Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Topomatika trodimenzionalnim snimanjem i modeliranjem klijentima štedi milijunske iznose

16. Srpanj 2022.
Tomislav Hercigonja, Topomatika – Sveta Nedeljafoto Ratko Mavar

Nije jednostavno pronaći Topomatiku u Svetoj Nedelji. Problem je s najmlađim gradom što ima – previše industrije, odnosno dvije Industrijske ulice. Jedna je u samoj Svetoj Nedelji, kamo smo zalutali, između Medical Inetrtradea i Klesarije Lucić. Topomatika je pak 3,5 kilometra istočnije, u ulici istog naziva u svetonedeljskom naselju Novaki.

Uz Topomatiku u istoj su zgradi još dva suosnivača klastera 3D tehnologije, IZIT i Tehnoprogres. Klaster koji ima još dvadesetak članova zamišljen je za širenje znanja o novoj tehnologiji. A to je, prema riječima direktora Topomatike Tomislava Hercigonje, bio ključni problem u početku.

Prije 20 godina, kad je tvrtka osnovana, nitko nije ništa znao o mogućnostima koje otvara 3D skeniranje, a o trodimenzionalnom modeliranju i 3D printanju da se i ne govori. Danas klaster okuplja kompatibilne tvrtke, koje nerijetko surađuju na zajedničkim projektima, i jedan je od rijetkih koji je preživio prvu fazu 'klasteromanije'.

I novinarske univerzalne sveznalice traže konkretan primjer prednosti koje donosi trodimenzionalno skeniranje s optičkim mjernim sustavima i računalna obrada rezultata i 3D modeliranje – što je core business Topomatike.

Hercigonja se prisjetio remonta HE Varaždin, gdje je trebalo promijeniti jedan od ključnih pogonskih sklopova – generatorsko vratilo. Spustili su ga u samo središte elektrane, gdje je dobro snimio dotrajali sklop. Nakon toga je računalno simulirana kopija jer je vratilo višegodišnjom upotrebom poprimio malo drugačije mjere nego na početku, i zamjensko je izrađeno po novim mjerama.

Nakon toga sama izmjena i zaustavljanje rada elektrane trajala je tek jedan dan. Na dotadašnji način, bez 3D mjerenja, HE bi bila najprije zaustavljena da bi sklop bio izvađen. Tek onda se moglo početi s izradom novog, pa je elektrana stajala deset dana. Ušteda? Elektrana snage 94 megavata dobila je dodatnih devet dana rada!

Topomatika puno radi i sa slovenskim LTH Castingsom, koji ima pogone i u Čakovcu (LTH Alucast) i Benkovcu (LTH Metalni lijev). Implementacijom desetak sustava, zahvaljujući 3D tehnologiji, garantirali su skraćenje vremena glodanja, što je najskuplji dio proizvodnje aluminijskih odljevaka, za 20 posto. Nakon nekog vremena dobili su svojevrsnu reklamaciju – ušteda je bila i veća od 25 posto.

Hercigonja je primijetio da je Topomatikino vrijeme – vrijeme krize:

– Kad nema krize svi samo šire proizvodnju, nove tehnologije su u drugom planu i malo se razmišlja o podizanju kvalitete. U krizi mi postanemo interesantni. Tek kad strojevi stanu, počne se ozbiljno razmišljati o optimizaciji. Zato su naše najbolje godine bile 2008, i posljednje dvije, a ove smo godine na lanjskoj razini – objašnjava. A na primjedbu da im se smješka još jedna dobra godina, sljedeća, samo se kiselo osmjehnuo.

Za razliku od ranijih kriznih situacija, sad njihovi partneri rjeđe odustaju od novih projekata, ali odugovlače s donošenjem odluka. Sve je usporeno, ali bar nije zaustavljeno. Osim toga, uslužna mjerenja aktualnija su od novih investicija.

