Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Solektra se kupnjom napuštene Varteksove tvornice štiti od rasta cijena komponenata i opreme

19. Ožujak 2022.
Goran Oreški, Marko Bratković - tvrtka Solektrafoto Lider Media

Solarna elektrana među kukuruzom u Križopotju – tako je prije 11 godina glasio naslov u jednim regionalnim novinama u kojima je s daškom lokalpatriotizma i s ponosom predstavljena prva dvoosna sunčana elektrana u Hrvatskoj, koju su sagradili fakultetski cimeri Goran Oreški i Marko Bratković.

Iako je taj njihov pionirski pothvat gradnje solarne elektrane u pitoresknom selu na sjeveru Hrvatske upućivao na potencijal međimurskog dvojca, vjerojatno ni oni sami kada su, baš na 1. aprila 2010., osnovali Solektru d. o. o. nisu pretpostavljali da će jednog dana od tekstilnoga giganta, varaždinskog Varteksa, kupiti tvornički kompleks u Novome Marofu.

Upravo ta vijest o kupnji pogona u kojem se nekad proizvodilo za Levi's ovih je dana interes javnosti usmjerila prema toj čakovečkoj tvrtki koja se bavi projektiranjem, gradnjom i održavanjem sunčanih elektrana.

Iako pomalo iznenađeni interesom javnosti za tu transakciju, Oreški i Bratković, direktori Solektre, spremno su objasnili razloge kupnje Varteksova proizvodno-poslovnoga kompleksa.

– Kupljenim kompleksom primarno ćemo se koristiti u djelatnosti kojom se bavimo, odnosno za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Na jedanaest tisuća kvadrata krova kompleksa svakako planiramo postaviti sunčanu elektranu snage 1,5 MW. Prostorima bivše tvornice koristit ćemo se za skladište. Izgledno je da ćemo dio tih prostora dati i u zakup. Najvažnije je da se cijeli kompleks što prije stavi u funkciju i spriječi daljnje propadanje objekata. Mnogi u Novom Marofu emotivno su vezani uz objekte koji su, nažalost, godinama bili prepušteni propadanju – pojasnio je Oreški.

I nakon one prve elektrane iz Križopotja, Oreški, inače inženjer elektrotehnike, i Bratković, pravnik, nastavili su graditi i ulagati i u vlastite sunčane elektrane. Prošle godine investirali su u tri nova projekta – jedan je sagrađen, drugi čeka priključenje, a treći će biti završen ove godine, pa trenutačno instalirani solarni kapacitet Solektre iznosi 1,1 MW.

Čakovečka tvrtka suočava se s rastućom potražnjom za solarima, ali i rastom cijena opreme za svoju proizvodnju koji je teško ugraditi u cijenu već ugovorenog projekta. Kupnjom Levi'sova bivšeg pogona u Novome Marofu dobila je veće skladišne kapacitete i mogućnost da potrebne komponente kupuje unaprijed, prije nego što opet poskupe.

Osim za proizvodnju i prodaju električne energije, vlastite elektrane Solektri su poslužile kao izvrsna referencija te je tako s godinama tvrtka bilježila stalni rast broja zainteresiranih investitora, a time i realiziranih projekata gradnje solarnih elektrana. Od svog osnutka sagradili su više od 300 sunčanih elektrana, s ukupnom snagom većom od 25 MW. Uglavnom su orijentirani na veće industrijske potrošače, a manjim dijelom rade i projekte za kućanstva. Trenutačno tako grade elektranu za Eko Međimurje, zatim za Sobočan-interijere, a na dugom popisu referencija su i solarna elektrana za Dukat u Slavonskoj ulici u Zagrebu, Vetropack Stražu u Humu na Sutli, Koku u Varaždinu...

– Svi su nam kapaciteti popunjeni. Potražnja je mnogo veća nego što mi možemo realizirati – napominje Oreški te dodaje da trenutačno zapošljavaju nešto manje od 40 zaposlenika, među kojima je osam inženjera elektrotehnike.

– Posla ima toliko da bismo odmah mogli zaposliti 20 montera – istaknuo je Oreški.

Nastavak priče pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

24. travanj 2024 15:04