Tvrtke i tržišta
StoryEditor

SAD preuzima vodstvo u financiranju europskih obrambenih startupa

07. Listopad 2024.

Američki ulagači značajno su povećali financiranje europskih startupa u području obrambene tehnologije, čineći najveći udio privatnog kapitala koji ove godine ulazi u ovaj rastući sektor, uslijed porasta globalnih sukoba.

Prema podacima Dealrooma, SAD je do sada ove godine osigurao više od 65 posto ulaganja rizičnog kapitala u europsku obrambenu tehnologiju, u usporedbi s 18 posto u 2023. godini. Taj porast predstavlja nagli preokret u odnosu na prethodnu godinu, kada je više od polovice VC ulaganja u europsku obrambenu tehnologiju dolazilo od domaćih ulagača.

Američke firme za rizični kapital osigurale su 458 milijuna dolara za europske obrambene startupe do sada ove godine, što je više od tri puta veći iznos u odnosu na bilo koju drugu godinu, prema podacima Dealrooma. Ukupno, VC ulaganja u Europi narasla su gotovo pet puta od 2018. godine i očekuje se da će ove godine dosegnuti milijardu dolara, objavio je Bloomberg. 

Najveći dogovor predvođen iz SAD-a uključivao je prikupljanje 450 milijuna eura za minhenski Helsing ovog ljeta, pod vodstvom General Catalysta, uz sudjelovanje Accela i Lightspeed Venture Partnersa.

Porast ulaganja, kako je naveo Lorenzo Chiavarini, koji vodi istraživanje o VC-ima i startupima u Dealroomu, znak je da sektor startupa u Europi sazrijeva, s nekim tvrtkama koje prikupljaju veće runde u kojima američki ulagači mogu značajnije doprinijeti.

Ulagači u rizični kapital, posebno u Europi, dugo su bili oprezni prema ulaganjima u obrambene tehnološke kompanije zbog etičkih pitanja, ali to se počelo mijenjati nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Iako zabrinutosti nekih ulagača zbog okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija i dalje ograničavaju ulaganja, poduzetnici i ulagači tvrde da postoje dokazi kako sve više europskog kapitala počinje teći u sektor.

Došlo je do ‘fundamentalne promjene u Europi zbog izvanredne situacije s kojom se suočavamo‘, prema riječima Khaleda Heliouia, partnera u Pluralu, fondu za ranu fazu ulaganja osnovanom prije dvije godine s ciljem pomoći europskim osnivačima u razvoju različitih tehnologija, uključujući obrambene. Plural je prikupio 760 milijuna eura u dva kruga financiranja, pri čemu su europski ulagači dominirali u drugom krugu.

- Doista nam je stalo do suvereniteta Europe i jačanja industrijske moći na kontinentu - rekao je Helioui.

Alex Kehoe, osnivač i izvršni direktor britanskog startupa Vizgard, koji razvija softver za automatizaciju kamera putem AI-ja, rekao je da se pristup kapitalu promijenio u protekle tri godine. Nedavni krug financiranja tvrtke ne samo da je bio prepun, već je i mnogo brže završen u usporedbi s prethodnim krugom iz 2021. godine. Vizgard je prikupio više od milijun funti ‘vrlo brzo‘, rekao je.

Više ulagača, rekao je Kehoe, prepoznalo je da postoji ‘hitna potreba za financiranjem ovih novih tehnologija‘ s većim fokusom na ‘koliko brzo moraju doći u ruke operaterima‘.

Izazovi ostaju unatoč kapitalu

Ukupno, rizični kapital prikupljen u Europi od 2018. godine za obrambene tehnološke projekte dosegao je tri milijarde dolara, prema podacima Dealrooma, pri čemu su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska privukle 87 posto tog iznosa.

München je privukao najviše VC sredstava u Europi, prvenstveno zahvaljujući Helsingu, AI startupu kojeg neki vide kao europski odgovor na Anduril, kalifornijsku obrambenu tehnološku kompaniju. Najnoviji krug financiranja Helsing je procijenio na oko 4,95 milijardi eura.

Sektor obrambene tehnologije sada čini 1,8 posto europskog VC financiranja, što je više nego utrostručeno od 2022. godine, kako je ekosustav diljem regije sazrio.

Unatoč većem priljevu kapitala, stručnjaci iz industrije upozoravaju da izazovi ostaju za europske startupe.

Nicholas Nelson, partner u MD One Ventures, izrazio je sumnju hoće li se u Europi pojaviti ‘Anduril‘, s obzirom na fragmentiranu prirodu tržišta, različite nacionalne zahtjeve i različite stavove o obrambenoj tehnologiji diljem zemalja.

- Dok ne bude jedinstvenih zahtjeva diljem ovih zemalja, bit će teško i skupo (za tvrtku) da se širi. To ne znači da ne možete imati europsku kompaniju, ali će to biti unutar određenih tržišta - rekao je. 

Eric Slesinger, osnivač 201 Venturesa, upozorio je da ‘samo kapital nije rješenje‘. Ulagači, rekao je, ‘moraju pokazati startupima da im mogu pomoći u navigaciji kroz dodatne poteškoće obrambenog sektora — nabavu, lobiranje, kontrolu izvoza ili sigurnosno provjereni talent, na primjer — diljem više zemalja i jezika‘.

Paul Kwan, izvršni direktor General Catalysta, jednog od glavnih ulagača u Helsing, složio se sa Slesingerom.

- Svijest je velika, kapital je prisutan, inovatori su tu, ali kapital nije isto što i ugovori. Svi su usredotočeni na kapital, uključujući vlade, ali ono što trebate je početi kupovati moderne tehnologije kako biste podržali ove inovatore - smatra Kwan. 

07. listopad 2024 16:02