Ukratko
StoryEditor

280 projekata u vrijednosti 293 milijuna kuna u okviru djelovanja RA Mrav

26. Travanj 2022.

Razvojna agencija MRAV iz Kutine u svom djelovanju od 2013. godine ostvarila je uspješnu suradnju s brojnim korisnicima na preko 280 provedenih projekata. Od prvog dana postojanja Agencija stvara nove ideje i kreira projekte s ciljem razvoja Grada Kutine i Moslavačke regije. Da u tome već godinama uspijeva govore podaci o projektima u vrijednosti 293 milijuna kuna kojima su građanima Kutine pružene mogućnosti poboljšanja u poslu i svakodnevnom životu. Uspješna suradnja postignuta je s više lokalnih poduzetnika, OPG-ova i obrtnika, ustanova poput  Športskog centra Kutina, POU Kutina, Glazbene škole,  škola, vrtića, Organizacija civilnog društva i vjerskih ustanova. Usto, Razvoja agencija od 2019. godine uspješno upravlja i PUNK-om – Poduzetničkim inkubatorom  Kutina u kojem djeluje 29 poduzetnika.

U toku 2021. prijavljen je 91 projektni prijedlog na natječaje ukupne vrijednosti oko 58 milijuna kuna iz EU fondova, Hamag bicro te natječaja i javnih poziva Hrvatskih ministarstava. Ostvarena je uspješna suradanja s brojnim poljoprivrednicima i obrtnicima koji se Agenciji svakodnevno s povjerenjem obraćaju i uz pomoć sredstava ostvarenih putem projekata moderniziraju i unaprjeđuju svoje poslovanje. Jedan od sjajnih primjera je gospođa Valentina Vidović koja je iskoristila poticaje EU i putem mjere za mlade poljoprivrednike osigurala sredstva za poljoprivrednu mehanizaciju i povećanje osnovnog stada koza svog OPG-a ValVida, a  2019. godine u sklopu projekta 'Ženska perspektiva' osvojila je nagradu za najbolju poduzetničku priču. Kad je o poljoprivrednicima riječ, MRAV godišnje prijavi oko 30ak projekata od kojih većina uspješno zadovolji tražene kriterije natječaja.

Značajni su projekti  izrade projektne dokumentacije i radova na energetskoj obnovi 4 Kutinske osnovne škole i 2 objekta dječjih vrtića sufinancirani bespovratnim sredstvima EU. Projektima koje je izradila Razvojna agencija obnovljene su i zgrade PUNK-a te gradske uprave. U provedbi su trenutno i radovi uređenja poučnih staza 'Crkveni Jarak' na Moslavačkoj gori i 'Turski stol' na kojoj će posjetitelji postupno moći otkrivati tajne moslavačke šume.

Unazad nekoliko godina Grad Kutina u suradnji s Razvojnom agencijom prijavljuje se na poziv ESF-a „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, te je uz pomoć sredstava navedenog fonda u 2021. godini osiguran rad pomoćnika za 31 učenika u svih 5 Kutinskih osnovnih škola, čime je omogućeno je uključivanje ranjivih skupina u obrazovni proces.

U travnju 2022. godine odobren je i projekt za financiranje 'Izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine, Grad Kutina' nastao suradnjom Grada Kutine, MRAV-a i konzultantske tvrtke EFLA hf iz Reykjavíka. Izrada projektno tehničke dokumentacije predstavlja prvi korak ka postupnom prelasku na obnovljive izvore energije te korištenja toplinske energije iz geotermalnog izvora što bi moglo biti iznimno važno s obzirom na stalan porast cijena energenata. Radi se o izrazito važnom projektu za Kutinu, a njegova daljnja provedba mogla bi donijeti brojne pozitivne učinke za Grad.

Nastavak je to dobrih praksi privlačenja investicija i rada na sveukupnom razvoju grada Kutine i boljitku života građana, što Agencija ističe kao svoj osnovni cilj na čijem ostvarivanju svakodnevno radi.

image

Pomoćnici u nastavi

image

Predavanje u PUNK-u

image

Zgrada PUNK-a

image

Geotermalna energija

23. travanj 2024 01:35