Ukratko
StoryEditor

CIHT 2023: ovogodišnja konferencija o zdravstvenom turizmu u Crikvenici izazvala veliki interes

31. Listopad 2023.
foto Marino Klement

Luksuzni Hotel Miramare u Crikvenici ugostio je 11. po redu Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT). Predavanja i panele na temu trendova i inovacija u zdravstvenom turizmu, uživo i online, pratilo je više od 100 sudionika iz cijeloga svijeta.

Prva aktualna tema konferencije bila je daljnji razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

– Zdravstveni turizam je proizvod s visokim potencijalom. Mi smo već sada prepoznata destinacija na području dentalne medicine, estetske medicine, oftalmologije, ortopedije pa i onkologije. Uz sve prirodne ljepote, u narednom razdoblju moramo i dalje stavljati fokus na kvalitetu usluge, stručan kadar te dugu tradiciju – istaknula je Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva u svom predavanju.

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma i sporta ove godine su CIHT-u potvrdili status najznačajnije konferencije toga tipa u Republici Hrvatskoj s internacionalnim karakterom.

– Povezivanje različitih institucija i ustanova pokazao se kao uspješan model koji dodatno prezentira Kvarner, ali i cijelu Hrvatsku. Ova konferencija ima snažnu nacionalnu komponentu. S ponosom mogu objaviti da je Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera s Ministarstvom  zdravstva i Ministarstvom turizma i sporta potpisao sporazum o suradnji u području daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj – rekao  je Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

Klaster je to koji okuplja članstvo iz redova medicinskog, turističkog i sveučilišnog sektora te pratećih usluga – sve s ciljem stvaranja konkurentnog zdravstvenog turizma u destinaciji. Upravo su oni, uz Turističku zajednicu Grada Crikvenice, organizatori CIHT-a.

– Jako smo sretni što smo danas ušli u novo desetljeće CIHT konferencije. Zadovoljstvo je veće time što su se ove godine priključila oba ministarstva, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo zdravstva, i puno snažnije ušla u konferenciju - organizacijski i sadržajno. Čuli smo zanimljive informacije o njihovim aktivnostima na temu zdravstvenog turizma jer svi znamo da je zakonodavni okvir jako važan, kao i podrška institucija tom cijelom sektoru – naglasila je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice i idejna pokretačica CIHT-a.

Na javnoj raspravi, istaknuto je na konferenciji, trenutno su tri pravilnika koja se izravno tiču zdravstvenog turizma: Pravilnik o normativima i standardima za pružanje zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Upisnika zdravstvenog turizma i Pravilnik o izgledu, uvjetima i načinu korištenja zaštićenog znaka zdravstvenog turizma. Osim  zakonskog okvira, za daljnji razvoj zdravstvenog turizma, osigurana su i financijska sredstva.

– Potencijal razvoja zdravstvenog turizma prepoznali smo kroz značajna osigurana financijska sredstva, gotovo 100 milijuna eura je na raspolaganju za razvoj zdravstvenog turizma, koji će, vjerujem pridonijeti onome što svi želimo, a to je ravnomjerniji razvoj turizma u Hrvatskoj te cjelogodišnji turizam – rekao je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Konferencija se nastavila atraktivnim temama. Jedna od tema koja je posebno pobudila interes sudionika bila je šumska terapija. Ideja je nastala 1982. u Japanu, a riječ je o terapijskoj šetnji šumom čiji je cilj povezati se s prirodom i tako se osloboditi stresa.

– Ona ima mnoge pozitivne učinke na organizam. Riječ je o preventivnoj metodi koja poboljšava spavanje, rješava nas stresa te pozitivno psihički utječe na pojedinca – objasnio je Aleksandar Racz sa Zdravstvenog sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od istaknutih ciljeva je proširiti ponudu šumske terapije u sklopu zdravstvene turističke ponude. Anandaraman Sharma, voditelj Odsjeka za Panchakarmu prestižnog indijskog instituta – All India Institut of Ayurveda predstavio je metodu korištenja Ayurvede u liječenju kožnih bolesti. Uslijedilo je zanimljivo predavanje Indranoshee Das, direktorice nacionalnog Ayush Direktorata iz Indije o pozitivnom utjecaju joge na zdravlje.

