Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Suncokretovo ulje na svjetskom tržištu skuplje 10 puta, nestašice moguće već na ljeto

08. Travanj 2022.
Više od polovice ukupnog svjetskog izvoza suncokretova ulja otpada na Ukrajinu, svi se boje kakav će biti ishod sjetve u zemlji

Da je ruska invazija na Ukrajinu poremetila ionako uzdrmano tržište sirovina, to već svi znaju, a listi se odnedavno pridružilo i suncokretovo ulje. Naime, više od polovice ukupnog svjetskog izvoza suncokretova ulja otpada na Ukrajinu, a od početka rata u Ukrajini njegova je cijena povećana za 1000 posto odnosno za čak 10 puta! Očito se svi boje kakav će biti ishod sjetve u zemlji u kojoj ratne strahote ne prestaju.

Korištenje tog ulja vrlo je uobičajeno u prehrambenoj industriji, a koristi se u proizvodnji čipsa pa sve do proizvodnje najobičnijih keksića. Doslovno na tisuće artikala, uključujući gotova jela, pa čak i papir za zamatanje koriste u proizvodnim procesima suncokretovo ulje, a alternativa, palmino ulje, slaba je utjeha obzirom da su se brojni proizvođači obvezali izbaciti ga iz uporabe zbog krčenja šuma.

Druga je alternativa ulje uljane repice, ali i njegova cijena posljedično raste. Sojino se također dosad rjeđe koristilo, jer je uglavnom riječ o ulju iz GMO soje. A sve navedeno, što nikako nije zanemarivo, šteti i okolišu, što se sada možda čini jeftinom cijenom.

Prehrambeno-proizvodne kompanije su već sad u velikim problemima i upozoravaju na nova poskupljenja. Potrošači će biti ti koji će morati podnijeti trošak ulja, pa makar i samo promjene te sirovine u proizvodnji koja će se morati evidentirati na etikatama. Dugoročno sve to, procijenjuju analitičari, vodi i ka neizbježnim nestašicama, ma koliko se takve procjene činile iz današnje perspektive fatalističkima.

A analitičari procjenjuju kako će prave nestašice ulja krenuti tek na ljeto, kada se bude vidjelo kako će preostali ukrajinski poljoprivrednici, koji su na slobodnim teritorijima te zemlje upravo suncokret i zasadili, izaći na kraj sa sjetvom i izvozom usjeva.

Ukrajinski poljoprivrednici unatoč svemu nastavljaju s proljetnom sadnjom, ali će se vjerojatno i sami suočiti s brojnim izazovima jer se bore s nedostatkom radnika, goriva i gnojiva. Osim toga, Rusija je blokirala ukrajinske luke, prekinuvši tradicionalni izvozni put.

03. listopad 2023 04:56