Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tko su hrvatske IT tvrtke koje je Deloitte svrstao među 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi

25. Studeni 2022.

Sa gotovo 400 prijava ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki Srednje Europe najkonkurentnija je u povijesti inicijative

Ukupno 30 hrvatskih tvrtki prijavilo se na ovogodišnji ‘Technology Fast 50‘, natječaj koji rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi, no na konačnoj ih se listi našlo tek osam.

Najviše rangirana hrvatska tvrtka je fintech Aircash koji se pronašao na četvrtom mjestu te je, prema analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2018. do 2021. godini ostvario rast od 5998 posto. Tvrtka svakodnevno radi na razvoju inovativnih proizvoda i usluga za svoje korisnike, a nedavno su najavili i ulazak u ekosustav kripto imovine.

Riječ je naime o prvom hrvatskom fintechu koji širi dostupnost svojih usluga i proizvoda unutar Europske unije koje, kako su rekli, zahtjeva kontinuirani razvoj novih mogućnosti i vrijednosti za sve korisnike. Ranije ove godine rekli su da imaju više od 250 tisuća korisnika u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom broja i iznosa transakcija.

Veliki vjetar u leđa

‒ Primarno se aplikacija koristi za slanje novca, tu je naravno parking, zatim ENC, telekom i PlayStation bonovi, uplate na online lutrije, prodaja Laqo osiguranja, ulaznica za sportske i kulturne događaje, karte za autobuse, vlakove  trajekte  ‒ rekao je direktor i osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić u intervjuu za Lider prije nekoliko mjeseci, a dodao je i da je jako korištena usluga plaćanja komunalnih računa.

Ćosić je rekao i da je Aircash već upisan u registar svih regulatora zemalja članica EU-a kao institucija za elektronički novac te u registar krovnog regulatora EBA pa tako može pružati svoje usluge u svim zemljama članicama.

‒  Biti u top pet najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe samo nekoliko godina od osnutka velik nam je vjetar u leđa. Nije jednostavno radikalno i trajno mijenjati način na koji jedna tradicionalna industrija funkcionira, a ovakva priznanja su nam pokazatelj da idemo u dobrom smjeru. Činjenica da smo ove godine izašli iz Hrvatske na nekoliko novih EU tržišta (Slovenija, Austrija, Njemačka, Rumunjska) značajno je utjecala na naš rast, a daljnji planovi za širenje dodatno će učvrstiti našu globalnu poziciju ‒ poručili su iz Aircasha na Liderov upit dodajući da je visoko četvrto mjesto na ovogodišnjoj rang listi važno priznanje tvrtki.

Na 19. je mjesto uvrštena hrvatska health-tech tvrtka Devōt koja se primarno bavi uslugama razvoja softvera te automatizacije procesa. Kako navode, u početku su imali klijente iz raznih industrija, ali od početka pandemije su se fokusirali na razvoj softvera s područja health-techa.

‒ Priznanje Deloittea samo je još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu i da s istim entuzijazmom trebamo raditi i dalje. Svaka dodatna potvrda našem timu je značajan motivacijski faktor jer se radi o pokazateljima koji uistinu vrednuju trud našeg tima. U narednom razdoblju cilj nam je osigurati klijentima visoku razinu kvalitete kakva se očekuje u najboljim zapadnim i prekooceanskim tvrtkama, a da pritom nastavimo djelovati iz naših domova u Zagrebu i Osijeku ‒ poručio je direktor i osnivač tvrtke Devōt Martin Morava.

Potvrda kvalitetnog rada

Sljedeća se na listi i to na 28. mjestu našla tvrtka Netgen koja je prije nekoliko tjedana proslavila dvadeset godina na hrvatskom tržištu, a specijalnost su im dizajn, razvijanje kompleksnih digitalnih rješenja te uvođenje zahtjevnih i kompleksnih digitalnih projekata s fokusom na integrirana web-rješenja i rješenja za e-trgovinu. Nedavno su za Lider rekli da je njihova tvrtka ‘generator of change‘, partner koji te tjera na promjenu i na razmišljanje izvan okvira. Ipak, Deloitteovo priznanje ugodno ih je iznenadilo.

