Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zavladao optimizam: Gospodarska situacija stabilnija, ulagači vide značajne prilike

18. Srpanj 2023.

Čini se kako polako izlazimo iz mračnog razdoblja proteklih nekoliko godina koje je obilježila inflacija, rat i pandemija, zbog čega su ulaganja bila nevjerojatno složena. Deloitteovo je najnovije ispitivanje otkrilo čvrste znakove optimizma, a skoro 80 posto ispitanika je uvjereno kako će se 2023. pokazati kao dobra godina za povrate, dok Indeks bilježi rast drugo polugodište zaredom.

Gospodarska su očekivanja bolja: broj ispitanika koji očekuje poboljšanja skočio je sa samo tri posto na 15 posto u novom ispitivanju. Istodobno se broj ispitanika koji očekuju pogoršanje uvjeta skoro prepolovio sa 79 posto na 43 posto.

To će vjerojatno utjecati na optimizam u pogledu tržišnih aktivnosti, smatraju iz Deloittea. Naime, više od četvrtine ispitanika (26 posto) očekuje povećanje broja transakcija, što je preko dva puta više u odnosu na 12 posto ispitanika u prethodnom ispitivanju. U jednakoj mjeri ispunjava nadom činjenica da je broj ispitanika koji očekuje smanjenje prepolovljen, s preko dvije trećine u proteklom semestru (69 posto) na trećinu ispitanika (34 posto) u ovom ispitivanju. Tomu pridonosi i optimizam na tržištu, s obzirom na to da polovica ispitanika svjedoči većem broju prilika nego prije tri mjeseca te je ovo već treće ispitivanje zaredom u kojem optimizam raste.

- Ohrabruje nas raspoloženje u regiji, premda nismo iznenađeni s obzirom na to da su naša ispitivanja u posljednjih 20 godina pokazala da nakon svakog šoka slijedi oporavak - izjavio je Ante Salopek, menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

- Sada više no ikada, iskustvo srednjoeuropskih private equity fondova, omogućuje im sklapanje transakcija u različitim ciklusima, dok sve bolji pokazatelji kojima svjedočimo daju razloga za dodatni optimizam - dodaje Salopek. 

Zbog povećane aktivnosti proširit će se i uloga kreditnih fondova u Srednjoj Europi. Naime, 45 posto ispitanika sada se u većoj mjeri okreće kreditnim fondovima radi financijske poluge, što je porast od 40 posto u odnosu na Deloitteovo proteklo ispitivanje. Premda 28 posto ispitanika tvrdi kako nema promjena u dostupnosti financijske poluge, 15 posto tvrdi kako im je za financiranje transakcije potrebno više zajmodavaca nego prije, što je moguće znak da se apetit zajmodavaca za velikim transakcijama smanjuje.

Postoje dodatni pokazatelji optimizma u implementaciji ESG smjernica i sve se veći broj fondova okreće tim vrijednostima. Deloitteovo je najnovije istraživanje pokazalo kako je preko četvrtine fondova uvelo obveze i ciljeve za dekarbonizaciju, što je porast u odnosu na petinu društava u našem zimskom ispitivanju, dok je trećina započela s razvojem tih ciljeva. Još jedna trećina (30 posto) namjerava to učiniti, što je porast u odnosu na četvrtinu u našem posljednjem istraživanju.

- Ulagači sve više cijene ESG smjernice kao alat za stvaranje vrijednosti, zahvaljujući kombinaciji zahtjeva ulagača (eng. Limited Partner, LP), rastuće regulacije i sada sve većeg empirijskog iskustva glavnih partnera (eng. General Partner, GP) koji svjedoče utjecaju istih na izlaznu valuaciju - tvrdi Salopek.

Skoro tri četvrtine društava za ulaganje u Srednjoj Europi na snazi ima politike koje obuhvaćaju ESG pitanja, bile to ulagačke politike (51 posto) ili poboljšanja nakon obavljene transakcije (23 posto).

02. ožujak 2024 16:19