Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U prvom tromjesečju prosječan realan godišnji rast trgovine na malo dva posto

29. Travanj 2022.

Prema podacima koje je danas objavio DZS, uz mjesečni rast za 2 posto, realan promet u trgovini na malo tijekom ožujka nastavio je bilježiti, i četrnaesti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene. Realna stopa rasta ubrzala je na 3,6 posto (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji ožujak, navodi se u priopćenju RBA istraživanja.

U odnosu na veljaču realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 5,8 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,9 posto. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,7 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,1 posto.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je i prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 12 posto odnosno 14,6 posto u odnosu na ožujak 2021.

Godišnji porast prometa ostvarilo je devet od ukupno jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 37,6 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,6 posto, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 5,7 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9 posto.

Neizvjesnost i visoki inflatorni pritisci već utječu na pojedine visokofrekventne pokazatelje poput prometa u trgovini na malo čija je prosječna realna stopa rasta u prvom tromjesečju usporila na 2 posto (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti.

Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije.

S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti.

Uz to iz RBA istraživanja ostaju pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone budući da se i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekuju dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.

image

Trgovina na malo, realna godišnja promjena

Izvor: DZS, Rba Istraživanja
27. srpanj 2024 02:59