Ukratko
StoryEditor

5G sve dostupniji korisnicima

10. Svibanj 2019.

Nova korisnička iskustva i mogućnosti za industriju otvaraju se zbog pokretanja mreže pete generacije. U travnju su 5G usluge omogućene u Chicagu i Minneapolisu te Južnoj Koreji, a prva komercijalna 5G mreža u Europi ponuđena je u Švicarskoj

U travnju su napravljeni važni koraci u komercijalizaciji pete generacije mobilnih komunikacija na raznim stranama svijeta. Početkom travnja američki operator Verizon u partnerstvu s korporacijom Ericsson omogućio je 5G usluge u Chicagu i Minneapolisu, a u rad su puštene i 5G mreže u Južnoj Koreji, dvije od tri također u suradnji s Ericssonom.

Prva u Europi

5G je stigao i u Europu. Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu komercijalnu 5G mrežu za široku primjenu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su već dostupni na tržištu.

Dugogodišnji strateški partneri pustili su mrežu u promet 17. travnja, ubrzo nakon što je Swisscom dobio komercijalnu licenciju za 5G. Budući da su svi drugi sastavni dijelovi već bili na svojemu mjestu, dobivanje licencije značilo je da partneri mrežu mogu jednostavno uključiti.

Partnerstvo za 5G u industrijskoj primjeni

Ericsson, Volvo Construction Equipment (CE) i Telia upravljaju prvom švedskom 5G mrežom za industriju, stavljajući i Volvo CE među globalne predvodnike u testiranju strojeva na daljinsko upravljanje i autonomnih tehnoloških rješenja. 5G mreža s testnom licencijom radi u R&D centru Volvo CE u Eskilstuni, općini smještenoj devedeset kilometara zapadno od Stockholma, koristeći se Ericssonovim komercijalnim hardverom i softver, uključujući 5G New Radio (NR) i proizvode namijenjene jezgrenoj mreži iz Ericssonove 5G platforme. Partneri rade na razvoju rješenja za daljinsko upravljanje građevinskim strojevima i potpuno automatiziranih rješenja. Također nastoje povećati učinkovitost i održivost industrije uz pomoć 5G. Volvo CE nada se da će naučene lekcije s ispitivanja u Eskilstuni moći primijeniti na svoje globalne aktivnosti.

Komercijalna 5G mreža i povezane 5G usluge sada su dostupne u 54 grada i zajednice u Švicarskoj, uključujući najgušće naseljena područja kao što su Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne i Luzern. Swisscomovi pretplatnici s komercijalnim 5G mobilnim telefonima i usmjerivačima u pokrivenim dijelovima odmah će imati korist od velike brzine, niske latencije i poboljšanih značajki mobilnoga širokopojasnog pristupa u područjima ‘infotainmenta‘, igranja igara, virtualne stvarnosti i sveobuhvatnih medijskih iskustava. Pokretanje 5G mreže omogućuje i iskorištavanje novih prilika u internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.

U Švicarskoj do kraja 2019.

Swisscom je prije toga najavio da 5G mrežu planira aktivirati u cijeloj Švicarskoj do kraja 2019. s gotovo 90-postotnom pokrivenošću populacije. To će postići uporabom Ericssonova softvera koji dinamički dijeli spektar između 4G i 5G operatora, ovisno o zahtjevima prometa. To rješenje omogućit će brzu nacionalnu pokrivenost 5G mrežom 5G-spremnim 4G radijskim uređajima.

25. travanj 2024 14:39