Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Većina burzovnih roba u padu, tržišta u iščekivanju odluka FED-a o povećanju kamatnih stopa

02. Svibanj 2023.
Piše: Robert Jurišić, S-Grain BI
  • Zabrinutost zbog recesije i američkog bankarskog sektora potaknule su ulaganja u sigurnu imovinu
  • U travnju su pojedine robe ostvarile rast, a neke pad
  • Fokus tržišta u svibnju bit će vremenski uvjeti, ali i odluke središnjih banaka te kineska potražnja

Zadnja dva tjedna mjeseca travnja završavamo u snažnom bearish trendu na većini roba. Tako su i ovaj tjedan na razini tjedna uglavnom pale cijene energije, plemenitih i industrijskih metala, kao i većine agri roba. U trading svijetu često se u ovakvim situacijama koristi engleska fraza ‘don’t try to catch a falling knife‘. Izraz se u ovom našem kontekstu najbolje može prevesti kao ‘pričekajte da cijena padne prije kupnje‘.

Nož koji pada može brzo odskočiti - u onome što je poznato kao udarna pila - ili vrijednosni papir može izgubiti svu svoju vrijednost, kao u slučaju bankrota. Tržišta traže signal koji će okrenuti trend na burzama, a to bi moglo biti nešto poput ponovne promjene monetarne politike, geopolitika, Kina ili neki novi ‘crni labud‘.

Mješovit mjesec

Na početku novog tjedna dolarov indeks (DXY), koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, trenutno je iznad 101 boda. S&P 500 indeks u uzlaznom je trendu na razini tjedna, trenutno iznad razine od 4100 bodova, a indeks straha VIX u suprotnom tjednom trendu, trenutno ispod 17. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje u padu, blago ispod razine od 560 bodova, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) također u trendu pada i tjedan započinje na razini ispod 104 boda.

Generalno gledajući, travanj je bio mješovit mjesec za tržišta roba, gdje su pojedine robe ostvarile dvoznamenkasti postotni rast, a neke pad. Svinje, šećer i kava izdvajaju se kao robe s najvišim rastom cijene na razini mjeseca, dok su cijene zobi, pšenice i kukuruza najviše pale na razini mjeseca.

Gledajući unaprijed, trgovci burzovnom robom fokus tržišta u mjesecu pred nama stavit će na vremenske uvjete, odluke središnjih banaka, kinesku potražnju, napetosti između Rusije i Ukrajine te južnoameričke izvozne cijene agri roba.

Bijeg u sigurno?

Pred nama je još jedan zanimljiv tjedan, s naglaskom na makroekonomiju, koji će zasigurno imati utjecaja na kretanje cijene burzovnih roba. U srijedu nas čeka odluka američkog FED-a o daljnjem podizanju kamatnih stopa. Očekivanja su rast za novih 25 baznih bodova, ali to bi ujedno moglo biti i zadnje povećanje kamatnih stopa barem za neko vrijeme. Ili će FED riskirati sve samo da se inflacija svede na ciljanih 2 posto.

U četvrtak ista stvar, samo s druge strane Atlantika. ECB će također odlučivati o daljnjem povećanju kamatnih stopa, a i ovdje su očekivanja o rastu za 25 baznih bodova. Vidjet ćemo hoće li biti iznenađenja u srijedu i/ili četvrtak jer će se to odraziti na DXY indeks, odnosno na snagu dolara prema ostalim globalnim valutama, uključujući i euro.

Do tada, odnos eura i dolara je na razini oko 1,10 uz rizik od daljnjeg pada. Strahovi od recesije i dalje kolaju tržištima. Sada se tržišta boje novih naredbi Bidenove administracije za daljnje ograničavanje američkih ulaganja u Kini, što je malo drugačiji pristup od Trumpovog. Ako strahovi od globalne recesije ostanu, kada su dolar i zlato u pitanju, mogli bismo vidjeti tipičan bijeg na sigurno. Za sada se to ne čini slučajem jer aktivnosti FED-a sada tjeraju ostatak svijeta da sustiže SAD i povećavaju svoje kamatne stope.

