Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetske burze snažno porasle, inflacijski pritisci popuštaju

15. Siječanj 2023.

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i u drugom tjednu nove godine jer popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u i eurozoni podržava nadu ulagača da bi središnje banke uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 2 posto, na 34.302 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 3.999 bodova, a Nasdaq indeks 4,8 posto, na 11.079 bodova.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje podatku da je inflacija u SAD-u u prosincu skliznula na 6,5 posto na godišnjoj razini, sa 7,1 posto mjesec dana prije. Na mjesečnoj su razini, pak, potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu u prosincu pale za 0,1 posto, što je prvi pad od svibnja 2020.

Ulagači se nadaju da će zbog slabljenja inflacije američka središnja banka Fed ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa. Tako se na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Premda čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija, ulagači se ipak nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od 5 posto.

Podršku burzama pruža i nada ulagača da će se rast kineskog gospodarstva uskoro ubrzati, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere. Tim više što je kineska središnja banka poručila da će pružiti financijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

Idućih tjedana u fokusu ulagača bit će kvartalna poslovna izvješća kompanija i banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Bude li tako, bio bi to prvi pad zarada od 2020. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 1,9 posto, na 7.844 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 15.086 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 7.023 boda.

20. travanj 2024 07:24