Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Viktoriya Boklag: Prihode od monetizacije planiramo usmjeriti na razduživanje United Grupe

16. Veljača 2023.
Viktoriya Boklag

Najava prodaje infrastrukture United grupe (UG), u čijem je vlasništvu telekom operator Telemach, otvorila je u javnosti brojna pitanja i zaključke, uključujući i teoriju da se kompanija pre investirala i da zbog velikih dugovanja (koja su mediji procijenili na vrtoglavih 4,1 milijardu eura), prodaje Telemach. Iz United Grupe su tu informaciju demantirali, ističući kako se Telemach ne prodaje, ali da, po uzoru na sve globalne operatere, njegova infrastruktura, konkretno telekomunikacijski tornjevi, idu u prodaju te je za transakciju angažiran Goldman Sachs. Već je osnovana posebna kompanija United Towers, za čijeg je direktora u Hrvatskoj imenovan Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatske i Slovenije i nekadašnji član Uprave A1. Na web stranicama United Grupe Ježina se ističe kao jedan od ključnih menadžera United Grupe.

Jutarnji list je kao glavne konkurente za kupnju tornjeva do sada naveo Vantage Towers, u suvlasništvu Vodafonea, ujedno drugog najvećeg vlasnika telekomunikacijskih tornjeva u Europi te investicijsku kompaniju 4IG, navodno blisku mađarskom premijeru Viktoru Orbánu.

United grupa, čije se sjedište nalazi u Nizozemskoj, do sada se prilično suzdržavala u javnim istupima i oko strukture te kompanije, koja je najveći telekomunikacijski i medijski operator u jugoistočnoj Europi, postoji mnogo nepoznanica.

Priča o prodaji dijela poslovanja Uniteda krenula je nedavno, kada je agencija Moody‘s snizila rejting Adriji Midco BV, ključnoj tvrtki u sastavu grupe i kada se saznalo da je ukupan dug grupe 4,1 milijardu eura i da znatan dio dolazi na naplatu u sljedeće dvije godine. Ideja o prodaji telekomunikacijske infrastrukture, po uzoru na sve vodeće operatere na globalnom tržištu koji uprihođuju milijarde eura samo na najmu, bila je logičan potez nakon procijene da UG neće iz vlastitog poslovanja moći pokriti dugove koji u najvećem obujmu na naplatu stižu u 2025, u iznosu od preko 500 milijuna eura.

Vrloglavi rast United Grupe u posljednje tri godine rezultirao je, naime, i velikim zaduživanjima. - Akvizicije su bile jedini razlog zbog kojeg je United Grupa izašla na tržište obveznica. Svi investicijski i kapitalni programi su financirani internim novčanim tokovima i redovnim obrtnim sredstvima – objašnjava Viktoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe, dodajući da rejting kompanije nije narušen. - U siječnju je Moody‘s potvrdio naš korporativni rejting B2 i samo promijenio izglede za rejting sa stabilnih na negativne. Dok je promjena u izgledima bila potaknuta trenutačnim gospodarskim okruženjem, potvrda rejtinga uzima u obzir "solidan operativni zamah i prilike za rast tvrtke, poboljšanu ljestvicu i opseg poslovanja u proteklih nekoliko godina te njezin strateški pomak usredotočen na stvaranje novčanog toka, likvidnosti i razduživanja", stoji u izjavi Moody‘sa. Naš najraniji rok otplate je za više od godinu dana, u lipnju 2024. godine. U normalnim tržišnim okolnostima, dospijeća koja imamo u 2024. i 2025. godini bi se lako i povoljno refinancirala na tržištu obveznica. Imajući u vidu trenutačne tržišne okolnosti koje su posljedica rata u Ukrajini, zauzeli smo oprezniji pristup. Naša odluka da uđemo u proces razdvajanja i monetizaciju telekomunikacijskih tornjeva poput najvećih telekom kompanija u Europi i svijetu, pokazala se strateški dobrom. Na temelju dosadašnjih razgovora s ponuđačima i nedavno postignutih cijena u sličnim transakcijama u Europi u ovom sektoru, očekujemo da će naš proces biti vrlo uspješan, a prihode od monetizacije United Towers planiramo usmjeriti na otplatu obveza koje dospijevaju na naplatu 2024. i 2025. godine. Na taj način planiramo otkloniti sve kratkoročne i srednjoročne rizike refinanciranja te značajno razdužiti Grupu – najavljuje Boklag.

U monetizaciju infrastrukture UG je uključila samo tornjeve, dok bazne stanice i sva aktivna oprema ostaje u njihovom vlasništvu, kao i servis korisnika koji ostaje pod njihovom kontrolom.