Cijene nafte i plina u padu

Terminske cijene sirove nafte Brent pale su ispod 80 $bbl, čime je nastavljen dvotjedni trend pada cijene jer su iznenađujuće slabi kineski podaci potaknuli zabrinutost potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. Podaci objavljeni tijekom vikenda pokazali su da se kineska proizvodna aktivnost neočekivano smanjila u travnju, što je prvo smanjenje od prosinca usred slabe globalne potražnje. Rast uslužnih aktivnosti u zemlji također je usporio u travnju, iako je ostao ekspanzivan četvrti mjesec za redom.

Ulagači sada očekuju ključne ekonomske podatke i odluke o monetarnoj politici velikih gospodarstava ovog tjedna, zbog zabrinutosti da bi stalna inflacija i pooštravanje financijskih uvjeta mogli usporiti globalni rast i naštetiti potražnji za energijom. U međuvremenu, OPEC+ je spreman smanjiti proizvodnju ovog mjeseca kako bi ojačao stabilnost tržišta, nudeći određenu potporu cijenama nafte.

Terminske cijene prirodnog plina u Europi pale su ispod 39 €/MWh, što je najniže od srpnja 2021. i nakon gubitka od gotovo 20 posto u travnju zbog smanjene potražnje i obilne ponude. Europski proizvođači obuzdali su proizvodnju nakon rekordnog porasta cijena energije prošle godine, a smanjenje industrijske potražnje moglo bi biti trajno zbog usporavanja rasta. Gledajući unaprijed, potražnja će se vjerojatno poboljšati u energetskom sektoru tijekom ljeta.

U iščeivanju FED-ove odluke

Fondovi nastavljaju strategiju izlaska iz agri roba te su prodali puno raznih agri futuresa prošli tjedan uslijed očekivanja povoljnijih vremenskih prilika, slabe kineske potražnje i jeftinog brazilskog izvoza. Vidjet ćemo hoće li već ovog tjedna htjeti zatvarati dio svojih pozicija, što bi moglo dovesti do kratkoročne korekcije na razini tjedna. Svi koji su long na pšenici, kukuruzu, uljima ili sirovoj nafti, žele vidjeti tzv. ‘Dovish Hike‘ od FED-a u srijedu (podizanje kamatnih stopa od 25 baznih bodova), što bi dovelo do pada američkog dolara i povećanja cijene rizične imovine i roba.

Prema MARS-u, prosječni prinos ozime pšenice za EU procjenjuje se na 5,96 t/ha, što bi bilo 3 posto više od petogodišnjeg prosjeka. Ovaj optimizam temelji se na trenutnim povoljnim vremenskim uvjetima, isključujući Španjolsku i sjevernu Italiju, koje pate od manjka vode.

Prosječni prinosi uljane repice bili bi veći za 7 posto u odnosu na petogodišnji prosjek od 3,31 t/ha, dok se za ječam procjenjuje prosječan prinos na 4,92 t/ha, neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Europska komisija procijenila je buduću proizvodnju pšenice za EU-27 na 130,2 milijuna tona i izvoz u treće zemlje na 32 milijuna tona, s prijenosnim zalihama na kraju kampanje 2023./2024. na 22,3 milijuna tona. Uvoz kukuruza procjenjuje se na 17 milijuna tona, a proizvodnja na 64,4 milijuna tona.

Agri robe također u padu

Pregovori o produžetku crnomorskog koridora se nastavljaju. Rusija traži ukidanje bankarskih ograničenja, posebice kroz sustav SWIFT. Do danas je samo banka JP Morgan ovlaštena od strane SAD-a za obavljanje bankarskih razmjena s Rusijom.

Do danas je Ukrajina uspjela izvesti 28,8 milijuna tona žitarica, uključujući 14,6 milijuna tona kukuruza i 7,8 milijuna tona pšenice. Europska komisija pristala je zabraniti uvoz roba iz Ukrajine u Rumunjsku do 5. lipnja jer obilne zalihe guraju lokalne cijene ispod praga profitabilnosti za rumunjske poljoprivrednike.

