Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Span završio prvi kvartal s nižom dobiti, dividenda udvostručena u odnosu na lani

28. Travanj 2023.
IT grupa Span prvi je kvartal završila s neto dobiti od 1,9 milijuna eura ili 17 posto manjom nego u istom lanjskom razdoblju zbog većeg troška poreza na dobit i amortizacije, a njezina uprava predložila je isplatu dividende za 2022. od 1,33 eura po dionici, izvijestili su iz te kompanije. Za usporedbu, lani je dividenda bila pet kuna (0,6 eura).
 
Prihodi Span Grupe u prvom kvartalu iznosili su 25,6 milijuna eura ili četiri posto više nego u istom kvartalu prošle godine, dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla 1 posto, na 3 milijuna eura.
 
Unatoč manjoj dobiti, koju su objasnili većim troškom poreza na dobit i amortizacije, kao i brojnim izazovima u gospodarskom okruženju, iz Spana ističu da su nastavili s rastom i investicijama te izvozom, pri čemu se 76 posto udjela u prihodu odnosi na inozemna tržišta, među kojima najveći rast imaju u Sloveniji.
 
Uz Sloveniju kažu da najznačajniji rast bilježe i na tržištu Hrvatske, dok među uslugama najveći rast prihoda od 56 posto u odnosu na lani ostvaruju s IT uslugama visoke dodane vrijednosti i to najviše u razvoju softvera i poslovnih rješenja.
 
Prihod od usluga upravljanja servisima i tehnička podrška porastao je u prvom kvartalu 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 

Širenje na Baltik i Skandinaviju

 
U segmentu upravljanja softverskom imovinom i licenciranja, rast prihoda na drugim tržištima nadoknadio je pad prihoda na ukrajinskom tržištu, gdje je Microsoft produljio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga Spanovim korisnicima i u 2023., otkrivaju iz Spana.
 
I dalje snažno investiraju, te su u ožujku preuzeli estonsku tvrtku GT Tarkvara, čime šire poslovanje na sjever Europe, a kako su lani zaposlili 226 novih ljudi osigurali su, naglašavaju, resurse neophodne za budući rast.
 
- U Spanu smo i u prvom kvartalu 2023. nastavili rasti, istovremeno stvarajući temelje za daljnje širenje i rast poslovanja - poručuje osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović, iznoseći da je sada u Spanu ukupno zaposlenih 800 i najavljujući da će širenjem poslovanja na "digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije ponuditi napredna cloud i cyber security rješenja".
 
Iz Spana iznose i da je revidirano godišnje izvješće za 2022., po kojemu su prihodi Span Grupe porasli osam posto u odnosu na 2021., na 829,7 milijuna kuna, dok je neto dobit od 50,5 milijuna kuna viša za 112 posto.
 
- U skladu s politikom isplate dividende, uprava društva i Nadzorni odbor na sjednici 28. travnja usvojili su prijedlog odluke o isplati dobiti za 2022. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende od 1,33 eura po dionici - zaključuju iz Spana.
26. travanj 2024 20:40