Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ujedinjuju se Nielsen i GFK: dva globalna lidera objavila konačan sporazum o spajanju

05. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Dva globalna lidera informacijskih usluga, tvrtke Nielsen i GFK krajem prošlog tjedna su objavili da je postignut konačan sporazum o spajanju koje će stvoriti nove mogućnosti za klijente, navodi se u priopćenju za medije.

Ova kombinacija bi trebala spojiti komplementarne podatke i analitička sredstva kako bi pružili sveobuhvatan pregled potrošnje kupca kroz cjelokupno čitanje trgovine omogućujući pritom klijentima da predvide trendove i brže reagiraju na potrebe i očekivanja potrošača, a sve to pokreće suvremena tehnologija u oblaku, no detaljni uvjeti sporazuma nisu objavljeni.

Tvrtka GFK ima vodeću poziciju u tehnologiji i trajnim dobrima u 67 zemalja, a u kombinaciji s vodećom pozicijom u 90 zemalja tvrtke Nielsen u mjerenju robe široke potrošnje, kako se navodi u priopćenju, omogućit će širenje unutar tradicionalnih industrija klijenata tvrtki kao i novih tržišnih segmenata.

Spajanjem tvrtki spojit će se i baza talenata za tehnologiju i poslovanje diljem svijeta pa će tako novi proizvodi puno brže izaći na tržište, a u stratešku vrijednost ovog spajanja vjeruju obje tvrtke.

- Kombiniranje naših vodećih sposobnosti na tržištu omogućit će nam da dodatno ubrzamo inovacije koje najbolje služe našoj proširenoj bazi klijenata i donose značajnu vrijednost za sve naše dionike. Zajedno s GFK-om, imamo priliku utjecati na budućnost globalne maloprodaje i mjerenja potrošača – rekao je Jim Peck, glavni izvršni direktor tvrtke NielsenIQ.

Kombinacijom Nielsenove Connect platforme i mjernih tehnologija te GFK-ove nedavno lansirane platforme gfknewron, tvrtka će postati pravi analitički lider, a ovo spajanje je komentirao i Lars Nordmark, glavni financijski direktor njemačke tvrtke.

- GFK je posljednjih godina uspješno vodio digitalnu transformaciju do profitabilnog i održivog rasta. Udruživanje snaga s Nielsenom sada je logičan sljedeći korak za nas i podržat će sljedeću fazu razvoja naše tvrtke - rekao je Nordmark.

Nakon spajanja zajednički vlasnik postaje gigant Advent International koji je Nielsen preuzeo prošle godine.

- Vidimo ogroman potencijal za nadogradnju na snažnim robnim markama i najsuvremenijim platformama dviju kompanija - rekao je Chris Egan iz Adventa te je naglasio da im je cilj dodatno proširiti poslovanje i unaprijediti poziciju na etabliranim tržištima i tržištima u razvoju.

Većinski dioničar tvrtke GFK do ovog je spajanja bio je međunarodni istraživački institut NIM koji će i ostati jedan od ključnih dioničara nove kombinirane tvrtke.

- GFK i Nielsen su dva vrhunska igrača u istraživanju tržišta, a imaju gotovo 200 godina zajedničkog iskustva. Kombinaciju njihovih komplementarnih snaga vidimo kao jedinstvenu priliku za stvaranje novih uzbudljivih poslovnih prilike za obje strane – rekao je Manfred Scheske, predsjednik NIM-a.

24. travanj 2024 10:29