Izvoz pšenice iz EU dosad je dosegao 25,02 milijuna tona, u usporedbi s 22,81 milijuna tona lani u ovo doba. Izvoz ječma iz EU trenutno iznosi 5,09 milijuna tona u usporedbi sa 6,65 milijuna tona prošle godine. Uvoz kukuruza, pak, snažno je porastao u odnosu na prošlu godinu, na 22,65 milijuna tona. Isto vrijedi i za uljanu repicu, s dosadašnjim uvozom od 6,47 milijuna tona, u usporedbi s 4,31 milijuna tona lani.

Cijene su oštro pale na CBOT-u za sve robe zbog otkazivanja kupovine kukuruza od strane Kine. Konkurentnost brazilskog kukuruza (koja bi se trebala povećati sljedećih tjedana s dolaskom obilne žetve u brazilske luke) utječe na cijene. Posljedično, kukuruz je pao na najnižu razinu u 8 mjeseci.

U pšenici, fondovi ostaju u značajnoj neto short poziciji. USDA je ponovno smanjio ocjenu usjeva za ozimu pšenicu na samo 26 posto dobro/odlično, što je za ovo doba najniže od 1989. godine. Međutim, to nije bilo dovoljno za podršku cijenama, jer su poboljšani izgledi za blagotvorne kiše. Dodatno, situacija s opskrbom se olakšava s izgledima za veće površine u Kanadi. Ovome treba dodati i ruski izvoz koji se predviđa na oko 45 milijuna tona za tekuću kampanju, a vjerojatno i za buduću, bez obzira na ishod pregovora oko koridora. Vremenski uvjeti ostaju općenito povoljni na sjevernoj hemisferi, povećavajući pritisak na cijene.

Zlato, bakar i čelik također u padu

Cijene zlata pale su ispod 1990 $/t.oz dok se ulagači pripremaju za još jedno povećanje kamatnih stopa ovog tjedna. U travnju su cijene zlata porasle drugi mjesec zaredom zbog sve češćih nagađanja da bi FED uskoro mogao okončati svoj ciklus agresivnog monetarnog zatezanja.

Zabrinutost oko moguće recesije i brige o američkom bankarskom sektoru također su potaknule potražnju za sigurnom imovinom. S obzirom na to da je zlato vrlo osjetljivo na izglede stopa, više kamatne stope mogle bi povećati oportunitetni trošak držanja poluga koje ne donose prinos i obrnuto.

Terminske cijene bakra produžile su svoj pad na 3,8 $/lbs krajem travnja, najniže u gotovo četiri mjeseca. Tržište je ostalo nezadovoljno kupnjom kineskih proizvođača nakon ponovnog otvaranja zemlje. Premija za bakar u Yanghsanu više se nego prepolovila od sredine ožujka na 23 $/t, što ukazuje da su zalihe bile dovoljne usred prigušene potražnje za fizičkim isporukama. U međuvremenu, spori rast u SAD-u i očekivanja strože politike FED-a naštetili su projekcijama potražnje. Držeći donju nižu cijenu, podaci s Londonske burze metala pokazuju da su se zalihe smanjile na 56 tisuća tona, najmanje od 2005. godine.

Futuresi za čeličnu armaturu pali su prema 3600 CNY/t krajem travnja, najniže u više od pet mjeseci zbog povećane zabrinutosti oko slabe potražnje u Kini. Oporavak građevinskih i infrastrukturnih aktivnosti u Kini nije se materijalizirao unatoč ponovnom otvaranju zemlje i nizu vladinih poticaja i PBoC injekcija likvidnosti.

Prema najnovijim podacima, započeta nova gradnja pala je za gotovo 20 posto godišnje u prvom tromjesečju 2023., budući da je promjena vlasti na jačanju sektora usluga dovela do smanjenja ulaganja u nekretnine od 5,8 posto unatoč rastu kredita od 11,8 posto u tom razdoblju. Razine potražnje natjerale su kinesku industrijsku grupu da potakne proizvođače da smanje proizvodnju, dok su izvješća pokazala da bi vlada mogla smanjiti proizvodnju za 2,5 posto u 2023.

image
foto Peak Trading Research
26. travanj 2024 10:05