara, te TotalEnergies koji je ostvario nešto manjih 36,2 milijardi dolara. Također, i tvrtka BP sa bilježila je dobre rezultate - dobit od 27,7, milijardi dolara - no iako su i oni su ranije ovog tjedna izvijestili o dobroj zaradi za prva tri mjeseca ove godine, rezultati su bili niži nego u istom razdoblju 2022.

26. travanj 2024 12:13