Tvrtke i tržišta
StoryEditor

United Grupa izdaje 750 milijuna eura novih obveznica uz visok rizik, ali stabilnu strategiju

10. Listopad 2024.
United Grupa

United Grupa, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u jugoistočnoj Europi objavila je uspješno refinanciranje osiguranih obveznica u iznosu od 600 milijuna eura, koje dospijevaju 2026. godine, izdavanjem novih sedmogodišnjih obveznica vrijednih 750 milijuna eura. Ove obveznice nose kuponsku kamatnu stopu od 6,5 posto, a prihodi će se iskoristiti i za otplatu revolving kredita. Premda refinanciranje ne povećava neto zaduženost kompanije, definitivno pruža veću fleksibilnost u upravljanju dugovima.

Financijska strategija United Grupe očito se temelji na dugoročnom pogledu, što je vidljivo i u sličnom refinanciranju iz siječnja 2024. godine, kada su refinancirali dug u iznosu od 1,73 milijarde eura. Ova transakcija omogućila im je otplatu obveznica koje su dospijevale 2026. i 2029. godine, kao i PIK obveznica iz 2025., čime su značajno produljili rok dospijeća duga i smanjili kamatne troškove te na taj način osigurali veću stabilnost u upravljanju svojim financijskim obvezama, što je prilično važno za kompaniju koja operira na relativno nestabilnim tržištima​.

- Zadovoljni smo velikom potražnjom za našim novim sedmogodišnjim obveznicama u iznosu od 750 milijuna eura. Ova transakcija u skladu je s našom strategijom financiranja koja je usmjerena na proaktivno rješavanje kratkoročno dospjelih dugova te uspostavu stabilne dugoročne financijske strukture. Refinanciranje je rezultat kontinuiranog rasta prihoda, prilagođene EBITDA-i od 28 posto i složene godišnje stope rasta (CAGR) od 25 posto u razdoblju od 2015. do 2023. godine, kao rezultat organskog rasta i akvizicija. Također slijedi odmah nakon uspješnog refinanciranja iz siječnja 2024., u iznosu od 1,73 milijarde eura - rekao je Janez Živko, potpredsjednik United Grupe za financije.

Rast potaknut akvizicijama 

Međutim, unatoč ovim koracima, kreditni rejting kompanije ostaje relativno nizak, s ocjenama B2 prema Moody’su i B prema S&P-u, što odražava razinu rizika vezanu uz njihovo zaduženje i poslovanje u regiji s političkim i ekonomskim izazovima. Podsjećamo, United Grupa uz Hrvatsku operira i na tržištima poput Srbije, Bugarske i Grčke, gdje se suočavaju s konkurencijom i regulatornim izazovima, ali i prilikama za rast. 

Kompanija se oslanja na višestruki poslovni model koji uključuje telekomunikacije, medije i IT usluge, a njihova strategija rasta temelji se na širenju mobilne i fiksne mreže, razvoju 5G tehnologije i akvizicijama poput preuzimanja Bulsatcoma u Bugarskoj koje im je omogućilo proširenje ponude na novom tržištu i jačanje položaja u regiji.

Kao što je i Živko rekao, u proteklih osam godina, United Grupa je ostvarila prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 25 posto zahvaljujući kombinaciji organskog rasta i akvizicija, a povijest kompanije pokazuje uspješan model akvizicija - u posljednja dva desetljeća Grupa je obavila gotovo 150 akvizicija, čime je značajno proširila svoj doseg i diverzificirala poslovanje. Ipak, njihova razina zaduženosti i dalje predstavlja rizik. Na kraju 2023. godine, omjer neto duga prema EBITDA-i iznosio je 4,20x, što ukazuje na visoku razinu zaduženosti, premda je to poboljšanje u odnosu na 4,96x iz 2022. godine​.

Njihov fokus na održavanje likvidnosti i upravljanje dugom kroz refinanciranje može se gledati kao potreban odgovor na visoku zaduženost, ali i kao prilika da kompanija iskoristi trenutni interes investitora. Kamatna stopa od 6,5 posto na nove obveznice smatra se relativno visokom, što također ukazuje na rizike povezane s poslovanjem u dinamičnoj regiji jugoistočne Europe, ali snažna potražnja za obveznicama ipak ukazuje na povjerenje investitora u dugoročni potencijal Grupe. 

10. listopad 2024 16:02