Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Većina kompanija ne bi prošla provjeru društvenih i ekoloških standarda

26. Rujan 2023.

Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi ‘prošlo‘ neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.

EU i SAD spremaju se postrožiti propise, koji će uglavnom vrijediti za sezonu objave poslovnih rezultata u 2024. i zamijenit će dobrovoljnu praksu privatnog sektora o objavi podataka vezanih za zaštitu klime. Neovisna revizija podataka o održivosti nije opsežna kao finanijska, ali je ključna za objektivno informiranje ulagača, bez zelene ‘šminke‘, ističu u KPMG-u. Propisi EU-a zahtijevaju reviziju objava, a mogu je zatražiti i zemlje koje prihvaćaju smjernice za izvješćivanje Odbora za međunarodne standarde održivosti.

Istraživanje KPMG-a pokazuje pak da samo 25 posto od ukupno 750 anketiranih tvrtki smatra da su spremne za reviziju održivosti koja ocjenjuje poštivanje ekoloških, društvenih i standarda upravljanja.

- Biti spreman za pribavljanje certifikata ESG znači identificirati relevantni regulatorni okvir i usvojiti pravu metriku, s robusnim sustavom, procesima, kontrolama i upravljanjem za prikupljanje i upravljanje podacima - objašnjava Larry Bradley, globalni voditelj revizije u KPMG-u.

KPMG-ov indeks procjenjuje stajališta uprave i članova odbora u različitim sektorima, regijama i u kompanijama različite veličine kako bi se procijenila njihova spremnost za pribavljanje certifikata. Tek nešto više od polovine anketiranih tvrtki trenutno pribavlja kakvu-takvu neovisnu revizorsku ocjenu podataka o održivosti, ali samo njih 14 posto prolazi na provjeri, a njih 16 posto ispunjava tek dio kriterija koje će diktirati novi propisi, pokazalo je istraživanje KPMG-a.

- Novi propisi odredit će regulatorne zahtjeve i jamstva o točnosti informacija, što će podići letvicu za kontrolu i procese i izjave o kvaliteti za prikupljanje podataka - upozorava Mike Shannon, globalni voditelj ESG Assurancea KPMG-a.

Veće tvrtke bolje su pripremljene za reviziju od manjih tvrtki, utvrdio je KPMG, a među zemljama najbolje rezultate u spremnosti kompanija bilježe Francuska, Japan i SAD, a najslabije Brazil i Kina.

27. travanj 2024 10:16