Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Twitter mora Musku pružiti više informacija o postotku lažnih računa na platformi

26. Kolovoz 2022.
Elon Muskfoto Shutterstock

Piše: Roko Kalafatić

Sud u Delawareu naredio je Twitteru da dostavi još podataka Elonu Musku u vezi s načinom na koji kompanija provjerava botove i lažne račune na platformi, ali nisu odobreni Muskovi 'apsurdno široke' zahtjevi za informacijama o cijeloj korisničkoj bazi, objavio je Financial Times. Svakim danom sve je bliži 17. listopada, datum suđenja na kojemu se odlučuje o tome je li Musk primoran nastaviti s 44 milijarde dolara vrijednim preuzimanjem Twittera, a odvjetnici koji ga zastupaju tražili su više podataka i dokumentacije s detaljnim izračunom koliko je korisnika legitimnih i koliko je botova korišteno u svrhu prikrivenog oglašavanja. 

Podsjećamo, glavni razlog Muskovog nastojanja da odustane od ugovora o kupnji Twittera primarno je usredotočen na tvrdnju da je Twitter podcijenio broj lažnih računa na platformi, a transakcija je prvi put dogovorena u travnju prije pada vrijednosti dionica u tehnološkom sektoru, nakon čega je tržišna vrijednost Twittera pala na nešto ispod 32 milijarde dolara.  

Twitterov odvjetnik Bradley Wilson je na nedavnom saslušanju kazao da je platforma bila iskrena u iznošenju podataka u kojima stoji da je manje od pet posto lažnih računa. Također je naglasio da je tvrtka izvršila 'značajnu prosudbu' u izračunavanju monetiziranih dnevnih aktivnih korisnika, ili mDAU-ova.

Kathaleen McCormick, sutkinja koja nadzire cijeli slučaj je naknadno naredila Twitteru da dostavi informacije o devet tisuća računa koje se analiziralo radi provjere autentičnosti u prošlogodišnjoj reviziji. Platforma također mora podijeliti neke podatke koji se odnose na druge interne rasprave ili analize vezane uz ključna mjerenja Twitterove baze korisnika izvan metrike mDAU. 

Sutkinja se ipak složila s Twitterovim stajalištem da je izrada svih podataka koje je tražio Musk na njegovih više od 200 milijuna mDAU previše. 

- Muskov zahtjev za dokumentima zahtijevao bi od tužitelja da proizvede bilijune podatkovnih točaka. Twitter ima poteškoća s kvantificiranjem tereta odgovora na taj zahtjev jer nitko pri zdravoj pameti nije pokušao takvo nešto - poručila je. 

Alex Spiro, Muskov odvjetnik je izjavio da njegov tim jedva čeka pregledati podatke koje su iz Twittera navodno skrivali mjesecima. Platforma je odbila komentirati, a riječ je o informacijama koje bi mogle pomoći izvršnom direktoru Tesle da dokaže da je Twitter obmanjivao ulagače o veličini problema s lažnim računima. 

Spiro također tvrdi da je Twitterovo stvaranje vlastite metrike mDAU lukava operacija s ciljem impresioniranja Wall Streeta te s namjerom pružanja pokrića za stagnirajući rast i rastući problem spama na društvenoj mreži. 

Bivši šef sigurnosti Twittera, Peiter Zatko, otkrio je američkim regulatorima i članovima Kongresa zasebnu pritužbu zvizdača u kojoj se navode slične tvrdnje o aktivnim korisnicima. Podsjećamo da je Zatko iz kompanije otpušten u siječnju ove godine, a 13. rujna bi trebao svjedočiti pred senatskim odborom za pravosuđe.

Zanimljivo je da taj poziv dolazi u trenutku kad se istražuju njegove tvrdnje koje između ostalog uključuju navode da je kibernetička sigurnost Twittera bila slaba i da su se u platformu uplele strane ovlasti. Musk je ovog mjeseca također napravio vlastitu analizu Twitterovih korisnika u kojoj stoji da su najmanje 10 posto korisnika lažni botovi, u usporedbi s njihovom procjenom 'manje od pet posto'. 

25. travanj 2024 07:06