Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Visoke cijene brašna ne prate trend pada cijene pšenice

04. Kolovoz 2022.

U zadnjem tjednu srpnja cijene pšenice u veleprodaji kretale su se u rasponu od 1,65 do 3,25 kuna po kilogramu, odnosno 2,19 kuna u prosjeku što je najniža prosječna cijena u zadnja tri mjeseca, kada se je kretala u rasponu od 2,40 do 2,70 kuna po kilogramu. Prosječna cijena pšenice u zadnjem tjednu srpnja i dalje je 55 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine.

No, za razliku od trenda pada cijena pšenice, kako uočava Zvjezdana Blažić, konzultantica u Smarteru, cijene brašna, koje su u zadnja tri mjeseca u veleprodaji porasle između 52 posto do čak 79 posto (meko brašno) u zadnjih tjedana nisu padale.

Hrvatski ratari prije mjesec dana, kada su otkupljivači pšenice objavili cijene po kojima će otkupljivati ovogodišnji urod, graknuli su od nezadovoljstva. Nadali su se da će im otkupljivači ponuditi 2,50 kuna po kilogramu, a ponuđeno im je ‘samo’ 2,00 do 2,30 kuna (ovisno o kvaliteti pšenice), što je 90 lipa više nego prošle godine. Tvrdili su da im to neće pokriti ni troškove proizvodnje.

Blažić smatra da to nije točno. Obrazlaže da su ratari u sjetvu krenuli prošle jeseni, prije nego što su krenula silna poskupljenja inputa te da je ovogodišnja otkupna cijena, najviša u povijesti, u svakom slučaju značajno veća nego što su to bili troškovi proizvodnje.

image

Zvjezdana Blažić, Smarter 

foto Ratko Mavar
– Pšenica je, konačno, burzovna roba i kao takvoj cijena joj je dnevno promjenjiva, uz veću ili manju volatilnost, ovisno o makroekonomskim, geopoltičkim i drugim vanjskim faktorima, te odnosom ponude i potražnje. Dakle, to inače znači da cijena pšenice može i rasti i padati unutar promatranog intervala, ovisno o tome koji faktori na tržištu prevladavaju. Cijena po kojoj proizvođači inače prodaju svoju pšenicu ne ovisi o njihovim troškovima proizvodnje već o stanju na tržištu na dan kada se odluče prodati svoju robu – navodi Blažić.

Na najvećoj svjetskoj robnoj burzi, onoj u Chicagu, jučer se pšenicom trgovalo po cijeni od 280,26 eura po toni (0,97 posto nižoj nego dan ranije). Osim što je trend pada cijene pšenice uobičajen neposredno nakon žetve, padu njezine burzovne cijene trenutačno su doprinjeli  i odvojeni sporazumi koje su nedavno Rusija i Ukrajina potpisale s Turskom i Ujedinjenim narodima, zahvaljujući kojima su brodovi s ukrajinskim žitaricama krenuli iz Odese.

Blažić, međutim, upozorava kako će se domaći ratari s pravim posljedicama golemih poskupljenja inputa suočiti ove jeseni, kada će morati kupovati materijal potreban za sljedeću sjetvu za što će im biti potrebno mnogo više novca nego prošle jeseni.

28. ožujak 2023 13:06