Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zagrebgradnja: Krivac za zagađenu vodu na Vrbanima otvorio predstečaj i traži 70 posto otpisa dugova

27. Veljača 2023.
Pišu: Goran Litvan i Marta Premužak

Otvoren je predstečajni postupak nad ZAGREBGRADNJOM, koja je široj javnosti najpoznatija kao akter u aferi sa zagađenom vodom iz vodovoda u zgradi u zagrebačkom naselju Vrbani III. 

Tvrtki je od početka pošle godine do otvaranja predstečaja 6. veljače račun u devet navrata bio blokiran, ukupno 200-tinjak dana. U predloženom planu restrukturiranja navodi se kako je do blokade došlo ‘zbog ekonomske krize, sudskih sporova te nemogućnosti naplate potraživanja‘.

Tvrtka danas ima čak 91 otvoren sudski spor, a ključni su oni koji se odnose na veliku aferu s vodovodnim cijevima, kojima je tekla voda kontaminirana s visokim koncentracijama mineralnih ulja i drugih opasnih spojeva. Zato se ta voda nije smjela koristiti ni za piće, ni za kuhanje ni za tuširanje. Sudska trakavica završila je presudom prema kojoj su ZAGREBGRADNJA, te projektant, sestrinska tvrtka GEOPROJEKT i nadzornik CAPITAL ING trebali platiti odštetu od 48 milijuna kuna. Krivicu je prošle godine, 16 godina nakon izgradnje zgrade, potvrdio i Vrhovni sud.

Kao što smo pisali, ZAGREBGRADNJA je u vlasništvu Ivana Vojnovića, Matije Vojnovića i njihove majke Valentine Vojnović. Oni su nasljednici osnivača tvrtke i predsjednika Uprave Branka Vojnovića, koji je preminuo u kolovozu 2018.. Od tada sinovi Ivan i Mate operativno vode poslovanje. ZAGREBGRADNJU su mediji prozvali ‘omiljenim Bandićevim građevinarom‘ jer je u istragama otkriveno da u nekim zgradama koje su gradili stanove imao i pokojni zagrebački gradonačelnik.

Prema planu restrukturiranja obveze iznose 46,5 milijuna eura (350,46 milijuna kuna), a iz tvrtke predlažu otpis 70 posto tražbina (32,55 milijuna eura). Neosigurani vjerovnici namirili bi se s 30 posto, odnosno tvrtka bi trebala podmiriti 13,95 milijuna eura. Najveći neosigurani vjerovnici su tvrtka kći ZAGREBGRADNJA VRBANI III, koja drži 39,34 posto potraživanja, te GEOPROJEKT u vlasništvu Ivana Vojnovića (4,96 milijuna eura – 8,86 posto) i PERIBOLOS u vlasništvu POSMRTNE PRIPOMOĆI (3,98 milijuna eura – 7,11 posto potraživanja).

15. travanj 2024 11:09