Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rimac Technology proizvodit će baterijske sustave za BMW

09. Travanj 2024.
Rimac kampus

Rimac Technology, proizvođač sustava za električne pogone i baterijske sustave za globalne proizvođače automobila, sklopio je dugoročno partnerstvo s BMW Grupom za razvoj i proizvodnju visokonaponske baterijske sustave za vozila BMW Grupe, koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenim za drugu polovicu 2020-ih, navodi se u priopćenju tvrtke.

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sustava, Rimac Technology kreće u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama. Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada, dodaje se u priopćenju.

Ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba. Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu.

Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe, izjavio je da je njegov poslovni put započeo s BMW-om serije 3 iz 1984. koji je pretvorio u električni automobil u svojoj garaži kada je imao 20 godina.

– Ova suradnja označava ključan moment u rastu Rimac Technologyja te je jasan znak prijelaza iz pružatelja proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama, poput Aston Martin Valkyrieja, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere, u proizvođača s velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom. Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt s BMW Grupom jedan je od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove – rekao je Rimac.

S druge strane, BMW Grupa u partnerstvo s Rimcem donosi znanje u području baterija i električnih pogonskih sustava koje je stjecala tijekom više od 15 godina. Dva partnera će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom opsegu i sadržaju.

07. lipanj 2024 09:21