Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Valamar i E.ON predstavili najveći projekt solarnih elektrana u turizmu

12. Svibanj 2022.
Valamar Isabella Island Resort na otoku Sv. Nikola kod Poreča
Zahvaljujući projektu s E.ON-om, šest posto električne energije Valamar proizvodi sam, a do 2030. godine planiraju povećati taj broj na 20 posto

Valamar Riviera i E.ON Solar, tvrtka za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, danas su u Poreču predstavili najveći projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu. Suradnja je obuhvatila postavljanje solarnih elektrana na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale što pokriva do šest posto ukupne Valamarove potrebe za električnom energijom.

Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamar Riviere, istaknula je da su zahvaljujući ulaganjima u obnovljivu energiju smanjili ugljični otisak Valamara za 70 posto otkad su ga prvi put počeli mjeriti 2015. godine.

 – Već godinama ulažemo u fotonaponske ćelije. Oko šest posto naših potreba za električnom energijom proizvodimo iz vlastitih izvora i to kroz ovaj projekt s E.ON-om. Ta količina struje dovoljna je za otok Sv. Nikola na kojemu se nalazi Valamar Isabella Island Resort koji već od prošle godine predstavljamo gostima i tržištu kao otok koji ima vlastitu struju – rekla je Budić Arhanić napominjući da ostatak električne energije Valamara također dolazi od obnovljivih izvora energije, ali ga kupuju od HEP-a.

U pripremi su već i druga i eventualno treća faza proširenja ovog projekta koji je počeo prije više od dvije godine, prije pandemije koronavirusa.

Kako je objasnio Alen Benković, viši potpredsjednik Valamar Riviere za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise, u drugoj fazi solarnim elektranama namjeravaju pokriti sve preostale moguće krovne površine, dok bi treća faza trebala obuhvatiti prekrivanje krovnih površina (nadstrešnica) parkinga koje bi također mogle prikupljati sunčevu energiju.

– Do 2030. planiramo da 20 posto ukupne potrošnje energije bude iz vlastite proizvodnje – rekao je Benković, napominjući da ih u tim planovima usporavaju administrativne prepreke.

Primjerice, kako je istaknuo Vedran Belamarić, direktor za energetska infratsrukturna rješenja u E.ON-u, u nekim su slučajevima tijekom ovog projekta čekali i godinu dana za jedan papir kako bi već postavljena solarna elektrana mogla početi proizvoditi energiju. Čekale su se energetske suglasnosti, a ista je situacija i s privatnim elektranama u kućanstvima.

Zato će E.ON s Valamarom nastaviti raditi tzv. prosumere – elektrane na objektima – koje se ne spajaju direktno na mrežu već samo eventualni višak energije koju proizvedu, a sva se energija troši u mjestu.

Izgradi, upravljaj, prenesi

Ovo je ujedno i prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju.

Zanimljivo, iako je kod nas ovo prvi takav projekt, ovakvi su projekti u Europi već uobičajeni i zovu se build-operate-transfer (izgradi, upravljaj, prenesi), što označava prijenos električne energije na mjestu proizvodnje koje je ujedno i mjesto potrošnje.

– Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj i Valamar plaća energiju za cijelo vrijeme ugovorenog roka, u ovom slučaju je to 10 godina. Cijena je fiksna za cijelo vrijeme korištenja elektrana. Nakon toga one prelaze u vlasništvo Valamara za neku simboličnu cijenu – rekao je Belamarić i naglasio da je cijelu investiciju, od izrade projekta, gradnje, upravljanja i na koncu isporuke energije, snosio E.ON.

Objasnio je i da su zbog najboljeg mogućeg povrata investicije kupcu (Valamaru) sve elektrane projektirali tako da se optimizira proizvodnja električne energije u odnosu na potrošnju, a tomu je porečki Valamar Isabella Island Resort prvi primjer.

E.ON je također već potpisao još nekoliko ovakvih projekata s drugim hrvatskim tvrtkama, koji po istom principu kreću u izgradnju ove godine. Ubrzo će objaviti o kojim se tvrtkama radi, a Belamarić je za Lider rekao samo da je riječ o tri puta većim projektima od ovoga.

Rast cijena energije kao poticaj

Da je u situaciji kada svjedočimo sve većem rastu cijena energije još važnije biti energetski neovisan o fosilnim gorivima naglasio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

– Ovakav ambiciozan projekt postavljanja solarnih elektrana diljem Jadrana značajan je iskorak zelenom i održivom turizmu i ponudi kakvu traži sve više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja EU po iskoristivosti obnovljivih izvora energije što će posljedično imati pozitivan utjecaj i poticaj i za gospodarstvo, industrije i novu turističku ponudu koja je održiva i doprinosi očuvanju okoliša – izjavio je Rörig.

Napomenuo je i da su održivi izvori energije u vrhu prioriteta europskih političara, ali to nije slučaj u Hrvatskoj. No, kako je rekla Budin Arhanić iz Valamara, 'sve nesigurnosti na tržištu nam daju vjetar u leđa'. S njom se složio i Benković ističući da drugog rješenja osim ulaganja u obnovljive izvore energije nemaju.

– Naše je jedino rješenje da si dugoročno nađemo stabilan izvor električne energije i da s dugoročnim ugovorima prebrodimo izazove na tržištu, no to se može dogoditi preko noći. Sad ćemo kratkoročno morati platiti tu višu cijenu, ali već smo intenzivno počeli tražiti model da postanemo sve manje ovisni o globalnim kretanjima i promjenama cijena energenata – zaključio je Benković.

20. travanj 2024 10:50