‒ Priznanje sigurno veseli i dodatna je potvrda 20 kvalitetnih godina rada. Drago nam je biti u ovako dobrom društvu, a posebno je lijepo vidjeti sve više hrvatskih tvrtki na ovoj listi, te biti dio rastuće tehnološke revolucije koja se već niz godina događa na ovim prostorima ‒ rekao je Mislav Jantoljak, voditelj marketinga tvrtke.

Tvrtka Uprise nalazi se na 35. mjestu na ljestvici 50 najbrže rastućih. Riječ je o IT kompaniji čije usluge pokrivaju četiri programska područja: razvoj softvera, umjetnu inteligenciju, optimizaciju i integraciju sustava. Od svog osnutka 2017. godine uspješno surađuju s renomiranim internacionalnim kompanijama u industrijama kao što se energetika i fintech. U svojem radu implementiraju najmodernija tehnološka dostignuća s ciljem razvijanja novih rješenja koja poboljšavaju učinkovitost i stimuliraju rast poslovanja klijenata.

‒ Ovo je potvrda našem kontinuiranom radu i dodanoj vrijednosti koju pružamo tržištu. Naročito nas veseli što ovo priznanje dijelimo s nizom uspješnih hrvatskih kompanija koje su jednako predane tehnološkoj izvrsnosti. Ovu nagradu doživljavamo kao poticaj za daljnji rast i razvoj poslovanja ‒ poručili su iz tvrtke dodajući da trenutno provode nekolicinu projekata koji će rezultirati digitalnim rješenjima koja su prijeko potrebna za provođenje Europskog zelenog plana i koja će doprinijeti održivosti i digitalnoj transformaciji.  

Globalno prisutni

Tri mjesta zaredom, 40. 41. i 42. mjesto na listi također pripadaju hrvatskim kompanijama i to CircuitMessu, Amplificu i Async Labsu.

CircuitMess Alberta Gajšaka dospio je na 40. mjesto. Startup koji je odradio četiri crowdfunding kampanje i sklopio ugovor s Warner Brosom za proizvodnju pametne igračke Batmobile ove se godine našao i na Liderovoj listi ‘Oni koji dolaze – TOP 100‘. Nadalje, Gajšakove se STEM igračke već nekoliko dana mogu kupiti i u SAD-u, odnosno u Walmartu.

Odmah nakon njega na listi se nalazi Amplifico, tvrtka iza proizvoda Parklio, Pametne Parking Barijere. Tvrtka je do sada dobila brojne nagrade, ostvarila mnoge suradnje ali i pronašla investitore. Iza tvrtke stoje genijalci Dario Boras, Josip Labrović, Marko Smoljo i Karlo Gašpar, a njihov je proizvod prisutan diljem svijeta.

Digitalna agencija Async Labs jedina je hrvatska IT agencija koja se već drugu godinu zaredom našla na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Agencija se tržištu predstavila prije svega šest godina, a do sada su, kako navode, postali jedan od pionira kripto inovatora.

‒ Na početku, dok smo bili samo još jedna agencija u nizu koja se bavi razvojem softvera i marketingom, blockchain tehnologija nam je nudila puno više mogućnosti na tržištu. Drago mi je da smo iskoristili te mogućnosti, a ovakva priznanja i svako novo, nama su poticaj za daljnji napredak i rad ‒ izjavio je direktor agencije Alen Huskanović.

Posljednja hrvatska kompanija na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi ’50 najbrže rastućih‘ je IT agencija Cinnamon osnovana 2014. godine. Na listi se nalazi na 46. mjestu, a broji više od 60 milijuna korisnika u cijelom svijetu. Agencija surađuje s klijentima iz različitih industrija u 20 zemalja svijeta.

20. travanj 2024 09:04