Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wall Street oštro pao, kao i azijske burze, poslovni rezultati kompanija nisu blistavi

26. Travanj 2023.
Wall Street

Na Wall Streetu su utorak burzovni indeksi oštro pali jer poslovni rezultati kompanija zbog usporavanja rasta gospodarstva nisu baš blistavi, a ulagače je zabrinula i loša situacija u nekim regionalnim bankama.

Dow Jones skliznuo je 1,02 posto, na 33.530 bodova, dok je S&P 500 pao 1,58 posto, na 4.071 bod, a Nasdaq indeks 1,98 posto, na 11.799 bodova.

Najviše je jučer pala, gotovo 50 posto, cijena dionice First Republic banke, nakon što je taj regionalni zajmodavac izvijestio da su njegovi depoziti u prvom tromjesečju pali za 40 posto, na nešto više od 100 milijardi dolara.

Posljedica je to povlačenja depozita iz regionalnih i lokalnih banaka u ožujku, kada je građane zabrinula propast dvije banke.

- Ulagači pokušavaju dokučiti kakva je situacija u regionalnim bankama. Ima li još slabih točaka? Vrlo je važno za male i srednje velike kompanije da regionalne banke ostanu stabilne -  objašnjava Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office.

Ulagače su zabrinuli i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati UPS-a. Cijena dionice te poštanske kompanije pala je gotovo 10 posto, a kompanija je upozorila da su njezini prihodi i zarada pod pritiskom zbog usporavanja rasta gospodarstva.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, rezultate su objavili i tehnološki divovi Microsoft i Alphabet. U produženom trgovanju cijene dionica tih kompanija znatno su porasle jer su obje ostvarile bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća, njih oko 75 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja nisu baš blistava. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se očekuje daljnje povećanje kamata američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.891 bod, a pariški CAC 0,56 posto, na 7.531 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,05 posto, na 15.872 boda.

I azijske burze pale

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u srijedu su oslabili, pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu i straha investitora oko zdravlja američkih malih banaka, dok je na deviznim tržištima tečaj američkog dolara porastao zbog svog statusa sigurnog utočišta za kapital u doba neizvjesnosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,00 sati u minusu 0,4 posto. Tokijski Nikkei, pak, potonuo je gotovo jedan posto. Ostali najvažniji regionalni indeksi u blagom su minusu, jedino je indeks burze u Hong Kongu u plusu za 0,6 posto.

Raspoloženje na azijskim burzama jutros je pod utjecajem oštrog pada indeksa na Wall Streetu dan ranije, za više od jedan posto, jer poslovni rezultati kompanija zbog usporavanja rasta gospodarstva nisu baš blistavi, a ulagače je zabrinula i loša situacija u nekim regionalnim bankama.

Posebice ih zabrinjava pad cijene dionice američke First Republic banke za gotovo 50 posto, nakon što je taj regionalni zajmodavac izvijestio da su njegovi depoziti u prvom tromjesečju pali za 40 posto, na nešto više od 100 milijardi dolara. Rezultat je to povlačenja depozita iz regionalnih i lokalnih banaka u ožujku, kada je građane zabrinula propast dvije banke.

Zabrinutost oko zdravlja bankarskog sustava podupire kupnje dolara

Na deviznim tržištima amerićki dolar poskupio je prema većini svjetskih valuta zbog zabrinutosti investitora oko zdravlja američkih malih banaka.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao je u utorak za 0,5 posto, na 101,8 bodova. No, od početka mjeseca u minusu je 0,76 posto.

- Rast američke valute uobičajen je odgovor na loše vijesti, pa čak i kad je ta loša vijest iz SAD-a. I sve dok postoje zabrinutosti oko zdravlja malih američkih banaka, očekujemo da tečaj dolara ostane povišen -  rekao je Joseph Capurso iz Commonwealth Bank of Australia.

Tečaj eura tako oslabio je prema dolaru za 0,77 posto u odnosu na dan ranije, na 1,0976 dolara, odmaknuvši se tako od najviše razine u zadnih 10 mjeseci koju je dosegnuo ranije u travnju od 1,1 dolara za euro.

No, japanski jen ojačao je prema američkoj valuti za 0,44 posto, na 133,69 jena za dolar. Jen, još jedno tradicionalno sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, u ožujku je porastao 2,6 posto zbog zabrinutosti invstitora oko širenja bankarske krize, no od početka travnja u minusu je 0,6 posto.

Na naftnim tržištima barel Brenta jutros je ojačao 0,38 posto, na 81,08 dolara, a američki WTI za 0,51 posto, na 77,46 dolara.

18. travanj 2024 03:34