Ukratko
StoryEditor

Artupunktura - Počinje terapija Zagreba umjetnošću

13. Rujan 2022.

Program drugog izdanja Artupunkture čine 23 nositelja programa, što je više nego dvostruko od prošlogodišnjeg, premijernog, izdanja

Od 15. rujna do polovice listopada, vitalnu energiju grada Zagreba probudit će - Akupunktura, jedinstveni umjetnički projekt Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera. Tijekom održavanja projekta koji će obuhvatiti raznovrsna umjetnička događanja u Zagrebu, naglasak će biti stavljen na kulturni turizam grada. 

- Naime, više od 40 posto svih putovanja u Europi motivirano je upravo nekim kulturnim događanjem, programom ili poticajem, stoga, Artupunktura, povezujući kulturu i turizam, stavlja naglasak na područje suvremene kulture, odnosno razvoj kulturne ponude i pozicioniranja grada Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene ovog dijela Europe – kazala je medijima Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ te dodala da program drugog izdanja Artupunkture čine 23 nositelja programa, što je više nego dvostruko od prošlogodišnjeg, premijernog, izdanja.

Uz bok New Yorku i Berlinu

Iz bogatog programa, Bienenfeld je istaknula Art Future, prvu izložbu digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi kojom Zagreb staje uz bok gradovima kao što su Berlin, New York, Toronto i Hong Kong, inače svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, je pak poručio da mu je zadovoljstvo što se ove godine, pored samo nekih od najznačajnijih imena nezavisne scene kao što su Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Lauba – kuća za umjetnost i ljude, u projekt uključilo i šest gradskih ustanova: Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnosti i obrt, Centar kulture na Peščenici, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka i Narodno sveučilište Dubrava, te je time održavanje ovog projekta uistinu obuhvatilo područje cijelog grada.

Bogat program

Ovogodišnje izdanje Artupunkture donosi 15 novih umjetničkih projekata, a to su: Art Bubble; Art Future; ART in my KVART, ART by KNAP!; Artupunktura u Dubravi; Čitanje grada; Izložba na cesti; Karas + Kvart; Ljubav na sunce – solarna projekcija 'Ljubav oko svijeta'; Mediteranom bučan Boris Bućan – Razigrani Petar Dolić Dijonizijski ples na Gvozdu; MUO na Mažurancu; Pupoljci; Svijet robota; 'Treba ići!' I.K. Hommage Ivanu Kožariću; Trešnjevka se budi! #3 te 30 prizora za 30 godina hrvatske samostalnosti. U programu sudjeluju prošlogodišnji partneri koji su pripremili nova izdanja svojih 8 umjetničkih projekata: ALU perspektiva 2; Art & Grad; Art Zagreb 2022; Galerija Ilica: Otvorena knjiga; Projekt Ilica: Q'ART – BUJAN RUJAN; Reli po galerijama; 36 Mountains Festival te 57. zagrebački salon 'Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti' gdje će se održati i svečano otvorenje Artupunkture.

Artupunktura traje sve do sredine listopada, a detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama.

05. lipanj 2023 02:47