Ukratko
StoryEditor

Andreja Dobra, voditeljica ESG-a u A1 Hrvatska i A1 Makedonija: Cilj nam je do 2030. postići nultu neto emisiju

22. Svibanj 2023.
Andreja Dobra
Tri cilja ima A1: smanjenje CO2 i cirkularna ekonomija, unaprjeđenje digitalnih vještina s naglaskom na vještine budućnosti i stvaranje sigurnijeg online okružja uz poticanje društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti te upravljanje održivim procesima u poslovnom okružju. Godinama su ugrađeni u sve poslovne aktivnosti

Promjene koje donose zahtjevi ESG-a (engl. environmental, social, governance – okoliš, društvo, upravljanje) tvrtke sve više ugrađuju u svoje poslovanje. Tim će se promjenama morati svi prilagoditi, kaže Andreja Dobra, voditeljica ESG-a u A1 Hrvatska i A1 Makedonija, jer će u suprotnom imati teškoća s poslovanjem i položajem na tržištu. Tvrtke koje ne provode ESG neće biti konkurentne i to će unijeti nesigurnost u njihovu poslovnu budućnost.      

Što su vaši najvažniji okolišni, društveni i upravljački ciljevi?

– U A1 Hrvatska na okolišno, društveno i korporativno upravljanje gledamo dugoročno kroz utjecaj na okoliš, ekonomiju i zaposlenike. Pristupanjem Global Compact inicijativi Ujedinjenih naroda obvezali smo se ugraditi temeljna načela UN-a u svoje poslovanje te promovirati društveno odgovorno poslovanje i stvarati preduvjete za održiv gospodarski razvoj. Pritom je iznimno važna edukacija zaposlenika, da razumiju kako oni mogu pridonijeti ostvarenju ESG ciljeva i na tome jako mnogo radimo. Naše poslovne aktivnosti godinama su već usmjerene su na tri cilja: smanjenje CO2 i cirkularna ekonomija, unaprjeđenje digitalnih vještina s naglaskom na vještine budućnosti i stvaranje sigurnijeg online okružja uz poticanje društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti te upravljanje održivim procesima u poslovnom okružju.

Kako ih provodite?

– Primjerice, usmjerenost na obnovljive izvore energije kod nas traje već godinama. Ugrađujemo solare i vjetroturbine na svoje bazne stanice, na našem kampusu u Zagrebu imamo veliku solarnu elektranu, a prije više od deset godina u suradnji s Končarom razvili smo hibridne bazne stanice koje su za dobivanje električne energije upotrebljavale vodik, koji se danas spominje kao jedan od najvažnijih potencijalnih energenata budućnosti zbog niskog udjela ugljika. Osim toga, provodimo i aktivnosti cirkularne ekonomije kojima produljujemo radni vijek uređajima u svojoj ponudi. Educiramo i motiviramo korisnike da sva plaćanja i primanja obavljaju elektronički kako bismo smanjili korištenje papira. Usmjereni smo i na razvoj digitalnih vještina te poticanje različitosti s posebnim naglaskom na razvoj žena u STEM-u (engl. science, technology, engineering and mathematics – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Važna tema kojoj smo posvećeni je i sigurnost u online svijetu.

U koje ste još projekte uključili ESG?

– Osim već ranije spomenutih aktivnosti vezanih uza smanjenje utjecaja na okoliš jako smo usmjereni na razvoj digitalnih vještina u zajednici te provodimo nekoliko projekata vezanih uz razvoj vještina budućnosti i sigurnost u online svijetu. Cilj A1 Telekom Austria Grupe je do 2030. educirati 500.000 osoba digitalnim vještinama, a nekoliko je aktivnosti koje u Hrvatskoj provodimo kako bismo ostvarili zacrtani cilj.

U ‘Mapi vještina i poslova budućosti‘ okupili smo 27 stručnjaka iz poslovne i akademske zajednice koji su analizirali najveću i najrelevantniju bazu vještina za sva radna mjesta u Hrvatskoj. Kombiniranjem njihovih predviđanja i svjetskih istraživanja izrađena je interaktivna mapa vještina koje su potrebne za obavljanje 100 poslova budućnosti. U suradnji s tvrtkama STEMI i Infobip u školama diljem Hrvatske pokrenuli smo ‘Školu budućnosti‘, u kojoj učenici primjenom tehnologije umjetne inteligencije razvijaju rješenja za potrebe zajednice.

