Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zagrebačka pivovara slavi 130 godina, otvorila novu liniju vrijednu 64 milijuna kuna

14. Lipanj 2022.
14.06.2022,Zagreb - Predstavljanje nove investicije od 65 milijuna kuna u pogon pivovare i obiljezavanje 130. godisnjice Zagrebacke pivovare. Photo: Jurica Galoic/PIXSELLfoto Pixsell

Zagrebačka pivovara, koja slavi 130 godina postojanja, otvorila je novu liniju za punjenje i pakiranje limenki, a riječ je o investiciji vrijednoj 64 milijuna kuna. Između ostalog, 130. rođendan slavi i popularno Ožujsko pivo - prvo koje se tamo ikada proizvodilo.

Zahvaljujući novoj i poboljšanoj proizvodnji, zagrebački će pogon sada u potpunosti zadovoljiti stalni rast potražnje tržišta za pivom u limenci, dodatno povećati održivost tvrtke i konkurentnost domaće proizvodnje. Uz to, potrošačima će ponuditi nove formate i multipakiranja limenki.

- Novoinstaliranom linijom za limenke u potpunosti će se ispuniti potrebne kapacitete punjenja za zadovoljenje povećanih potreba tržišta - rekao je predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Miroslav Holjevac.

- Također, nova linija će povećati proizvodni kapacitet za četiri puta, u odnosu na postojeći - dodao je. Holjevac se također osvnruo na činjenicu da na tržištu limenka postaje omiljeno vrste pakiranja, ali i da je puno kvalitetnija jer se može reciklirati puno više puta od plastičnih ambalaža.

- Otvorene su i mogućnosti za izvoz jer je limenka najpoželjnije pakiranje za tu namjenu - rekao je i dodao da je Zagrebačka pivovara s investicijom u novu proizvodnju mirna idućih deset godina.

- Investiciju u novu liniju za punjenje limenki realizirali smo tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine, a partnera za
projekt pronašli smo u dugogodišnjem i pouzdanom partneru, njemačkoj kompaniji Krones, jednom od najvećih dobavljača opreme za pakiranje u procesnoj industriji - poručio je na predstavljanju poboljšane proizvodnje Dubravko Tome, direktor proizvodnih i logističkih operacija Zagrebačke pivovare.

- U svega dva mjeseca timovi Zagrebačke pivovare i Kronesa sklopili su liniju do njezinog funkcionalnog stavljanja u upotrebu. Bilo je zahtjevno, ali smo jako ponosni na rezultat - dodao je Tome i zaključio da će se zbog novog pogona godišnje moći napuniti 70 milijuna litara piva pakiranog u limenke.

Na današnjem svečanom obilježavanju 130. rođendana Zagrebačke pivovare i predstavljanju investicije okupili su se
razni gosti među kojima se našao i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenica gradonačelnika
Danijela Dolenec, veleposlanik Kanade Alan Bowman, veleposlanik Češke Milan Hovorka, šef američke misije u
Hrvatskoj Mark Fleming te mnogi drugi.

- Velika mi je čast s vama proslaviti 130 godina - to su lijepe godine! Čestitam vam i na novoj investiciji. Gradska Uprava želi biti dobar partner s poduzećima u Zagrebu, s obzirom da se u njemu nalazi čak trećina svih poduzeća u Hrvatskoj, a ostvaruju i pola prihoda u gradu - poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- U ovim kriznim vremenima, naučili smo da trebamo ulagati u vlastite proizvodne kapacitete. Zato sam i htio doći ovdje, da vam kažem da će grad takvim poduzećima uvijek biti partner - zaključio je Tomašević.

Gradonačelnik je također dodao da je ponosan i na činjenicu da je riječ o limenkama, a ne o plastici s obzirom da se takav materijal može puno više puta reciklirati od plastičnih ambalaža.

15. travanj 2024 00:28