Topomatika više od polovice prihoda ostvaruje van Hrvatske, iako primjećuju i aktiviranje domaćeg tržišta. Međutim, Hercigonja osjeća da nas previše investicija 'preskače', te završavaju u Sloveniji i Srbiji.

– Europski trend prelaska iz offshoringa u nearshoring ogromna je prilika za Hrvatsku. U Poljskoj pa i u ostatku srednje Europe nema više ni mjesta ni ljudi za nove proizvodne investicije. Mi imamo odličan položaj, ulazimo u eurozonu i Schengen, imamo i infrastrukturu, samo još nemamo ozbiljnijih investicija.

Naravno, tu je problematičan ljudski faktor. Hercigonji se prije tri godine na natječaj javljalo 500 kandidata, godinu kasnije 200, prošle godine 50, a danas se javi jedva 20. Dodatni problem bilo je zaustavljanje fakultetskih industrijskih praksi. Od 20-ak praktikanata dvoje bi ostajalo u tvrtki. Nadaju se da će taj izvor radne snage ponovo proraditi.

Zbog vrhunskih partnera, i Topomatika mora prihvaćati njihove standarde, pa tako imaju zahtjevni A++ energetski certifikat. U novom poslovnom prostoru s plina su prešli na dizalice topline, na krov instalirali solare sposobne za proizvodnju i više struje nego što im je potrebno, a samo u prvom mjesecu rada, u veljači, račun im je smanjen za gotovo 80 posto. Pritom se žale što HEP inzistira na mjesečnom umjesto na godišnjem obračunu.

Inače, tvrtka udaljena 167 kilometara od mora nastala je – na jedrenju. Hercigonja je puno jedrio zajedno s Mladenom Gomerčićem. Na regati Zadarski tjedan jedrenja (na kojoj su pobijedili) došli su na ideju da partnerstvo iz jedrilice produže na partnerstvo u biznisu.

Gomerčić je završio doktorski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, i nije mogao naći mjesto na fakultetu, i otišao je u njemački GOM, koji je vodeći proizvođač optičkih mjernih sustava. Tamo je danas direktor razvoja hardverskih komponenti. Topomatika je zastupnik za države bivše Jugoslavije i Albaniju te tvrtke, koju je prije tri godine preuzeo lider u optici Zeiss. Posao u Hrvatskoj vodi Hercigonja, a strateške odluke donose zajedno, i nema razloga da se to partnerstvo ne nastavi.

Tako zajedno smišljaju i srednjoročnu strategiju u kojoj je zacrtana druga faza proširenja poslovnog prostora i dodatno opremanje 3D laboratorija za nove tehnologije. Što se tiče širenja tržišta, Sloveniju pokrivaju iz Svete Nedelje, planiraju proširiti predstavništvo u Srbiji gdje sad imaju jednog zaposlenog, a nadaju se i otvaranju tržišta BiH.

Hercigonja je zadovoljan s poduzetničkom klimom u Svetoj Nedelji, a čini mu se da je i javni sektor (pa i državna poduzeća) ubrzao donošenje odluka pod utjecajem poduzetničkog duha u ovome kraju. Jedino mu još nedostaje 'novi Samoborček', odnosno pruga normalnog kolosijeka, koja bi pridonijela konkurentnosti. Već je ucrtana od Zagreba do Samobora, jedino je problematična zadnja stanica.

– Pa nek' je povuku bar do Svete Nedelje – apelira direktor Topomatike, koji kao da se drži one lokalne prilagođene uzrečice 'tko 3D snima - zlo ne misli'.

Svoje mjesto u 3D grupi ima i ustanova za obrazovanje odraslih Calidus, koja je nositelj 3D akademije. Ovaj  programa edukacije priznaje Agencija za strukovno obrazovanje odraslih pa se upisuje u radnu knjižicu. Tu su akademiju već završile tri generacije polaznika.

U ponedjeljak: Gradonačelnik Dario Zurovec otkriva u koje djelatnosti ulaže Sveta Nedjelja

19. travanj 2024 12:34