Ukratko
StoryEditor

AmCham istraživanje: Nedostatak radne snage i oporezivanje i dalje glavni problemi u poslovanju

21. Ožujak 2022.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predstavila je rezultate istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a, izjavila je da je za više od 70 posto ispitanika poslovanje u 2021. godini bilo bolje nego u prethodnoj godini.

– Usporedbom nekoliko prethodnih godina, vidljiv je oporavak poduzeća, članova AmCham-a u 2021. Nakon neizvjesne 2020. godine, poslovni rezultati pokazuju pretpandemijski udio poduzeća koja ostvaruju rast u odnosu na prethodnu godinu. Kod većine ispitanika (48 posto) rastao je broj zaposlenih, dok je 38 posto poduzeća zadržao isti broj zaposlenih. Značajnije raste broj poduzeća koja dodatno zapošljavaju u odnosu na prethodnu godinu. Znatan dio ispitanika (61 posto) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 44 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina – rekla je Doko Jelušić predstavljajući rezultate istraživanja koje je provedeno u razdoblju od 16. prosinca 2021. do 2. veljače 2022. na uzorku od 149 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

Najveća poboljšanja u razdoblju od pet godina ispitanici vide u uvjetima financiranja, povećanoj potražnji za robama i uslugama te poticajima i drugim državnim mjerama dok kao najveće pogoršanje uvjeta poslovanja ispitanici vežu uz dostupnost i kvalitetu radne snage, provedbu pravnih pravila i procedura te cijenu rada.

– Promatranjem petogodišnjeg trenda, uz manju kontrakciju za 2020. godinu, članice AmCham-a kontinuirano planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj, pa tako 82 posto ispitanika planira širenje poslovanja u nadolazećem razdoblju, a njih 69 posto dodatno zapošljavanje zaposlenika – dodala je Doko Jelušić.

– Nakon blagog smanjenja poslovnih aktivnosti i opreznijih planova za nadolazeće razdoblje u 2020, rezultati istraživanja bilježe znatan udio poduzeća koja bilježe rast kada je riječ o poslovnim rezultatima za 2021., zapošljavanju i planiranom rastu. Ipak, malo više od jedne trećine ispitanika koji posluju u drugim državama SIE smatra uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima, a više od pola smatra ih usporedivima. Najveći nedostaci u usporedbi s državama SIE su malo tržište, pravosuđe, sporost administracije i razina oporezivanja. U sljedeće tri godine 82 posto poduzeća, članova AmCham-a planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a 69 posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine. Također, dvije trećine ispitanih poduzeća razmišlja o omogućavanju fleksibilnog modela rada (rad od kuće) za svoje zaposlenike nakon završetka pandemije. Glavni razlozi za takvu odluku su omogućavanje ravnoteže između posla i privatnog života, poboljšanje zadovoljstva/zadržavanje zaposlenika te zdravlje i dobrobit zaposlenika – istaknula je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.

Područja istraživanja obuhvaćaju: poslovanje u 2021., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i stavove prema fleksibilnom modelu rada (radu od kuće).

Nedostatak odgovarajuće radne snage kao i oporezivanje rada istaknuti su i u 2020. i 2021. kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju. Za razliku od prethodne godine kada je na prvom mjestu bio nedostatak potražnje, u 2021. (na trećem mjestu) ističe se poremećaj lanca opskrbe.

Na pitanje koja su tri najveća problema s kojima se vaša kompanija susrela u posljednjih pet godina ispitanici navode nedostatak odgovarajuće radne snage, duge i kompleksne administrativne procedure te oporezivanje rada. Isti izazovi istaknuti su i u prošlogodišnjem istraživanju.

03. lipanj 2023 20:58