Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Sve je više ‘sklepanih‘ projekata na natječajima za EU fondove

24. Kolovoz 2022.
Ariana Vela
Rast tržišta konzaltinga potaknut je sve izdašnijim sredstvima iz EU fondovima namijenjenih hrvatskom privatnom i javnom sektoru, ali zbog velike potražnje nedostaje konzultanata koji mogu kvalitetno pripremiti projekte. Njihov nedostatak popunjava nelojalna konkurencija. S njome navodno igraju i neki konzultanti za EU fondove stalno zaposleni u javnim i državnim tvrtkama koji taj posao obavljaju u sivoj zoni.
 
Nelojalna konkurencija lako obrlati poduzetnike, na EU fondove najviše se prijavljuju male i srednje tvrtke, koji vrlo često nemaju iskustva u tomu pa prihvaćaju tko god im se nudi. No nije dovoljno samo pripremiti projekt, čak i ako prođe na natječaju uloga konzultanta ne prestaje ni tijekom njegove provedbe kako ne bi došlo do pogrešaka i penalizacije. 
 
- Mislim da postoji jako puno onih koji se bave ovih poslom, a malo onih koji zaista imaju znanja i resursa obavljati ga kvalitetno. U tom smislu potrebno je jačati kapacitete korisnika usluga da razumiju što traže, plaćaju i dobivaju, ali i pružatelja usluga da razumiju da se radi o složenim procesima za koje je potrebno multidisciplinarno znanje - kaže Ariana Vela, direktorica i vlasnica Avelanta, koja je radila prijave za Pelješki most, most Čiovo, brojne tvornice, hotele…
 
Njene usluge najčešće traži privatni, ali i javni sektor. Najčešće se traži priprema projektne prijave, izrada proračuna i studijske dokumentacije, provedba projekata te priprema i provedba postupaka javne nabave. 

 

Problem s rokovima za prijavu

 
Robert Ravenšćak, direktor i vlasnik Ravecona, tvrdi da povećana potražnja za konzultantima za EU fondove nije posljedica samo povećanja dostupnog novca jer mnogi korisnici niti ne znaju koliko je na raspolaganju novaca u nekom natječaju i kolike su im mogućnosti prolaska. 
 
- U medijima ili iz svojeg okruženja, poslovnog ili privatnog, čuju da je EU novac na raspolaganju, ali i da je netko sličan njima već dobio novac. To stvara povjerenje – kaže Ravenšćak. 
 
Direktor i suvlasnik Core Consultinga Egon Mudrinić također ističe da se potražnja za konzultantskim uslugama višestruko povećala u zadnjih nekoliko godina sukladno većoj dostupnosti novca iz EU fondova. No Mudrinić upozorava na probleme s rokovima za prijavu, ali i s kriterijima natječaja. 
 
- Primjerice, tijekom 2022. raspisuju se svi mogući natječaji koji postoje, a koji su pritisnuti rokovima završetka i gdje se onda događa povećana potražnja za konzultantima koji moraju u vrlo kratkom roku paralelno raditi i prijavljivati projekte iz različitih sektora. Također, u zadnje vrijeme kriteriji za prijavu na natječaje su dosta postroženi, prihvatljive djelatnosti su svedene na zaista mali broj – ističe Mudrinić.
 

Nema registra konzultanata

 
Prema riječima Matije Fučeka, vlasnika i direktora tvrtke Euro Projekt Scriptum, nema jedinstvenog službenog registra konzultanata za EU fondove jer nema ni službenog certifikata samo za te poslove. 
 
- Konzultanti su većinom ekonomski stručnjaci koji se bave i drugim konzultantskim poslovima vezanim uz poslovanje, što je, dakako, dodana vrijednost jer su natječaji za sredstva EU fondova usko vezani uz poslovanje i procjenu razvitka kao i potencijalne rizike – kaže Fuček koji ističe da je problem dugi vremenski rok od podnošenja projekta do odluke. 
 
Cijeli članak možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.
 
 
25. travanj 2024 02:20