Drugi dan 11. Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT) u Crikvenici započeo je predavanjima i panel raspravom na temu klasterskih udruženja. Predsjednik udruženja slovenskih prirodnih lječilišta (SSA) Iztok Altbauer naveo je pozitivan primjer udruženja iz Slovenije, a riječ je o slovenskoj zelenoj wellness ruti.

– To je biciklistička ruta koja povezuje slovenske toplice i termalna lječilišta. Nudi održivi način putovanja, a nakon svakog dana na redu je opuštanje i relaksacija u poznatim toplicama i lječilištima – rekao je Altbauer.

Klasterska udruženja posebno su značajna kada je riječ o marketingu i prodaji jer podrazumijevaju udruženi budžet, znanja i resurse.

– Često se zaboravi na mogućnost udruživanja, najčešće smo fokusirani samo na vlastitu firmu, instituciju ili projekt. Udruženja su posebno korisna u zdravstvenom turizmu i otvaraju nam mnogobrojne veće mogućnosti razvoja – objasnila je Ivana Kolar, direktorica Julius Rose, tvrtke za poslovno savjetovanje i upravljanje projektima te dodala kako se kvaliteta zdravstvenog turizma u Hrvatskoj iz godine u godinu podiže na višu razinu.

Nove potencijale razvoja nudi i povezivanje kulturnog turizma sa zdravstvenim, što je bila tema predavanja Simone Zagrodnik, predsjednice Udruženja europskih povijesnih termalnih gradova (EHTTA). Na koji način vlada može pomoći u osiguravanju uspješne i sigurne ustanove zdravstvenog turizma, objasnila je Paula Wilson, viša direktorica savjetovanja za vodstvo, upravljanje i poslovne rizike u tvrtki Vmarsh.

Korištenje novih tehnologija i umjetne inteligencije u zdravstvenom turizmu, bila je glavna tema četvrtog bloka predavanja te završnog panela. Sandeep Sharma, izvršni direktor i osnivač tvrtke Vmarsh Healthcare istaknuo je kako nove tehnologije mogu značajno unaprijediti usluge zdravstvenog turizma, ali nikako ne smijemo zanemariti važnost ljudskog faktora.

– Nove tehnologije često pomažu, ubrzavaju razne usluge koje želimo pružiti pacijentima, ali sve to treba biti u sinergiji sa zdravstvenim stručnjacima, njihovom stručnosti i empatijom – rekao je Sharma.

Damir Medved, direktor EDIh Adrie prezentirao je načine na koje umjetna inteligencija i nove tehnologije mogu pomoći u poslovanju malih i srednjih poduzetnika u području zdravstvenog turizma.

– Mogu pomoći u bržoj komunikaciji s pacijentima, rehabilitaciji, u korištenju alata koji će olakšati administraciju zdravstvenim djelatnicima. Mogućnosti su razne, ali mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj većinom nisu spremni, a jedan od glavnih problema je nedostatak informacija te edukacija – rekao je Medved.

Lejla Pock, direktorica Human Technology Clustera – Styria iz Graza, predstavila je svoj klaster. On okuplja oko 150 tvrtki u regiji koje djeluju u području zdravstva, a njihova je glavna zadaća pružiti kontakte, znanje i informacije za ovu zajednicu, u posljednje vrijeme vrlo često u području novih tehnologija. Cjelinu je zaokružilo predavanje Joška Brkića, menadžera za Aqua Maris, JGL pod nazivom Mikroplastika- rastuća plima zdravstvenih problema.

Na ovogodišnjoj CIHT konferenciji, u organizaciji TZG Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera te suorganizaciji Thalassotherapije Crikvenica i Termi Selce, svoja iskustva i znanja podijelilo je 13 predavača iz 7 različitih zemalja. Velika posjećenost konferenciji, ogroman interes medija, zanimljiva predavanja domaćih i svjetskih stručnjaka te aktualne teme - sve su to razlozi zbog kojih je CIHT još jednom potvrdio svoj status jedne od najvećih i najznačajnijih konferencija o zdravstvenom turizmu u regiji.

Partneri konferencije su Hrvatska turistička zajednica, Jadran-galenski laboratorij d.d., Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska gospodarska komora, Primorsko-goranska županija i Grad Crikvenica.

Dodatne informacije pronađite na službenim stranicama konferencije.

28. travanj 2024 22:43