Tvrtke i tržišta
StoryEditor

United grupa prodaje ‘mobilne‘ tornjeve arapskoj tvrtki Tawal za 1,2 milijarde eura

21. Travanj 2023.
United grupa, u čijem su vlasništvu Nova TV, N1 i Telemach, izvijestila je u petak da je postigla sporazum o prodaji sto posto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji tzv. TowerCo arapskoj tvrtki Tawal.
 
U toj je transakciji financijski savjetnik bio Goldman Sachs, a njezino se zaključenje očekuje tijekom druge polovine godine, napominju iz United grupe, dodajući da uvjeti transakcije uključuju dugoročni "Master Services Agreement" i "Service Level Agreement" za njihov nastavak korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon završetka transakcije.
 
Iznose i da su to postigli uz podršku BC Partnersa, globalne investicijske tvrtke koja je od 2019. većinski vlasnik United grupe, kao i da se vrijednost TowerCo, koji danas u vlasništvu ima 4.800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjuje na 1,22 milijardi eura.
 
- Prodaja mobilnih tornjeva United grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture operatora u Europi i u svijetu. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući i planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tijekom idućih 20 godina, što će Grupi omogućiti dugoročno pružanje visokokvalitetnih usluga -  navode iz te Grupe.
 
Za tvrtku Tawal kažu da im je to ujedno i prvo ulaganje u europski telekomunikacijski sektor, te da su najveći integrirani pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i u portfelju imaju više od 16 tisuća mobilnih tornjeva.
17. travanj 2024 10:48