Program ‘A1 STEMfemme‘ namijenjen je studenticama završnih godina fakulteta iz STEM područja. Tim programom nudimo mogućnost tromjesečnoga plaćenog rada u A1 Hrvatska, tijekom kojega se upoznaju s nizom programskih jezika uz rad na projektima, a svoj poslovni put mogu nastaviti i unutar programa ‘A1 Start‘. Osim toga, nedavno smo u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu predstavili projekt ‘STEMfemme Jr.‘ s ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja ponajprije djevojčica prema STEM zanimanjima. Pilot-program provodit će se u pet osnovnih škola u Splitu kao izvannastavna aktivnost, a iako je usmjeren na razvoj aspiracija kod djevojčica, na njega se mogu prijaviti i dječaci.

U okviru projekta ‘A1 STEMFemme Jr.‘ Institut za društvena istraživanja provest će znanstveno istraživanje u osnovnim školama čiji je cilj utvrditi razloge ustrajanja i odustajanja od obrazovnih i karijernih aspiracija u STEM području djevojaka osnovnoškolske dobi.

Nadalje, ‘A1 Start‘ pripravnički je program namijenjen mladima koji tek izlaze s fakulteta. Svake godine odabiremo osobe koje se obrazuju u STEM ili društvenom području, a nudimo im jednogodišnje iskustvo na međunarodnim projektima uz mentorsko vodstvo. Kako bismo pokušali smanjiti količinu negativnog ili štetnog sadržaja kojima su mladi svakodnevno izloženi na internetu, s Centrom za sigurniji internet pokrenuli smo ‘Školu odgovornog influensanja‘ namijenjenu svima koji su aktivni na društvenim mrežama i željni novih znanja u području sigurnosti u online okružju.

Hoćete li uspjeti postići svoj cilj dostizanja ugljične neutralnosti do 2030. godine?

Iako telekom-industrija nije prepoznata kao zagađivač, naš je cilj do 2030. godine postići nultu neto emisiju na razini cijele A1 Telekom Austrija Grupe. Kupujemo struju iz obnovljivih izvora i ugrađujemo solare i energetski učinkovite sustave za hlađenje na bazne stanice, za što smo dobili i velika sredstva iz programa LIFE Europske unije. Potpunom implementacijom projekta LIFE4GREENBROADBAND smanjit ćemo emisije CO2 godišnje za 404 tone.

Što korisnicima poručuje ugradnja ESG-a u korporativnu strategiju?

– Svi će se morati prilagoditi promjenama koju donosi ESG. Oni koji neće, imat će problema s financiranjem, koje će im postati skupo ili nedostupno. Poslovni partneri neće željeti s njima surađivati, a kupci će odbijati njihove proizvode. Vjerojatno će imati problema s pronalaženjem kvalificirane radne snage, a i države bi mogle drugačije tretirati one koji posluju neodrživo. Nudimo širok spektar smart i ICT (engl. information and communications technology – informacijska i komunikacijska tehnologija) usluga kojima želimo pomoći i svojim partnerima da posluju održivije. Od korisnika i dobavljača pak očekujemo da posluju na održivi način. Mi u tome pomažemo s pristupom novim tehnologijama, proizvodima i uslugama.

Primjer su pametni spremnici za otpad, koji su velik korak prema održivom gospodarenju otpadom. Senzori automatiziraju procese, štede vrijeme i energente. Pametan parking osim što smanjuje gužve ima direktan utjecaj na smanjenje zagađenja okoliša. Između ostalog, u ponudi imamo i senzore za mjerenje kvalitete zraka. Razvoj novih tehnologija otvara vrata brojnim zelenim rješenjima koja mogu unaprijediti naše svakodnevne živote. Upravo zato održivost i digitalizacija idu ruku pod ruku i zajedno čine digitalnu, zelenu revoluciju.

Sadržaj nastao u suradnji s A1.

19. travanj 2024 12:05