Tvrtke i tržišta

Zašto čokolada nikako da pojeftini, iako kakaovac jest?

Cijene kakaovca pale su s rekordnih razina, no kupci na blagajnama to ne vide. Ipak, mnogo je drugih faktora koji utječu na krajnju cijenu

Unatoč tomu što su cijene kakaovca, ključne sirovine za proizvodnju čokolade, na svjetskim burzama pale, potrošači u trgovinama to ne primjećuju jer maloprodajne cijene čokolade u Europi i dalje rastu.

Prema podacima Eurostata, u svibnju ove godine cijene kakaovca i čokoladnog praha u Europskoj uniji porasle su za više od 16 posto u odnosu na godinu ranije. Kako prenosi Euronews, glavni uzrok je višegodišnji rast cijena kakaovca, dodatno potaknut lošim vremenskim uvjetima u Zapadnoj Africi, osobito u Gani i Obali Bjelokosti, najvećim proizvođačima, zatim manjkom ponude kakaovca na tržištu, kao i rastom cijena šećera i energije.

Ovaj članak je dostupan prijavljenim korisnicima.
Registrirajte se bez troška i otvorite vrata Liderova sadržaja – prvih pet zaključanih članaka svakog mjeseca čeka na vas.
Lider digital
čitajte lider u digitalnom izdanju