Na hrvatskom tržištu United Grupa je prisutna od 2014. godine, kada je pokrenut TV kanal SportKlub, nakon čega je uslijedilo pokretanje televizije N1 i akvizicija Nova TV grupe 2018. godine, koja je kupljena od kompanije Central European Media Enterprises (CME) za 230 milijuna eura. Danas je CME stopostotni vlasnik RTL-a Hrvatska. Prema financijskoj analizi Nikole Nikšića, Liderovog analitičara, Nova TV sa 62.5 milijuna eura prihoda u 2021. ima udio od 57 posto u ukupnim prihodima te dvije komercijalne televizije. U petogodišnjem razdoblju prosječan godišnji rast prihoda Nova TV iznosio je 4.9 posto, dok su u 2021. prihodi porasli za 12,5 posto (RTL-ov prosječni godišnji rast prihoda u pet godina iznosio je 4.4 posto, a u 2021. u odnosu na 2020., 15.3 posto). U pet godina poslovanja Nova TV je ostvarila 38.5 milijuna eura neto dobiti koja se u posljednje dvije godine u cijelosti ili u većoj mjeri isplaćivala osnivačima.

Kad se govori o operacijama UG u Hrvatskoj, valja uzeti u obzir da smo kao tržište, u odnosu na cijelu regiju, tek kap u moru i po nekom profitu i investicijama cijele grupacije. Za United Grupu ne postoje konsolidirana izvješća no ako ‘pješice‘ izračunamo prihode najvećih poslovnih jedinica u Hrvatskoj iz 2021: Telemacha koji je ostvario 192,6 milijuna eura prihoda, NoveTV sa 62,5 milijuna i Adria Newsa sa 4,6 milijuna eura prihoda, znači sveukupno oko 259,7 miijuna eura. Usporedimo li ih sa ukupnim prihodima United Grupe u 2021, u iznosu od 2,5 milijarde eura prihoda, možemo reći da Hrvatska ima udio u prihodima UG od oko deset posto.

Ukupne investicije UG u telekomunikacijske poslove u Hrvatskoj, koje uključuju akvizicije kompanija i frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i fiksnu infrastrukturu, ove godine premašit će 500 milijuna eura, puno manje nego što kompanija ulaže u Grčkoj no i u tom obujmu jedna je od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj.

U posljednje tri godine Grupa se u potpunosti transformirala, nastavljajući dvadesetogodišnji trend rasta. Prihodi UG su, kaže Boklag, u tri godine utrostručeni i EBITDA je trenutno veća od milijardu eura. Prihod je porastao sa 742 milijuna eura u 2019. na preko 2,5 milijardi eura u 2022. godini.

- Ovakva transformacija posljedica je snažnog organskog rasta i akvizicija provedenih u nekoliko prethodnih godina. Naime, od 2020. godine United Grupa je kupila Tele2 i Optima Telekom u Hrvatskoj, Vivacom i Novu u Bugarskoj, Novu i Wind u Grčkoj, kao i 20 manjih i srednjih kompanija. Vrijednost ovih akvizicija premašuje tri milijarde eura. Kompanija je pokrenula i e-commerce poslovanje i pokrenula regionalnu platformu za online kupovinu Shoppster.com u Sloveniji i Srbiji, a u vlasništvu je i dostavne službe D Express – objašnjava Boklag.

Cijelom sustav trenutno zapošljava 15.300 radnika u regiji, što je tri puta više nego prije tri godine. U telekom industriji je zaposleno čak 70 posto radnika, dok ih je 20 posto u medijima te još šest tisuća vanjskih suradnika pruža podršku prodaji, terenskom inženjeringu, kontakt centru i sl.

O tome kako izgleda upravljačka struktura i koji su investicijski planovi United Grupe se teško može saznati jer svoje poteze ‘sramežljivo‘ dijele s javnosti. Lider je ekskluzivno dobio informacije u to kako kompanija izgleda horizontalno i vertikalno.

Cijelu analizu kompanije pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

United grupa u brojkama

  • Više od 4,6 milijuna kućanstava na telekom mreži u osam zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Sj. Makedonija, BiH, Grčka, Bugarska)
  • 15,57 milijuna korisnika svih svojih usluga
  • 2,5 milijardi eura prihoda u 2022. godini
  • Milijardu eura EBITDA
  • 15.300 radnika u regiji
  • 500 milijuna eura dosadašnjih ulaganja u Hrvatskoj

United grupa u brojkama

  • Više od 4,6 milijuna kućanstava na telekom mreži u osam zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Sj. Makedonija, BiH, Grčka, Bugarska)
  • 15,57 milijuna korisnika svih svojih usluga
  • 2,5 milijardi eura prihoda u 2022. godini
  • Milijardu eura EBITDA
  • 15.300 radnika u regiji
  • 500 milijuna eura dosadašnjih ulaganja u Hrvatskoj

26. travanj 2024 12:56