Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Srednja Europa privlačna globalnim tvrtkama unatoč krizi

21. Listopad 2022.

Obrazovana a jeftina radna snaga zadržala je multinacionalne tvrtke u potrazi za informatičarima i ekonomistima u srednjoj Europi, unatoč inflaciji i visokim troškovima energije koji su industrijske tvrtke potaknuli na selidbu.

Zapadne tvrtke već dugo žele iskoristiti veliki broj obrazovanih radnika na potezu od Praga i Varšave do Budimpešte za usluge poput razvoja softvera, administracije, računovodstva i istraživanja za velike europske i američke kupce.

Pandemija je kompanijama u srednjoj Europi donijela puno posla, a sektor usluga dobro posluje i danas i zapošljava nove radnike, unatoč manjoj razlici u plaćama i u rastu troškova. Industrija i ostali sektori uglavnom se povlače zbog rata u Ukrajini i skoka troškova energije.

Paul Melmon, voditelj češkog centra američke IT tvrtke Pure Storage rekao je u rujnu da udvostručuje broj inženjera u centru u Pragu, a isto će napraviti i 2023. i 2024. godine, rekao je za Reuters.

– Isplativije je zaposliti inženjera u Pragu nego u Mountain Viewu, čak i uz inflaciju – rekao je Melmon, dodavši da je jedna od atrakcija Praga gdje Pure Storage zapošljava nekoliko stotina radnika i raznolika radna snaga.

– Ako smo ovdje krenuli kao eksperiment, rezultat je dobar – dodao je.

BIjeg sa Zapada

Sektor poslovnih usluga krenuo je prije 25 godina gotovo od nule, a danas u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi zapošljava gotovo 800 tisuća ljudi i sve je važniji pokretač gospodarstava u regiji.

Istraživanje Češke udruge lidera za poslovne usluge, grupe koja predstavlja sektor, predviđa rast broja zaposlenih za 11 posto u ovoj godini i za 13 posto u 2023.

– Zbog jačanja inflacije na Zapadu u regiju dolazi sve više investitora koji osnivaju centre i nove vrste usluga – rekao je Jonathan Appleton, direktor češke tvrtke ABSL.

Razlika u plaćama smanjila se proteklih godina jer gospodarstvo u zemljama poput Poljske i Češke raste snažnije nego u zapadnim zemljama. No, troškovi rada i dalje su niži od 30 do čak 50 posto, ovisno o zanimanju, kažu tvrtke i stručnjaci.

Mogućnost rada na daljinu bila je vjetar u leđa sektoru tijekom pandemije, a danas regiji u prilog ide sve veća inflacija na velikim tržištima poput Britanije, Njemačke i Francuske.

U Poljskoj, s više od 400 tisuća radnika u sektoru poslovnih usluga, rast bi u toj privrednoj grani trebao dosegnuti gotovo osam posto do kraja prvog kvartala 2023. godine, unatoč dvoznamenkastom rastu plaća od veljače, inflaciji od 17,2 posto i ratu u susjednoj Ukrajini.

– Snažan pritisak plaća, kroz njihovo povećanje na tržištima poput Njemačke i Francuske, podiže cijenu rada na razine na kojima je teško biti učinkovit – rekao je za Reuters Lukasz Gebski, izvršni direktor operatera pozivnog centra Teleperformance Polska.

IT i call-centri

U drugim dijelovima svijeta koji su do sada zauzimali visoku poziciju na ljestvici podizvođača počeli su se pojavljivati problemi.

U Indiji su IT izvoznici kao što su TCS, Wipro i Infosys, najveći dio sektora poslovnih usluga u zemlji, bilježili slabije marže u posljednjih nekoliko kvartala, nastojeći višim plaćama zadržati radnike u razdoblju pojačanog odljeva stručnjaka u inozemstvo.

Srednja Europa mogla bi pak lakše prebroditi aktualnu krizu zahvaljujući kompanijama koje obavljaju poslove za tvrtke iz zapadnog dijela Starog kontinenta.

– (Inozemne) kompanije ulažu zato što zajednički centri za poslovne usluge u uvjetima inflacije i pritiska tržišta nude mogućnost ušteda koje se prenose i na matičnu zemlju – tumači Adam Jamiol, partner u uredu PwC-a u Krakowu.

Multinacionalna kompanija za obradu plaćanja Comdata zapošljava u pozivnim centrima u Češkoj i Mađarskoj 1.500 radnika i planira ih zaposliti još oko 300 u ovoj i idućoj godini, kaže šef regionalnog ureda Jan Nedelnik.

– Sve više kompanija pokušava smanjiti troškove rada i selit će usluge iz zapadne Europe – prognozira. 

25. travanj 2024 01:18