Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zbog situacije u Kini veliki proizvođači automobila smanjuju proizvodnju

11. Svibanj 2022.
Piše: Roko Kalafatić

Iako se mnogima čini da je pandemija stvar prošlosti, u nekim zemljama se za restriktivne epidemiološke mjere ne može reći da su postale endemska pojava. Dok se velik dio Zapada suočava s drugačijim problemima, Kina se i dalje bori s restrikcijama vezanim uz koronavirus.

Ne bore se s tim režimom samo žitelji zemlje već i brojni proizvođači na čije poslovanje navedene restrikcije uvelike utječu. Toyota i Tesla se u zadnje vrijeme suočavaju upravo s tim problemima, s obzirom da je Šangaj trenutno u šestom tjednu velikih ograničenja kretanja koja utječu na tvorničku proizvodnju, ali i isporuke iz šangajske luke koja je najveća po količini tereta.

Toyota, koja je najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji, ostvarila je operativni profit od 3,56 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2022. godine, što je znatno ispod tržišnih očekivanja. Vrijednosti dionica kompanije u jednom trenutku ovoga tjedna ovog su tjedna bile 4,5 posto niže na burzi.

Iz Toyote su zbog situacije u Kini morali drastično smanjiti proizvodnju, a obustava će, kako su poručili, utjecati na još 14 proizvodnih linija u bliskoj budućnosti. To znači da će kasniti izrada otprilike 40 tisuća automobila, a daljnji poremećaji u proizvodnji mogu značiti pad globalne proizvodnje grupe za 50 do 700 tisuća vozila mjesečno.

- Zbog utjecaja nestašice poluvodiča, najavili smo revidirani plan proizvodnje za svibanj - stoji u nedavnom Toyotinom priopćenju.

- Međutim, kao rezultat blokade u Šangaju, odlučili smo dodatno obustaviti rad 14 linija u osam tvornica u Japanu od 16. svibnja do 21. svibnja - dodali su iz kompanije.

Takve najave stvaraju opravdani strah da će kineske restrikcije vezane uz koronavirus, koje su se već proširile na Peking, postati velika smetnja za globalni rast i dodatno zagorčati rastući problem inflacije. Rezultat mjera je već itekako vidljiv s obzirom na agresivno natjecanje proizvođača automobila za automobilske dijelove.

Toyotin potez najaktualniji je primjer velikih proizvođača automobila koji su morali smanjiti proizvodnju unatoč velikim kapacitetima kao rezultat situacije u Kini, ali nisu jedini koji donose takve odluke.

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji električnih automobila, Tesla, zaustavila je većinu svoje proizvodnje u Šangaju zbog problema s osiguravanjem dovoljno dijelova za svoje automobile, prenosi Reuters. U tekstu također koji su objavili ranije ovaj tjedan navode da Tesla planira proizvesti oko 200 vozila u tvornici u Šangaju ovaj mjesec, a te se brojke čine malima u usporedbi s proizvodnim maksimumom koji iznosi oko 1200 vozila mjesečno.

Tijekom virtualnog nastupa na konferenciji FT Future of the Car 2022 održanoj u utorak, Teslin izvršni direktor Elon Musk izjavio je da kineske mjere izolacije 'neće imati značajan utjecaj', objavio je BBC.

Unatoč nepovoljnoj situaciji u Kini, kompanija i dalje niže nevjerojatne rezultate. Podsjećamo da je Tesla ostvarila rekordnu neto dobit od 3,32 milijarde dolara za prvo tromjesečje ove godine.

26. travanj 2024 07:17