Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Poljski Enterprise Investors je u preuzimačkom pohodu u maloprodaji, ali nije jedini

12. Svibanj 2022.
Michal Kedzia, Enterprise Investorsfoto Ratko Mavar

Odavno se već u hrvatskoj maloprodaji nije dogodila konsolidacija takvih razmjera kakvu upravo provodi poljski private equity fond Enterprise Investors, započetom 2018. godine preuzimanjem omiškog Studenca.

Uskoro će, kada budu objavljeni financijski rezultati poduzetnika za prošlu godinu, vjerojatno biti potvrđene pretpostavke da je Studenac lani uvelike premašio dvije milijarde kuna prihoda, a za godinu dana po svoj ćemo prilici svjedočiti i prebacivanju tri milijarde kuna.

Nakon što je akvizicijski pohod po srednjevelikim lokalnim maloprodajnim lancima 2019. krenuo sa zadarskim Sonikom te Istarskim supermarketima, lani je Studenac preuzeo Bure trgovinu iz Biograda, s kojom je prihode u svom portfelju povećao za nekih dvjestotinjak milijuna kuna, a u ovoj će godini njegovi prihodi dodatno biti uvećani za prihode (zasad) triju novih akvizicija – dubrovačkog Pema, slunjskog Korduna i kutinske Lonie, koja će, kako doznajemo, u njegov sustav biti integrirana do kraja ovog mjeseca. Uz to, u međuvremenu je Studenac i u Zagrebu dosad otvorio vlastitih 13 prodajnih mjesta.

Akvizicijski pohod Poljaka putem Studenca na još maloprodajnih lanaca nastavlja se. Prije četiri godine, kada je stigao u Hrvatsku, Enterprise Investors objavio je da ima na raspolaganju fond od pola milijarde eura za ulaganje u Adria regiji, uključujući i Hrvatsku, gdje traži nove projekte.

Prema podacima o portfelju s njegove mrežne stranice, u ove četiri godine u Adria regiji fond se zadržao samo u Hrvatskoj, na Pan Peku (čiji je stopostotni vlasnik također od 2018. godine) i Studencu. Iz toga se može zaključiti da za nove akvizicije u hrvatskoj maloprodaji ima na raspolaganju još nekoliko stotina milijuna eura.

Puno lovaca, malo lovina

Kako se nedavno moglo čuti na neformalnom susretu čelnika Enterprise Investorsa s novinarima, fond je u potrazi za novim akvizicijama Studenca po Hrvatskoj, prvenstveno u kontinentalnom području. Namjeravaju ga 'bildati' još najmanje dvije godine, sve dok od njega ne stvore jednog od najjačih maloprodajnih igrača u Hrvatskoj, a potom će za njega tražiti kupca.

Bit će više nego zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja na obje ove razine, kako na razini daljnjih akvizicija, tako i na razini pronalaženja kupca za Studenac. Potencijalnih kandidata na obje razine, naime, sve je manje.

Poljski fond nije jedini igrač koji na hrvatskom maloprodajnom tržištu radi na okrupnjavanju. Sve je izglednije da bi mu konkurenciju mogao predstavljati američki fond CVC Capital Partners, koji bi u Hrvatsku mogao ući eventualim preuzimanjem splitskog maloprodajnog lanca Tommy.

Velika je vjerojatnost da će u akvizicijski pohod ponovno krenuti i Spar Hrvatska, a tu su i Čakovečki mlinovi koji rade na konsolidaciji svoje maloprodaje, nakon čega planiraju ući u nove akvizicije.

Srednjevelikih maloprodajnih lanaca u vlasništvu njihovih osnivača, koji su svima najzanimljiviji za preuzimanja, međutim, preostalo je malo, a i među njima dio nije na prodaju.

Tko su sve u ovom trenutku lovci na akvizcije u maloprodaji, a tko su lovine? U novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera donosimo veliku analizu trenutačnog stanja vlasništva vodećih maloprodajnih tvrtki te mogućnosti preslagivanja na tom tržištu.

23. travanj 2024 11:30