Ukratko
StoryEditor

Američki proizvođač čipova ‘alternativnim proizvodom‘ zaobilazi zabranu izvoza u Kinu

09. Studeni 2022.

Američki proizvođač čipova Nvidia najavio je ‘alternativni proizvod‘ za kineske kupce koji će zaobići zabranu izvoza smanjenom brzinom procesora i ublažiti financijske posljedice ograničenja isporuka. 

Prije dva mjeseca SAD je kineskim kupcima blokirao pristup dva Nvidijina najsofisticiranija mikročipa. Kina je Nvidijino drugo najveće tržište. Grafički procesor Nvidia A800 nova je alternativa Nvidia A100 GPU-ju, namijenjena kineskim kupcima, rekao je glasnogovornik kompanije.

- Procesor A800 prolazi na testu američke vlade za ublaženu kontrolu izvoza i ne može se programirati da nadmaši (A100) - dodao je.

Procesor A100 pogonska je snaga superračunala, umjetne inteligencije i podatkovnih centara, a koristi ga široki raspon privrednih grana, od biotehnologije i financija do industrije.

Zajedno s procesorom za umjetnu inteligenciju H100, uvršten je na američki popis kontrole izvoza koja bi trebala spriječiti upotrebu ili prenamjenu takvih proizvoda za „vojnu namjenu" ili "vojne korisnike" u Kini i Rusiji.

Nvidia je bila izvijestila da bi američka zabrana mogla utjecati na čak 400 milijuna dolara potencijalne prodaje Kini u trećem kvartalu, pa se čini na novim čipom pokušavaju nadoknaditi financijski gubitak.

A800 GPU krenuo je u proizvodnju u trećem kvartalu, izjavio je glasnogovornik američke kompanije.

Distributeri čipova u Kini već oglašavaju Nvidijin procesor u svojim katalozima.

Ne smanjuje samo Nvidia brzinu čipova namijenjenih kineskim kupcima kako bi izbjegla američke sankcije, napominje agencija dpa.

Kineska kompanija za internetsku prodaju Alibaba i kineski start-up za projektiranje čipova Biren ulažu u konkurenciju Nvidijinim procesorima. Čipove naručuju od tajvanskog diva TSMC-a, ali američka ograničenja obuhvaćaju i prodaju čipova koji koriste američku tehnologiju. To znači da bi mogla biti ograničena i prodaja TSMC-ovih čipova Kini, objašnjava dpa.

25. travanj 2024 21:05