Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slovenska tvornica papira Paloma uložila 130 milijuna eura u proizvodnju, u planu već i nova ulaganja

04. Lipanj 2024.
Richard Žigmund, Matjaž Han, Robert Golob, Milan Fil‘o
  • Visoke cijene energije i sirovina značajno su utjecali na poslovanje Palome
  • Nove proizvodne linije i skladište smanjit će troškove
  • Slovački i češki vlasnici ne isključuju mogućnost ulaganja i u Hrvatskoj

Investicijom vrijednom više od 130 milijuna eura slovenska tvornica papira Paloma, dio slovačke SHP grupe (Slovak Hygienic Paper Group) koja je u vlasništvu češkog investicijskog holdinga Eco-Investment, zaokružila je tehnološka ulaganja u dvije nove konverter linije i potpuno automatizirano skladište za gotove proizvode. Paloma godišnje proizvodi 87 tisuća tona higijenskog papira koji se prerađuje u toaletni papir, papirnate ručnike i rupčiće, a potom svoje proizvode izvozi na tržišta Adria regije, Zapadne i Srednje Europe. Ovom investicijom proizvodnja će narasti za još 10 tisuća tona higijenskog papira godišnje.

Nove proizvodne linije i skladište, čija je izgradnja zahtijevala rušenje starih zgrada i izgradnju potpuno nove zgrade, osim što povećavaju proizvodne kapacitete, omogućuju niže operativne troškove, ali i energetski učinkovitiju proizvodnju.

Visoki troškovi utjecali na prihode

Naime, kao i većina industrija, industrija higijenskog papira u Europi suočila se s teškim tržišnim uvjetima. Visok rast ulaznih troškova poput troškova energije i sirovina, ali i nestabilna dostupnost materijala, značajno su utjecali na poslovanje Palome.

U 2022. godini Paloma je poslovala s gubitkom od 6,3 milijuna eura, no u 2023. godini EBITDA je iznosila 10 milijuna eura, dok su prihodi Palome bili 130 milijuna eura što je također rast u odnosu na 117 milijuna eura prihoda u 2022.

Zbog tih se izazova u tvornici, koja zapošljava 412 djelatnika, u budućonsti žele okrenuti daljnjim investicijama i diverzifikaciji energetskih resursa, odnosno korištenju obnovljivih izvora energije - sunca, vjetra i biomase - umjesto plina za opskrbu električnom energijom. Iako je 2024. godina dobro počela i cijene energije su razumne, s druge strane cijene celuloze su u porastu, pa čelnici Palome očekuju da će financijski rezultati ove godine biti slični ili bolji nego prošle godine.

Važnost održivosti za industriju papira na današnjem je otvaranju obnovljene tvornice u Sladkom Vrhu istaknuo Robert Golob, predsjednik Vlade Republike Slovenije. Naime, upravo je slovenska Vlada sufinancirala obnovu tvornice i to u iznosu od 8 milijuna eura.

- Ako Europa želi ostati kompetitivna na svjetskom tržištu, mora ulagati u znanje, istraživanje i razvoj, zelenu transformaciju i digitalizaciju. Vjerujem da ovom investicijom Paloma i Eco-Investment mogu biti uspješniji u budućnosti - izjavio je slovenski premijer.

image

Robert Golob

Još jedna linija do 2026.

Skup navedenih investicija pod nazivom ‘Project Motion‘ nije prošao bez izazova, naglasio je to i Milan Fil‘o, predsjednik Nadzornog odbora Eco-Investmenta, no uspjeli su ostvariti zacrtane ciljeve. Dapače, Fil‘o je najavio da već planiraju sljedeću investiciju od 11 milijuna eura za novu proizvodnu traku, a zajedno s energetskim planovima koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije (ponajviše bioenergiju) u tvornici, investicija će dostići više od 50 milijuna eura.

- Investicije u Palomu još nisu završile. U 2025. godini planiramo pokrenuti razvoj nove proizvodne liniju vrijedne 11 milijuna eura koja bi trebala biti gotova 2026. ili 2027. godine. Ove će investicije Palomi također donijeti veću energetsku učinkovitost i održivo korištenje resursa - rekao je Fil‘o.

image

Milan Fil‘o

Zainteresirani za širenje

A osim Adria regije i Srednje Europe, Paloma bilježi rast tržišnog udjela i na zapadnim tržištima, osobito u Austriji, na jugu Njemačke i sjeveru Italije, napomenuo je to Richard Žigmund, predsjednik Uprave SHP grupe. Posebno se to odnosi na prodaju maramica.

Što se tiče prodaje na hrvatskom tržištu, dio Palominih proizvoda u Hrvatsku dolazi iz slovenske, a drugi dio iz tvornice smještene u Bosni i Hercegovini, u Banja Luci, u ukupnom kapacitetu od 12 tisuća tona godišnje. Žigmund je također otkrio i planove za daljnje širenje banjalučke tvornice, gdje kupuju novo zemljište oko postojeće tvornice, što je investicija vrijedna 100 milijuna eura.

Međutim, iako Žigmund nije htio potvrditi planove SHP grupe za ulaganje u Hrvatskoj, priznao je da ‘uvijek istražuju i procjenjuju nove mete‘ za investiranje, s obzirom na to da je SHP grupa tijekom povijesti rasla akvizicijama, a jedan od primjera je i slovenska Paloma.

- Definitivno smo zainteresirani da povećamo našu poziciju u Srednjoj i Istočnoj Europi, u sektoru maramica - otkrio je Žigmund, dok mogućnost akvizicije neke hrvatske tvrtke nije isključio niti Fil‘o, napomenuvši samo da je to tajna informacija. 

image

Stevan Lomić, Robert Golob, Milan Fil‘o

Unatoč velikim investicijama i planovima, Paloma ne otvara nova radna mjesta. Nove proizvodne linije su automatizirane i jedna linija otvara tek 20 novih radnih mjesta. Kako je objasnio Žigmund, i Slovenija se, baš poput Hrvatske, suočava s velikim nedostatkom radne snage. Mnogi su zaposlenici otišli u mirovinu, a potencijalne nove zaposlenike koje tek treba privući i obučiti odvlači jaka konkurencija u susjednoj Austriji.

06. rujan 2024 14:13