Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Strmoglavi pad dionica: Svjetski ulagači više strahuju zbog Adani grupe nego Evergrandea

06. Veljača 2023.

Ni deset dana nakon vijesti o strmoglavom padu dionica indijske Adani grupe ne stišava se bura oko poslovnog carstva Gautama Adanija, donedavno jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, čije su kompanije do sada izgubile oko 112 milijardi dolara, otprilike polovicu svoje tržišne vrijednosti.

Kako smo već pisali u Lideru, nedavno izvješće Hindenburg Researcha, američke tvrtke za investicijska istraživanja, otkrilo je brojne financijske malverzacije i prijevare u Adani grupi poput pranja novca, korupcije, skrivanja novca u poreznim oazama te prevelikih dugova. Iz grupe su te informacije demantirali.

– Šokirani smo i duboko uznemireni čitanjem izvještaja koji je objavio Hindenburg Research 24. siječnja 2023., koji nije ništa drugo nego laž. Dokument je zlonamjerna kombinacija selektivnih dezinformacija i prikrivenih činjenica koje se odnose na neutemeljene i diskreditirane optužbe s prikrivenim motivom – rekli su iz Adani grupe u podugačkom odgovoru.

A kako sada prenosi Bloomberg, iako je gubitak tržišne vrijednosti Adani grupe iznenađujući, ovo nije prvi put da je neki od azijskih konglomerata optužen za loše upravljanje, previsoku procjenu vrijednosti i gomilanje dugova.

Zabrinuti investitori

Tvrtke poput kineske grupe Evergrande godinama su preživljavale napade tvrtki kao što je Hindenburg Research, ali Adani je posebno ranjiv jer ima bazu ulagača koja je nesigurnija u svoje odluke, što znači da su u nesigurnijim vremenima skloniji prodaji dionica, baš kao što je to slučaj sada.

Također, Adani je pod većim pritiskom od tzv. blue-chip fondova, koji uključuju dionice velikih, stabilnih i uglednih tvrtki s dugom financijskom poviješću. Dođe li do bilo kakvih tržišnih spekulacija da bi se mogao smanjiti rejting njihovih obveznica, upravitelji imovinom moraju prodati dionice te tvrtke, svidjela im se ona ili ne. To se upravo događa Adani grupi.

Moody‘s kreditni rejting nalaže da bi grupa mogla imati problema s prikupljanjem kapitala, a S&P je već smanjio svoje rejtinge za dvije kompanije u grupaciji – Adani Ports and Special Economic Zone i Adani Electricity, prenosi Reuters.

Nadalje, za razliku od Evergrandea, Adani je zbog svojih ambicija oko zelene energetske tranzicije tijekom godina privukao ESG investitore (eng. environmental, social and governance). Sada su isti ti investitori nakon Hindenburgova izvješća zabrinuti da su njihove ‘zelene‘ investicije pretočene u neke druge aktivnosti, primjerice, rudarenja ugljena. Upravo je iz tog razloga najveći norveški mirovinski fond KLP prodao sve svoje dionice u Adani Green Energyju. Evergrande, recimo, nije imao takvih problema jer kao nekretninska kompanija nisu privlačili ESG investitore.

Pad se nastavlja

Iz indijske regulatorne banke priopćili su u petak da je bankarski sustav te zemlje i dalje otporan i stabilan. Iz Državne banke Indije (State bank of India) nisu zabrinuti zbog izloženosti Adani grupi, ali su izjavili da će daljnje financiranje njihovih projekata biti ocijenjeno ‘prema zaslugama‘.

Čak je i indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman pokušala smiriti ulagače, rekavši u intervjuu za Times Now da osiguravajuća i bankarstva društva ‘nisu previše izložena‘ grupi te da regulatorna tijela vrlo dobro upravljaju indijskim tržištima.

Međutim, čini se da pokušaji regulatora i vlade da umire uplašene ulagače ne djeluju. Prema pisanju Reutersa, dionice Adani Enterprisesa pale su 9,6 posto u ponedjeljak, s gubitkom tržišne kapitalizacije od gotovo 28 milijardi dolara u samo nekoliko dana od objave Hindenburgškog izvješća. Adani Transmission pao je 10 posto, dok su Adani Green Energy, Adani Total Gas, Adani Power i Adani Wilmar pali otprilike 5 posto.

Adani Ports and Special Economic Zone jedina je članica grupacije čije su dionice porasle za 1,2 posto.

Unatoč tomu što Adani grupa ima potencijal da Indiju pretvori u modernu Južnu Koreju, nalazi se u fazi razvoja koja je previše rizična za blue-chip ulagače, koji su ipak kupili njihove dionice, a sada ih panično prodaju. No Bloomberg piše da bi tako trebalo i biti jer tržišta u razvoju poput indijskog nisu mjesto investitore koji nisu skloni riziku ili ‘one koji žele da im ruke budu potpuno čiste‘.

04. svibanj 2024 04:26